Esteu aquí

Més i millors equipaments

El cap de setmana del 26 i 27 d'abril s'inauguraran a la ciutat dos equipaments de primer ordre: el nou centre cívic de Sant Jordi - Ribera Baixa, i l'ampliació del CEM Estruch, que incorpora una zona de piscines. Tots dos estan pensats perquè la ciutadania en tregui el màxim profit.

dimarts, 1 abril, 2003 - 02:00

1.- Centre cívic de Sant Jordi - Ribera Baixa

El proper 26 d'abril s'inaugurarà el segon centre cívic municipal del Prat, el de Sant Jordi - Ribera Baixa, coincidint amb les festes del barri. Sota aquest equipament, a més, hi ha el primer aparcament subterrani municipal de la ciutat.

El nou centre cívic s'ha construït en un terreny de propietat municipal, limitat per l'avinguda de l'Onze de Setembre i el carrer de Dolores Ibárruri. L'edifici té una superfície de més de 5.000 metres quadrats i la seva construcció ha suposat una inversió d'uns 3,6 milions d'euros per part de l'Ajuntament. L'equipament té dues plantes: en la superior hi haurà les oficines dels serveis socials del barri, els despatxos de la direcció i administració del centre i les aules taller. La resta d'espais (cafeteria, sala polivalent, sala de gent gran, sala de lectura, zona d'activitats culturals, despatxos de les entitats que hi tindran la seu i vestíbul) seran a la planta baixa, sota la qual s'ha construït l'aparcament.

L'entrada en servei d'aquest nou centre cívic s'emmarca en la creació d'una xarxa municipal de centres culturals, en la definició dels quals l'Ajuntament treballa des de fa mesos. Aquesta xarxa la formen, de moment, tres equipaments: els centres cívics de Jardins de la Pau i de Sant Jordi -Ribera Baixa, i La Capsa. Els dos primers tenen una orientació més territorial (sobretot donen servei als barris més propers), mentre que La Capsa dóna servei a tota la ciutat. De fet, fins ara, el centre cívic de Jardins de la Pau, en ser l'únic municipal, ha fet les funcions de centre cívic del conjunt del Prat, sense oblidar l'equipament cívic Delta del Llobregat, que pertany a la Generalitat.
Ara, amb la creació d'aquesta xarxa, es pretén que tots tres equipaments municipals es complementin entre si, que cadascun s'especialitzi en diversos aspectes i que les activitats que es fan en un no "trepitgin" les que es fan en un altre. Així, el centre cívic de Jardins de la Pau està centrat sobretot en les activitats al voltant del ball i de la fotografia, mentre que La Capsa ho fa en les activitats culturals adreçades als joves i produïdes per ells. En aquest context, el nou centre cívic de Sant Jordi - Ribera Baixa se centrarà en quatre àmbits:

1.- La interculturalitat (aprenentatge i convivència entre les diferents cultures que coexisteixen a la ciutat, un principi que influirà en totes les activitats que es facin al centre).

2.- Les tecnologies de la informació i la comunicació (el centre comptarà amb connexió de fibra òptica i amb una sala amb ordinadors que facilitarà l'accés i aprenentatge de les noves tecnologies, tant a aquells col·lectius que tenen més dificultats per fer-ho com a aquells que busquen millorar els seus coneixements o simplement accedir a eines que no poden tenir a casa seva).

3.- Arts escèniques de petit format (hi haurà un petit espai que permetrà posar en escena els projectes que vagin sorgint).

4.- Hotel d'entitats (algunes de les associacions que ara són a la plaça de Blanes i a Jardins de la Pau es traslladaran al nou equipament)

Tot això sense oblidar que el centre cívic és un centre cultural de proximitat i, per tant, ha d'atendre tot allò que passa al seu voltant.

El paper de les entitats

El nou centre cívic serà regit per un consell de centre integrat per representants de l'Ajuntament i de les entitats que tinguin la seu en aquest equipament. Aquest Consell decidirà el tipus i l'orientació de les activitats que s'hi facin. D'aquesta manera, les entitats seran coresponsables del contingut i de la programació de l'equipament, la gestió i funcionament del qual té un pressupost anual d'uns 412.000 euros .


Un edifici sostenible que aprofita les energies naturals
Una de les característiques més destacades de l'edifici és l'aplicació de diferents criteris de sostenibilitat en la seva construcció, disseny i funcionament. Per exemple, s'aprofitaran al màxim la il·luminació natural i la temperatura exterior, amb la finalitat d'estalviar energia a l'hora d'escalfar, refredar o il·luminar els diferents espais. L'edifici té un bon aïllament tèrmic i els diferents espais s'han distribuït entre les quatre façanes de l'edifici, en funció de les seves necessitats d'insolació. D'altra banda, l'aigua de pluja es recollirà per regar la gespa i els arbres del voltant.

Totes les places de l'aparcament, assignades

El pàrquing subterrani del centre cívic compta amb 90 places que s'han ofert als veïns de la zona a través d'un comunicat. Són places de concessió municipal a 50 anys i per transmetre'n l'ús caldrà comunicar-ho a l'Ajuntament. Després d'un període de presentació i tramitació de sol·licituds (se'n van presentar 99), el 21 de març passat es va celebrar un sorteig per determinar l'ordre de prioritat per a l'elecció de la plaça. Durant el mes d'abril es formalitzaran els contractes i es farà el lliurament de les claus. Aquesta és una de les primeres concrecions del Pla d'Aparcament, que pretén anar construint pàrquings subterranis en espais públics propers als llocs de residència on la demanda ho justifiqui.

OPINIÓ

"Un espacio de encuentro"

José Miguel Antía
President de l'Associació de Veïns de Sant Jordi - Ribera Baixa

Desde esta Asociación de Vecinos pensamos que nos hacía falta un centro donde poder desarrollar la vida cultural y social del barrio. Poner al alcance de todos los vecinos de Sant Jordi-Ribera Baixa los medios para la creatividad y la participación cultural.

Que nos sirva un poco para cohesionar toda la Ribera Baixa y generar espacios de encuentro, nuevas formas y expresiones de la cultura, siempre buscando el equilibrio entre la tradición y la innovación.

Dicho esto, quisiéramos que a este Centro Cívico, entre todos, le imprimiéramos nuestro carácter, nuestro sello, nuestra historia como barrio, y que no quede en un "fabriqueta" donde a unas horas concretas vamos las entidades a hacer cultura.

Para evitar esto estamos trabajando desde el principio con el Ayuntamiento a fin de aunar esfuerzos, experiencias e inquietudes.

 

2.- CEM Estruch

El proper 27 d'abril s'inaugura la cinquena ampliació del Complex Esportiu Municipal (CEM) Estruch. Així, el Prat dóna una nova passa cap a una xarxa d'equipaments esportius de primer ordre, molt superior a la de la majoria de ciutats metropolitanes.

Aquesta ha estat, de fet, l'ampliació més important del CEM Estruch, ja que ha necessitat una gran inversió (més de 3,7 milions d'euros) i ha suposat la construcció d'elements tan importants com quatre piscines (una, per nedar, de 20 per 10 metres -la del Sagnier en fa 26 per 16-, una per a cursets, una per a nadons i activitats recreatives i una per a esbarjo -amb raigs i bombolles-), una sauna, un bany de vapor, un solàrium, dues pistes descobertes de frontó, dos rocòdroms, una sala de musculació, un gimnàs, una sala d'actes, despatxos d'entitats i nous vestidors. A més, s'han reordenat i millorat diversos espais, mentre que d'altres s'han canviat d'emplaçament.

Coberta translúcida i mòbil

La característica principal de les piscines és una coberta translúcida i mòbil de 28 per 18 metres, que es podrà obrir a voluntat amb uns motors elèctrics, especialment a l'estiu. La coberta, a més, suposa un estalvi energètic important, ja que millora l'evaporació, la climatització, la il·luminació i la renovació de l'aire. Però l'estalvi energètic també s'aconseguirà amb 75 m2 de panells solars per escalfar aigua, l'orientació al sud de les façanes envidrades i la instal·lació de calderes d'alt rendiment.

Els frontons s'han ubicat on abans hi havia un camp de futbol set, i les parets s'han aprofitat per construir-hi, a l'altra banda, dos rocòdroms on aprendre i practicar l'escalada. D'altra banda, els sis nous despatxos per a entitats i la sala d'actes i reunions s'han situat en un edifici nou, al costat del vestíbul, que continua al mateix lloc, però reformat i ampliat, ja que des del vestíbul s'accedirà a totes les instal·lacions, a través de passadissos diferenciats: uns per a abonats i uns altres per a clubs.

S'han construït vestidors nous per als usuaris de les piscines i de les dues noves sales, situades al primer pis: una de musculació, que tindrà vista directa sobre les piscines, i una d'activitats diverses (tai-txi, ioga, psicomotricitat, control de postura, gimnàstica terapèutica) amb capacitat per a 25 persones.

Quines activitats s'hi faran?
El nou CEM Estruch serà, pel que fa a oferta d'instal·lacions i activitats, molt similar al CEM Sagnier. Durant els primers mesos s'oferiran activitats gratuïtes d'un dia, amb l'objectiu de donar a conèixer i promocionar l'equipament. Pel que fa a les piscines, els abonats en podran fer ús a partir de l'endemà de la inauguració, i algunes activitats començaran immediatament, com per exemple la dels nadons, els dissabtes al matí. La resta d'activitats previstes s'aniran incorporant de mica en mica a la programació de les piscines

A les sales de gimnàstica i musculació, els programes d'activitats començaran ben aviat. A l'Estruch no es pretendrà una musculació tan intensiva com al Sagnier, sinó més encaminada al manteniment muscular i cardiovascular, mentre que a la sala de gimnàstica s'hi faran activitats com ioga, tai-txi, gimnàstica suau, strechting, prepart i postpart, etcètera.

Pel que fa als dos rocòdroms (un d'iniciació i un altre d'avançat), abans de tenir-hi accés caldrà haver superat un curset, excepte aquells escaladors que vinguin acreditats per un club o per la federació.

 

Els abonaments

A partir d'ara, es farà un sol abonament general, que servirà per utilitzar indistintament les instal·lacions de l'Estruch i el Sagnier. És a dir, aniran desapareixent progressivament els abonaments parcials de piscina, que només donen dret a utilitzar una instal·lació. D'aquesta manera es vol incrementar el flux d'abonats entre els tres CEM, fet que ajudarà a acabar amb les llistes d'espera. En aquests moments, el volum d'abonats generals és d'unes 7.600 persones. Amb la incorporació de l'ampliació de l'Estruch a l'oferta municipal d'instal·lacions esportives, s'aconseguirà eixugar la llista d'espera existent en l'actualitat i, fins i tot, permetre l'admissió de nous abonats que puguin sol·licitar-ho en el futur.


Oficina d'informació i tramitació

A la recepció dels CEM, i dins de l'horari de funcionament, podem rebre informació general sobre les instal·lacions i els abonaments. També dóna informació l'OIAC (plaça de la Vila, 1. Tel: 934794544, de 9 a 13.30 h de dilluns a divendres i de 16.30 a 19 h de dilluns a dijous). No obstant això, per fer les inscripcions, gestions i tramitacions d'abonaments caldrà adreçar-se a l'edifici municipal del carrer Centre, 28, segona planta. L'horari serà de 9 h a 13.30 h i de 16 h a 19.30 h de dilluns a dijous, i de 9 h a 13.30 h els divendres.

Compartir

Noticies relacionades

Sant Jordi 2024

dimecres, 24 abril, 2024 - 14:00

Centenars de persones surten al carrer per celebrar la diada de Sant Jordi al Prat

El Parc de Fondo d’en Peixo es consolida com a centre neuràlgic d’unes...
Bus L22 Bellvitge

dimecres, 24 abril, 2024 - 10:30

Comencen les enquestes per al Pla de Mobilitat Urbana Sostenible al Prat de Llobregat

A partir del dijous 25 d’abril, podreu rebre una trucada telefònica amb un o...
biodiverciutat

dimarts, 23 abril, 2024 - 08:00

BioDiverCiutat: El Prat participa en la competició internacional per a la biodiversitat urbana a través de BioPrat

El Prat s'uneix al City Nature Challenge, una competició global que celebra...