Esteu aquí

Marató de donació de sang

El Centre de Transfusió i Banc de Teixits (CTBT) de la Generalitat ja prepara una nova edició de la Marató Itinerant de Donació de Sang, que aquest any començarà al Prat.

dissabte, 1 gener, 2005 - 12:00

La Marató, en la seva quarta edició, visitarà 24 localitats de tot Catalunya. El cicle s'obrirà, enguany, a la nostra ciutat, gràcies a la col·laboració del CTBT amb l'Ajuntament del Prat i amb l'Associació de Donants de Sang del Baix Llobregat. La Casa de la Vila acollirà aquesta marató solidària, que tindrà lloc el dissabte 22 de gener durant 12 hores, de 10 del matí a 10 del vespre.

El desplegament per fer-la possible serà molt important: divuit lliteres, servei de guarderia gratuït, flexibilitat horària, espai condicionat, refrigeri atractiu amb aportacions d'empreses del municipi... A més, a l'exterior, tindran lloc un seguit d'activitats lúdiques obertes a tothom i amb la col·laboració de diferents entitats. Es vol aconseguir una festa participativa que duri tot el dia.

Aquesta marató vol conscienciar, sobretot, les persones que mai no han donat sang. La mitjana de donants a Catalunya se situa en 40 persones per cada 1.000, però en caldrien moltes més. Els períodes de vacances i els ponts festius, que és quan augmenten els accidents de trànsit, disminueixen molt les reserves dels bancs de sang de Catalunya, per això aquesta marató pretén cobrir la baixada de les reserves de sang de després de les festes nadalenques.

En contra del que es creu popularment, no cal anar en dejú a la donació, que només dura deu minuts. A més, se subministra al donant una analítica posterior i confidencial. Tothom pot donar sang, només cal complir alguns requisits, com tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 kg o no haver patit l'hepatitis després dels 12 anys, entre altres condicions força minoritàries sobre les quals els potencials donants seran informats abans de sotmetre's a l'extracció.

Per què es necessita sang?

Es necessita sang perquè és un bé insubstituïble que no es pot fabricar i del qual cada vegada en falta més. A Catalunya fan falta 300.000 donacions de sang a l'any. Cada any, gràcies a la transfusió sanguínia se salven moltes vides. Les nostres donacions als bancs de sang permeten obtenir els components sanguinis necessaris (glòbuls vermells, glòbuls blancs, plaquetes, plasma, etcètera) per al tractament de moltes malalties.

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 30 juliol, 2019 - 12:30

Infants sahrahuís passen les vacances d'estiu amb famílies del Prat

Tres nenes del campament de persones refugiades de Tindouf, al desert algerià...

dimarts, 30 juliol, 2019 - 09:45

L'Ajuntament destina 239.000 € a ajuts per a activitats extraescolars

El curs vinent se'n beneficiaran més de 1.400 alumnes de famílies amb...

dilluns, 29 juliol, 2019 - 11:45

17a Mostra d’Entitats, comencem a construir plegades!

Durant el mes de juliol s’han formalitzat les inscripcions per participar a la 17a Mostra d’Entitats, que tindrà lloc durant els dies 13, 14 i 15 de desembre,...