Esteu aquí

L’Ajuntament és l’administració millor valorada per la ciutadania del Prat, amb una puntuació mitjana del 6,85

La valoració de l’Ajuntament del Prat supera la de la Generalitat de Catalunya (5,2) i l’Estat (4,45). Els serveis municipals també obtenen una valoració mitjana del 6,70 i se situen per sobre del 7 l’oferta esportiva, la neteja i el manteniment, l’oferta educativa i cultural i l’atenció a la gent gran.

Imatge d'arxiu (banc d'imatges Pxfuel)

dilluns, 2 agost, 2021 - 09:30

L’Ajuntament del Prat ha publicat els resultats de la primera edició del baròmetre municipal, que analitza diferents aspectes relacionats amb la situació de la ciutat i la seva evolució, les condicions de vida de la població i els seus hàbits i valors o la valoració de les administracions públiques i dels serveis municipals, entre d’altres. El baròmetre parteix de prop de 800 entrevistes telefòniques, realitzades entre els dies 15 i 29 del passat mes de juny a persones majors de 16 anys.

En cada baròmetre hi haurà una part de preguntes comunes (fixes) i una altra que anirà variant segons l’evolució del context social.  Entre la part fixa, es troba la valoració de les administracions. En aquest primer baròmetre, l’Ajuntament és qui obté una nota mitjana més elevada (6,85 sobre 10), per sobre de la Generalitat de Catalunya (5,23) i l’Estat (4,45). En el cas del govern municipal, un 53,1% de les persones enquestades li atorga un notable, un 12,4% un excel·lent i només un 7,9% el suspèn. El percentatge de suspens arriba al 27% i al 41,3% en el cas de la Generalitat i l’Estat, respectivament.

Pel que fa a l’evolució de la ciutat en els dos darrers anys, des de l’inici de l’actual mandat municipal, la meitat de les persones enquestades (50,9%) opina que l’Ajuntament es troba igual que abans de les darreres eleccions municipals, mentre que un 23,4% opina que ha millorat i un 22,7% que ha empitjorat.

Els serveis municipals, valorats amb 6,70 punts de mitjana

Pel que fa als serveis municipals, en conjunt, la seva valoració mitjana és bastant satisfactòria, amb una nota mitjana de 6,70. Per ordre de puntuació, els serveis municipals obtenen les següents qualificacions: oferta esportiva (7,33 punts), neteja de carrers i recollida d’escombraries (7,28 punts), manteniment de carrers, parcs, jardins i platges (7,23 punts), oferta educativa i cultural (7,06 punts), atenció a la gent gran (7,06 punts), activitats de lleure i oci (6,88 punts), promoció del comerç local (6,71 punts), protecció del medi ambient (6,70 punts), atenció ciutadana i tràmits (6,68 punts), serveis socials (6,56 punts), promoció de la salut (6,51 punts), acompanyament de la convivència (6,48 punts), promoció de l’ocupació (6,11 punts), servei de seguretat ciutadana (5,76 punts) i acompanyament de l’habitatge (5,47 punts). Només els serveis referents a aparcaments i mobilitat no arriben a l’aprovat (4,47 punts).

El 93% de la població, molt o bastant satisfeta de viure al Prat

Els pratencs i pratenques també es mostren bastant o molt satisfets de viure a la ciutat en un 92,9% dels casos. Tan sols un 5,9% no està satisfet de residir al municipi. La ciutadania identifica aquestes cinc qüestions com els punts forts de la ciutat: el fet de que està ben comunicada; els parcs, zones verdes, natura i muntanya; el mar i la platja; la tranquil·litat i la geografia. Com a àmbits d’actuació prioritaris de cara al futur, un 13,2% de les persones enquestades cita la seguretat ciutadana, un 10,6% la feina, un 8,9% l’habitatge, un 8,5% els serveis socials i un 7,6% el medi ambient.

La participació i la intenció de vot de la ciutadania

El baròmetre municipal també indica que un 17% de la ciutadania pertany a alguna entitat o associació vinculada al Prat. Cada persona pertany de mitjana a 1,37 entitats, de les quals el 39,3% són de l’àmbit cultural, el 23,9% socials, el 23,4% esportives, el 21,8% veïnals i el 3,7% polítiques.

Pel que fa a la intenció de vot, entre les persones que responen a la pregunta sobre aquest tema, un 16,8% assegura que ho faria pel Prat En Comú, un 10,4% al PSC-CP, un 7,7% a ERC i un 3,4% a Podemos. La resta de grups se situen per sota del 2%. En aquests moments, el baròmetre també constata que hi ha un elevat percentatge de persones que no es pronuncien sobre aquesta qüestió (39,7%).

Més de la meitat sent molt o bastant de neguit per la salut del seu entorn més proper

En l’actual context de pandèmia, s’ha preguntat a la ciutadania sobre l’impacte que la crisi social i sanitària de la covid ha tingut sobre la seva vida i s’ha constatat que una de les seves principals preocupacions té a veure amb la salut de l’entorn social i familiar més proper i de la seva pròpia. Un 55% assegura tenir molt o bastant de neguit per la salut de persones properes. Més d’un terç (un 37,8%) també considera que la seva salut s’ha ressentit a causa de la situació de pandèmia.

Pel que fa a les mesures prioritàries front a la pandèmia, la ciutadania situa entre les més importants l’ajuda a les llars més vulnerables (mencionada pel 32,9%), la cura de les persones grans (31,2%), el foment de l’ocupació (25,8%), el  suport al comerç (24,2%), el suport en el benestar emocional i de salut mental (18,3%) i l’ajuda i atenció a la infància i l’adolescència (18,3%).

A partir d’ara es farà un baròmetre semestral

La realització d’aquest baròmetre, que a partir d’ara es farà cada sis mesos, s’emmarca en l’estratègia de govern obert de l’Ajuntament, per avançar en l’ús eficient de les dades per millorar la gestió municipal i en la transparència. També és una de les mesures contemplada a l’estratègia “Ara més que mai, el Prat” de reconstrucció del Prat front a la pandèmia, ja que també contribueix a conèixer millor la situació socioeconòmica de la població i com s’ha vist afectada en el context de la covid.

Prèviament al primer baròmetre municipal, l’Ajuntament del Prat ja havia realitzat dues enquestes a la població anteriorment. La primera es va fer a principis de 2020 i la segona, una enquesta de condicions de vida encarregada a finals de l’any passat, va servir per valorar com havia variat la situació socioeconòmica de la ciutadania en el context de la covid.

Dades obertes

El resultat de l'enquesta es pot consultar i descarregar en format obert a l'espai de Dades obertes de l'Ajuntament del Prat 

Compartir

Noticies relacionades

Reunió de l'alcalde amb la delegada del Govern de l'Estat

dimarts, 22 novembre, 2022 - 12:45

Mijoler demana a la delegada del Govern el compromís de l’Estat per impulsar l’estació intermodal al Prat i frenar la regressió del litoral

L’alcalde del Prat també ha reiterat a Maria Eugènia Gay que el consistori...
Simulacre d'emergència d'accident aeri a la platja del Prat.

dijous, 17 novembre, 2022 - 10:30

Simulacre d’accident aeri al Prat dilluns vinent al matí

Durant la realització del simulacre, el matí de dilluns, s’informa a la...

dimecres, 16 novembre, 2022 - 09:30

La Generalitat obre període de consulta prèvia a l’elaboració d’un projecte de decret de vacunació obligatòria contra la ràbia

Hi ha la possibilitat de participar fins el 12 de desembre de 2022, a través...