Esteu aquí

L'Ajuntament dota el professorat de més eines per treballar contra el sexisme a les aules

El projecte s’inicia a l’Institut El Prat, l’Escola Jaume Balmes, l’Escola Sant Jaume i l’Institut Les Salines

dimarts, 25 febrer, 2020 - 14:15

L’Ajuntament del Prat ha iniciat aquest mes de febrer un nou programa de formació i acompanyament als centres educatius per facilitar que tinguin més eines al seu abast per promoure la coeducació i combatre el sexisme i qualsevol tipus de discriminació. El programa va adreçat al conjunt de la comunitat educativa, però està especialment focalitzat en el professorat.

Aquest curs escolar, el programa començarà en 4 centres educatius de la ciutat, on hi treballen prop de 160 mestres: l’Institut El Prat, l’Escola Jaume Balmes, l’Escola Sant Jaume i l’Institut Les Salines. L’any passat es va fer una prova pilot en aquest darrer institut i a l’Escola Joan Maragall i aquest curs s’ha començat a desenvolupar d’una forma més global.

Revisió de llibres i materials didàctics

El programa municipal contempla diferents objectius: combatre el sexisme i una educació basada en estereotips, integrar els sabers de les dones al currículum educatiu (per exemple visibilitzant referents femenins i posant en valor les tasques de cura i la corresponsabilitat), promoure l’ús del llenguatge no sexista i fomentar la convivència vers el conflicte i el valor de la competitivitat. També es volen prevenir les violències masclistes i la LGTBIfòbia i promoure una revisió dels llibres de text i d’altres materials didàctics des d’una perspectiva no androcèntrica.

El programa pretén implicar el conjunt de la comunitat educativa (alumnat, professorat i famílies....). L’objectiu és que el valor de la coeducació impregni els diferents espais de socialització dels centres educatius (els patis i altres espais de joc, les activitats extraescolars...) i que pugui tenir continuïtat fora de l’escola i l’institut, amb la implicació de famílies.

Formació sobre coeducació 

El professorat, com a responsable de fomentar la coeducació a les aules amb l’alumnat i garantir la continuïtat d’aquesta línia de treball als centres educatius, és el principal destinatari del programa. Per al professorat, es contempla una formació d’un mínim de 20 hores (on-line i presencials), on es tractarien temes com el marc teòric de coeducació, el sistema sexe-gènere, els estereotips, l’atenció a la diversitat, la interseccionalitat, la discriminació i el bullying,  les violències vers les dones, la Lgtbifòbia, les masculinitats i  l’educació emocional. També s’aportarien eines, estratègies i recursos per incloure la perspectiva de gènere i atendre les diversitats en la tasca educativa.

Pel que fa a la resta d’activitats del programa, cal tenir en compte que s’adaptaran a les necessitats de cada centre i que s’acabaran de decidir a partir del diagnòstic de necessitats de cadascun d’ells. A tall d’exemple, es poden fer tallers amb l’alumnat  (a través de contes, teatre...), xerrades amb les famílies (per tractar aspectes com la publicitat, les joguines, els llibres i contes, l’educació emocional, com abordar els conflictes, etc), formació per a professorat del claustre, sessions d’assessorament a professionals del centre dels diferents cicles, etc.

El projecte està adreçat a centres educatius públics i concertats del Prat, on s’imparteixi infantil, primària i secundària. L’Ajuntament desenvoluparà aquest programa d’acompanyament durant tot aquest mandat, fins al 2023. El programa s’inclourà al Catàleg “El Prat Educa” d’Activitats i serveis Educatius i, per tant, els centres interessats podran sol·licitar-lo per aquesta via. El finançament anirà a càrrec del Programa municipal de Feminisme i LGTBI i la seva execució, a càrrec de l’entitat CoeducAcció, amb una reconeguda experiència en aquest camp.

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 5 desembre, 2023 - 13:30

Temps per cures: espai de canguratge el 21 i 22 de desembre

En horari de matí i tarda, a l’espai joc del Centre Cívic Sant Jordi Ribera...

dimarts, 5 desembre, 2023 - 09:30

El Pessebre Vivent del Prat de Llobregat arriba a la seva 23a edició

El barri també s'engalanarà de festa amb el Fem Nadal a Sant Cosme

dimarts, 5 desembre, 2023 - 08:45

La 50a Fira Avícola convoca més de 75.000 persones a la Granja de la Ricarda durant un cap de setmana farcit d’activitats

L’Ajuntament promourà la cria i popularització d’aquesta au mitjançant l...