Esteu aquí

L'Ajuntament encarrega un estudi per millorar la il·luminació nocturna dels carrers

Amb especial atenció als indrets per on passen vianants: voreres, places i parcs

Nous fanals sota els balcons al c. de Jaume Casanovas.

dimarts, 7 maig, 2019 - 11:45

La bona il·luminació nocturna dels espais públics de la ciutat és una de les demandes més reiterades per part de la població, ja que incrementa la percepció de seguretat i benestar. L'Ajuntament del Prat, conscient d'aquesta demanda, ha encarregat a una empresa especialitzada un estudi per millorar la il·luminació global de la ciutat en horari nocturn. Aquest estudi, recentment acabat i adaptat a la llei estatal, pot servir de base per ser aplicat mitjançant un pla durant el proper mandat municipal.

Més atenció al vianant

Històricament, la majoria de municipis han primat la il·luminació nocturna de les calçades, especialment en les interseccions i en els passos de vianants. El principal objectiu era la seguretat viària. No obstant això, últimament els criteris han anat canviant i la preocupació per una bona il·luminació també s'ha estès als àmbits pels que caminen les persones: voreres, places, parcs i jardins.

El pla d'il·luminació que prepara l'Ajuntament va en aquest sentit. Primer s'actuarà sobre les zones més necessitades, que s'han detectat mitjançant un exhaustiu treball de camp, i es seguirà per la resta (al nucli residencial del Prat hi ha 80 quilòmetres de voreres).

Un fanal per a cada cosa

Un punt clau del pla és la utilització de fanals de diferent altura i disseny per a segons quina necessitat, un criteri que ja es ve aplicant al Prat. Així, per il·luminar les calçades es prioritzen els fanals alts, d'ampli abast. En canvi, per il·luminar les voreres són més útils els més baixos. Aquesta aplicació separada ja s'ha utilitzat, per exemple, a l'avinguda de la Verge de Montserrat.


Il·luminació homogènia

L'absència, fins ara, d'un pla global d'il·luminació del municipi ha implicat que s'hagin aplicat diversos criteris en diferents zones, en les quals s'ha anat actuant quan s'ha considerat necessari. Una de les virtuts del pla és que actuarà sobre tot el territori urbà de manera homogènia i sota a els mateixos criteris. D'aquesta manera no hi haurà zones amb il·luminació escassa ni altres amb massa.

La importància dels arbres

El pla d'il·luminació tindrà en compte la presència d'arbres i el seu futur creixement, ja que de vegades les seves fulles provoquen zones d'ombra o que la il·luminació sigui molt millor a l'hivern (quan no tenen fulles) que a l'estiu. En alguns carrers, com en el de Jaume Casanovas, ja s'ha resolt aquest problema posant petites fanals de tecnologia led sota els balcons.

Tecnologia led i color blanc

La il·luminació urbana actual es decanta per la tecnologia led, en ser, amb diferència, la més eficient i sostenible. Pel que fa al color de la llum s'opta per la de color blanc en lloc de la groguenca o ataronjada. El motiu és que la llum blanca no distorsiona els colors, que es veuen igual de dia que de nit, cosa que no passa amb l'altra.

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 13 agost, 2020 - 12:15

Tractament fitosanitari de l’arbrat de la ciutat

El departament de Manteniment i Serveis Urbans de l’Ajuntament farà demà divendres 14 d’agost un tractament fitosanitari a l’arbrat de la ciutat en horari nocturn -e...

divendres, 7 agost, 2020 - 10:00

La darrera analítica confirma l'excel·lent qualitat de l'aigua de la platja del Prat per al bany

Cal mantenir-hi totes les mesures de seguretat establertes per evitar la...

divendres, 7 agost, 2020 - 09:00

La platja naturista s’obre al públic

Afectada pel temporal Glòria es mantenia tancada per evitar riscos