Esteu aquí

La renaixença del Llobregat

La frase "el riu ja no és el riu", com canta Serrat, va deixant de ser certa pel que fa a alguns trams del Llobregat en nostre municipi, com és el cas de la Ribera. La posada en marxa de la depuradora del Baix Llobregat i de depuradores més petites al llarg del seu recorregut, han fet que el riu recuperi part de la seva salut, tot i que encara és lluny d'aquell riu d'aigües netes farcides de peixos i rodejat de riberes frondoses.

diumenge, 1 febrer, 2004 - 15:08

El departament de Medi Ambient de l'Ajuntament fa anys que recull dades científiques sobre l'estat del riu i del seu entorn, unes dades que confirmen un principi de recuperació que podríem qualificar com a resurrecció, ja que el riu havia estat durant dècades, literalment, mort. De fet, els paràmetres químics han mostrat una ràpida millora de la qualitat de l'aigua del riu des del moment en què la depuradora va entrar en funcionament.

Una altra de les dades estudiades és la qualitat biològica del riu, a partir de la presència de determinades espècies de petits invertebrats a l'aigua. Abans de l'entrada en funcionament de la depuradora, al març de 2002, aquest indicador donava resultats propis d'aigües molt contaminades. En el mostreig d'abril de 2003 es va enregistrar una petita millora dels paràmetres biològics. Cal tenir present que els organismes aquàtics no tenen una resposta tan ràpida com els paràmetres químics i necessiten un cert temps per recuperar les seves comunitats.

Aus i plantes

Un indicador molt vistós de la salut del riu és la major presència d'aus aquàtiques. Els corbs marins, els bernats pescaires, els martinets blancs i els esplugabous, entre d'altres, s'alimenten de peixos i amfibis; els ànecs com els coll-verds i els xarxets mengen llavors i bulbs de plantes aquàtiques. Els flamencs, que també visiten sovint el riu, filtren l'aigua per obtenir plàncton. Grans estols de gavines vénen a descansar i a netejar-se les plomes amb l'aigua dolça. Cal destacar que algunes espècies d'ocells interessants com les camesllargues i el corriol petit utilitzen les illes i les vores del riu per niar. Tot això ens indica que el riu té cada cop més vida.

També ens parlen de la qualitat del riu les plantes aquàtiques. Aquí les notícies també són bones, ja que s'està observant una progressiva colonització dels marges del riu per part de la vegetació aquàtica, bàsicament el canyís, la boga i les jonques. Amb l'ajut d'un pla d'ocupació del servei de control de mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat, l'Ajuntament del Prat ha fet, durant la tardor del 2003, una plantació de quatre espècies de plantes aquàtiques en un tram del riu a l'alçada de la masia de can Comas. El programa preveu el seguiment de la implantació de cada espècie i la seva supervivència, com a base per a futures plantacions.

El riu està recuperant la seva biodiversitat i el seu paper de corredor biològic entre el litoral i l'interior, una funció vital per garantir la conservació dels valors naturals del conjunt del territori.

El camí del Sorral es posa a punt.

L'hivern passat es va continuar la restauració d'un tram del camí del Sorral (que va del Prat a Sant Boi per la vora del riu, passant pel districte de la Ribera) amb la plantació de 500 arbres i 5.000 arbustos, l'adequació d'un aparcament i la creació de rampes per poder accedir al riu i facilitar el passeig i l'ús social i lúdic d'aquest espai.

La tardor passada s'hi van fer feines de manteniment que han millorat l'aspecte del camí i han afavorit la supervivència de les plantacions. Així, es va segar i desbrossar tota la superfície, es van refer les clotes de reg dels arbres i arbustos, i es van netejar a fons tots els voltants. En el cas dels arbustos, s'ha controlat l'alçada de la vegetació herbàcia que els envolta perquè no competeixi amb ells per la llum i l'aigua. Pel que fa als arbres, se'ls ha tallat les branques seques per millorar-ne la salut.

L'equip de treball que ha fet aquesta tasca intensiva de manteniment l'han format sis operaris d'un pla d'ocupació del Servei de l'Espai Públic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que també han actuat en altres espais naturals del municipi, com ara les platges protegides.


Visitem la Ribera:

Si voleu fer un recorregut a peu o en bici pel districte de la Ribera, la millor i més exhaustiva guia la trobareu a la web de les Cases d'en Puig (www.casesdenpuig.com), a l'apartat Conèixer el Delta / Itineraris pel Delta / Itinerari 1.

 

Compartir

Noticies relacionades

Triatló

divendres, 15 octubre, 2021 - 10:45

Afectacions de trànsit pel XXV Triatló Ciutat del Prat

El proper diumenge, entre les 8 h del matí i les 2 h del migdia l’accés a la...
Aplec de la Tartana

divendres, 15 octubre, 2021 - 10:30

Torna l’Aplec de la Tartana

Després de la seva suspensió l’any passat a causa de la pandèmia, aquest...