Esteu aquí

L’Ajuntament destinarà un 16 % més a educació i cultura i un 14 % més a acció social i ocupació durant 2019

El ple aprova els pressupostos municipals per a l'any vinent

Acte de presentació dels pressupostos municipals de 2019 a les entitats de la ciutat.

dijous, 13 desembre, 2018 - 08:45

El ple municipal del Prat va aprovar ahir els pressupostos municipals per a l’any 2019, que prioritzen els serveis a les persones, l’atenció social, l’educació, la cultura i el foment de l’ocupació i l’activitat econòmica. Els pressupostos es va aprovar de manera inicial amb el vot favorable de l’equip de govern (ICV-EUiA i PSC), l’abstenció de Se Puede, ERC i el regidor no adscrit José López Castro i el vot contrari de la resta de grups (PP, PDECAT, C’s, Guanyem i el regidor no adscrit Norman Muñoz). 

Partides que més creixen

Globalment, les partides de Cultura, Participació i Ciutadania, i Educació s’incrementen un 16,2% respecte del 2018, mentre que la suma d’Acció social i Promoció econòmica, comerç i ocupació ho fa en un 13,8%. Això representa en conjunt un augment de 4,3 milions d’euros, destinats principalment a la finalització de les obres per a l’obertura de dos equipaments de ciutat (el Teatre L’Artesà i el Centre Cívic Palmira Domènech); el programa IntersECCions, per garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’educació i la cultura; el canvi de model de les escoles bressol municipals, que implica una millora de la qualitat pedagògica, afavoreix la igualtat d’oportunitats i la creació de nous serveis com els Espais Familiars per compartir aspectes sobre la criança; el servei d’ajuda a domicili, de suport social i atenció a la dependència; i l’acompanyament a projectes de l'economia social.

Un 3,5 % d'increment

Els comptes de l’Ajuntament del Prat per al 2019 sumen un total de 94.871.182 euros, un 3,5 % més que els de l’any 2018. Es divideixen en un pressupost ordinari de 88.635.652 euros i 6.235.530 euros d’inversions.

Sumant-hi el pressupost de les empreses municipals (Aigües del Prat, El Prat Comunicació i Prat Espais) i del Consorci Prat Nord, s’arriba a un pressupost total de 109.271.819,26 euros (98.065.234 de pressupost ordinari i 11.206.585 euros d’inversions).

Les previsions d’ingressos se situen en 94,87 milions d’euros, dels quals un 37% provenen de l’impost sobre béns immobles de característiques especials i l’impost sobre activitats econòmiques de l’aeroport i la zona de servei del port.

De cada 100 euros de pressupost ordinari, 31,79 euros es destinaran a serveis a les persones i 33,13 euros a seguretat, urbanisme, medi ambient i cobertura d’altres serveis bàsics, mentre que 15,36 euros seran per a serveis socials i foment de l’ocupació.

Inversions de ciutat

Les inversions previstes, tant de l’Ajuntament com de les empreses municipals, experimenten un descens del 37,2%, ja que les obres previstes en el Pla d’Actuació Municipal (PAM) estan ja executades o per finalitzar durant els primers mesos de l’any, en coherència amb un període de final de mandat. 

Entre aquestes inversions figuren les del Teatre L’Artesà, el Centre Cívic Palmira Domènech, dos aparcaments subterranis a l’avinguda de la Verge de Montserrat i la reurbanització de la superfície, la remodelació de parcs i jardins de la ciutat que disposaran de jocs infantils nous i mobiliari i arbrat, així com moltes altres inversions que faran del Prat una ciutat més amable, que han comptat en molts casos amb la participació de veïnes i veïns a través de projectes participatius.

Cap al deute zero

L’Ajuntament del Prat finalitzarà l’exercici pressupostari 2019 amb deute zero, tal com es va comprometre el govern municipal. L’any 2011, l’Ajuntament i les empreses municipals sumaven un deute creditici d’aproximadament 51 milions d’euros, que l’any 2015 - quan va començar l’actual mandat municipal - s’havia reduït a 7 milions. Així, l’Ajuntament, no només no ha hagut de recórrer a l’endeutament per finançar inversions, sinó que amb els seus ingressos ha finançat el deute bancari de les empreses, eliminant el risc i augmentant la solvència. 

Més a baix podeu consultar un document amb les dades més destacables el pressupost.

Pressupostos municipals 2019

Presentació (pdf - 3858526 bytes)

Compartir

Noticies relacionades

Signatura conveni Fundació Hàbitat 3 i Família i Benestar

divendres, 28 juliol, 2023 - 14:45

L’Ajuntament del Prat cedeix un solar per construir-hi 135 habitatges de lloguer assequible a l’Eixample Sud

Les fundacions Família i Benestar Social i Hàbitat 3 seran les encarregades...
Ple del Prat juliol 2023

dijous, 27 juliol, 2023 - 20:00

El Ple del Prat impulsa nous avenços en l’àmbit de l’educació i l’esport

En la primera sessió ordinària del nou mandat, s'aprova donar continuïtat als...