Esteu aquí

L’economia social del Prat guanya pes dins la xarxa d’ateneus de Catalunya

La nostra ciutat destaca per la quantitat i diversitat de projectes cooperatius

dimecres, 6 març, 2019 - 08:45

Actualment hi ha 14 ateneus cooperatius a tot Catalunya, la majoria fruit de col·laboracions público-privades. La missió dels ateneus és ser antena i altaveu de l’economia social, identificant oportunitats i oferint serveis per a l’aprenentatge, la reflexió col·lectiva, la cooperació i la transformació social. Es van crear l’any 2016 amb una primera convocatòria i actualment som dins la tercera convocatòria de suport als ateneus.

Els ateneus ofereixen assessorament grupal i individual per a la creació d’empreses d’economia social, suport a la transformació d’empreses en jubilació, tancament o traspàs, acompanyament integral gratuït, suport per a tràmits legals, suport en la selecció de fonts de finançament, tallers a escoles, activitats de formació, assessorament a gestories, etc..

Baix Llobregat

La nostra comarca compta des de fa poc més de dos anys amb l’Ateneu Cooperatiu del Baix Llobregat, un dels que tenen més activitat i més dotació econòmica de Catalunya. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat li atorga 4 Cercles, que és el màxim de finançament previst a la xarxa.

La importància del Prat

El Prat hi té un pes important. Dels 4 cercles, 2 tenen seu al Prat (Barri Cooperatiu i Ecosistema Local d’Economia Social i Solidària del Baix Llobregat Sud). Un terç de les entitats agrupades són pratenques: Cooperativa Obrera de Viviendas SCCL, Uikú Coworking del Prat SCCL, Coopgros SCCL, Gats, AT2, Sustainlabour SLL, Associació Plegats, Som Gestió SCCL i l’Ajuntament. També hi col·laboren 12 entitats: Associació Saó Prat, Fundació Espigoladors, Associació Prat Pasta, CPS Francesc Palau, Fundesplai, Fundació Rubricatus, El Didal del Prat, Saó Inserció, Fundació Cassià Just, Fundació Cívica Esperanzah i Suara Serveis SCCL.

Al Prat s’han constituït, en aquests 2 anys, un total d’onze noves entitats d’economia social (cooperatives i altres fórmules jurídiques). Les insercions laborals locals a partir de programes de l’Ateneu han estat 90 en dos anys. Les accions dutes a terme a la ciutat dins el projecte han estat gairebé 200, mentre que la xifra de participants a la ciutat se situa per damunt de les 2.500 persones

Projectes singulars

A més dels ateneus, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies també fa una convocatòria de subvencions per a projectes singulars al territori.

El Baix Llobregat gaudeix del finançament, aquest 2019, de 8 projectes singulars, dels quals 4 són del Prat: “Cooperativitzem l’Esperanzah”, de la nova cooperativa local Llobregat 47 SCCL; “Queda’t al barri”, d'Uikú Coworking SCCL; “Lloguer Assequible”, de la Cooperativa Obrera de Viviendas; i “Servei de transformació d’excedents alimentaris per la pagesia i les organitzacions”, de la Fundació Espigoladors. 

Un projecte més, d’àmbit supracomarcal, també és pratenc: el presentat per la cooperativa Coopgros SCCL “Treu la teva bèstia. Taller Cooperatiu d'Imatgeria Festiva”.

Compartir

Noticies relacionades

dilluns, 23 novembre, 2020 - 12:00

Noves ajudes de la 'Cámara de Comercio de España' destinades a fomentar l’emprenedoria femenina i la creació d’empreses per part de dones

Ja es poden sol·licitar aquests ajuts per a empreses creades en els anteriors...

divendres, 20 novembre, 2020 - 13:45

Oberta la convocatòria de la subvenció Indústria 4.0 2020

Una diagnosi gratuïta en indústria 4.0 i una subvenció del 40 % de la...

divendres, 20 novembre, 2020 - 12:45

L’Ajuntament bonificarà el 75 % de la taxa de les terrasses als bars i restaurants l’any 2021

L’alcalde Mijoler anuncia aquesta decisió per ajudar al sector de la...