Esteu aquí

L’Ajuntament reclama a la Generalitat el deute amb el finançament de les escoles bressol, complint la sentència refermada pel TSJC

TEMES: Educació

En el cas de l’Ajuntament del Prat, la Generalitat li ha de retornar 2.712.200 euros per al finançament de les escoles bressol municipals

Escola bressol La Blaveta

Escola bressol municipal La Blaveta (setembre de 2019)

divendres, 22 maig, 2020 - 14:00

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha declarat ferma la sentència per la qual obliga el Departament d’Educació de la Generalitat a retornar a una trentena d’ajuntaments, entre ells el del Prat de Llobregat, l’import que els deu en concepte de subvencions per a les escoles bressol.

Concretament amb l’Ajuntament del Prat, la Generalitat ha acumulat un deute de 2.712.200  euros durant els cursos 2015-2016, 2016-2017 i 2018-2019. Durant aquests cursos, el deute de la Generalitat amb l’Ajuntament ha oscil·lat entre els 1.300 i els 1.600 euros per alumne i any. Aquest curs, hi ha 490 alumnes matriculats a les cinc escoles bressol municipals del Prat (Dumbo, El Cabusset, La Blaveta, La Granota i Sol Solet).

Ara l’Ajuntament li reclama a la Generalitat que sufragi aquest deute amb la màxima celeritat i que, de cara al curs vinent, normalitzi els compromisos que li corresponen per garantir la sostenibilitat financera de les escoles bressol municipals.

Una retallada que es remunta a l’any 2012 i que des d’aleshores no s’ha revertit

L’origen del conflicte pel finançament de les escoles bressol es remunta a l’any 2012. En plena crisi econòmica, el govern de la Generalitat, aleshores presidit per Artur Mas (CiU), va reduir l’aportació del govern català per a les escoles bressol, una reducció que no s’ha pogut revertir d’aleshores ençà. Front a aquesta retallada, una trentena de municipis van iniciar l’any 2014, en el marc del Fòrum d’Alcaldes i Alcaldesses per a l’Educació de Catalunya, el procés per reclamar a la Generalitat els imports que havien deixat de rebre en concepte de subvencions per a escoles bressol.  

El TJSC ja els va donar la raó mitjançant la seva sentència anterior, de 20 de desembre de 2017, una sentència que es podia recórrer, però que ara s’ha vist refermada, mitjançant la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de 20 de maig de 2020.

La llei marca que la Generalitat ha de garantir el finançament de les competències delegades als ajuntaments, com són les de les escoles bressol

Segons la sentència ara refermada, el fet que la titularitat de la competència de les escoles bressol recaigui en els ens locals no significa que les administracions superiors, en aquest concret la Generalitat, quedin exemptes de les seves responsabilitats de finançament. En aquest sentit, el TSJC recorda que la legislació estableix que és la Generalitat qui ha de garantir el finançament de l’educació 0-3, malgrat que es tracti de centres de titularitat municipal.

En termes generals, normatives com la Llei de Bases de Règim Local o l’Estatut d’Autonomia de Catalunya estableixen que aquella administració que delega una competència en els ajuntaments (en aquest la Generalitat) ha de garantir els recursos corresponents per prestar el servei (en aquest cas el de les escoles bressol), tal com recorda la sentència del TSJC. 

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 3 desembre, 2021 - 11:00

Al Prat recuperem els vincles! En marxa el projecte Nodum

La situació de pandèmia ha afectat de diverses maneres la vida de les persones. Als centres educatius els períodes de confinament i les mesures der...

dijous, 2 desembre, 2021 - 16:00

Converses literàries engega el curs amb contes dins i fora de les aules

Es reprenen les activitats familiars En el marc del projecte Converses literàries del programa Interseccions, di...

dilluns, 29 novembre, 2021 - 10:00

Els English workshops, un canvi de mirada cap a l’anglès

Ja estan obertes les inscripcions del 2n trimestre