Esteu aquí

Menys fums

A partir de l'1 de juny no es podrà fumar en cinc edificis municipals, una prohibició que s'anirà estenent de manera gradual a tots els equipaments i centres que gestiona l'Ajuntament.

dimarts, 1 juny, 2004 - 13:59

El 31 de maig se celebra el Dia Mundial Sense Tabac. Un dia després, l'1 de juny, l'Ajuntament aplicarà la normativa d'àmbit català que impedeix fumar en espais d'atenció al públic de les administracions. Els cinc primers edificis on s'aplicarà de manera efectiva la norma són la Casa Consistorial, les oficines municipals dels carrers Centre i Major, i els centres cívics Sant Jordi - Ribera Baixa i Jardins de la Pau.

Tampoc no es podrà fumar als espais on els treballadors o els visitants poden prendre un cafè o un refresc d'una màquina expenedora. Als centres cívics només es podrà fumar als bars, però únicament en dues taules disposades a aquest efecte en zones ventilades o sota extractors de fums. Aquests bars no podran vendre tabac ni tenir màquines expenedores de cigarrets. Més endavant, la prohibició de fumar s'estendrà als centres esportius municipals (Sagnier, Estruch, Julio Méndez i Fondo d'en Peixo), el Casal de Cultura, la Torre Muntadas, el centre cultural Remolar (biblioteca i arxiu), l'escola bressol Sol Solet, el mercat municipal, la prefectura de la Policia Local, la brigada de manteniment i serveis, La Capsa... A mesura que un edifici se sotmeti a la prohibició, també serà sotmès a una senyalització clara i directa sobre la prohibició de fumar, sota el lema "Espai sense fum".

L'Ajuntament ha distribuït entre els seus treballadors una enquesta per conèixer les opinions i actituds que tenen sobre el fet de fumar, com també per prevenir possibles dificultats a l'hora d'aplicar la normativa. En cas de dubte o conflicte, sempre prevaldrà la posició dels no fumadors. Per la seva banda, els càrrecs polítics del consistori s'han compromès a no fumar en els espais municipals "per no donar mal exemple". Als edificis municipals o els espais d'aquests edificis gestionats per empreses externes, l'aplicació de la normativa es consensuarà amb totes les parts implicades.

A més dels centres públics, a Catalunya cada vegada hi ha més empreses privades -especialment multinacionals- que posen el vet al fum del tabac a les seves instal·lacions. Segons un estudi dut a terme als Estats Units, els llocs de treball sense fum no tan sols protegeixen els no fumadors, sinó que també animen els fumadors a deixar el tabac. Així, l'estudi fixa que el 29% dels fumadors que treballen en aquestes empreses deixen el tabac o en redueixen el consum de manera significativa. En el cas dels edificis municipals, l'Ajuntament facilitarà recursos als treballadors que vulguin deixar de fumar, com per exemple l'organització de tractaments en grup.

El 31 de maig, a les 13.30 h, el teatre Modern acollirà l'acte de presentació de la campanya "Espai sense fum", presidit per l'alcalde i amb la presència de tècnics de la Generalitat i de ponents especialitzats. També hi haurà una actuació d'un pallasso que representarà un monòleg humorístic sobre el tabac. A l'acte hi estan convidats els treballadors municipals, i els representants i directors dels centres d'atenció primària de la ciutat.

Compartir

Noticies relacionades

Arbre

dimarts, 26 octubre, 2021 - 09:45

Comença la renovació d’arbrat de la ciutat per la tardor i hivern

Aquesta campanya té l’objectiu de revisar, tractar i plantar nous arbres de...
Carrer Ferran Puig

dimarts, 26 octubre, 2021 - 07:00

Prova pilot per identificar residus comercials

Els establiments que participen han d’utilitzar unes bosses gratuïtes per les...
Espigolada

divendres, 22 octubre, 2021 - 12:30

Èxit de participació a l’espigolada popular

Gairebé una vintena de persones han participat a una de les primeres...