Esteu aquí

La maquinària educativa del Prat, de nou en marxa

TEMES: Educació

El curs escolar 2004 - 2005 ha començat fa escassos dies, després d'unes vacances d'estiu que molts ja han oblidat. Al voltant de 8.080 alumnes de tots els nivells educatius, des dels tres anys fins a l'ensenyament postobligatori, ja són a les aules dels centres públics i concertats de la ciutat.

divendres, 1 octubre, 2004 - 15:18

Un total de 460 nens i nenes han començat la seva etapa escolar (P-3) en centres públics d'educació infantil i primària del Prat, mentre que 125 ho han fet en centres privats concertats. Aquestes dades signifiquen que, aquest curs 2004-2005, més del 78,6% dels infants que han començat P-3 a la ciutat ho han fet en un centre públic, un percentatge d'escolarització pública que situa el Prat amb un dels índexs més elevats entre els municipis grans i mitjans de Catalunya. Això pot tenir diverses explicacions, però n'hi ha una de ben clara: l'alta qualitat de l'ensenyament que s' imparteix en aquests centres i també de les instal·lacions de què disposen.

En el cas de l'ensenyament secundari, el percentatge de matriculacions en centres públics és també força elevat (en concret, del 79,9%). Aquest any, un total de 481 nois i noies han iniciat l'ensenyament secundari obligatori (ESO) a la nostra ciutat, mentre que 121 ho han fet en els centres privats concertats. En el cas dels més petits de tots, les escoles bressol i llars d'infants del Prat, tant públiques com privades, estan a plena ocupació. Aquesta etapa és la que pateix un fort desajust entre l'alta demanda i l'escassa oferta. En global, el volum d'infants i adolescents escolaritzats al Prat respecte a l'any passat es manté bastant estable (consulteu el quadre adjunt).

Novetats

Respecte al curs passat, la temporada 2004-05 presenta diverses novetats, tant pel que fa a la legislació educativa com en allò que té a veure amb l'oferta de cicles i graus formatius. Així, l'IES Ribera Baixa inicia un nou cicle formatiu d'Explotació de sistemes informàtics.

Pel que fa a novetats normatives que introdueix la nova i polèmica Llei de qualitat de l'ensenyament, algunes d'elles continuaran endavant, però altres han estat paralitzades pel nou Govern. De moment, però, encara hi ha bastant indefinició sobre això, per la qual cosa us anirem informant en properes revistes de les novetats que es vagin produint.

Guia d'Activitats i Serveis

Com fa cada any abans de l'inici del curs escolar, l'Ajuntament edita la Guia d'Activitats i Serveis Educatius per al curs que ara comença. Aquesta guia recull l'oferta de programes de suport i complement a la tasca pedagògica dels mestres i professors dels centres docents del Prat. Aquests programes treballen àmbits molt diferents: educació viària, medi ambient, salut, solidaritat, foment de la lectura, mitjans de comunicació, noves tecnologies..., àmbits que ajuden a complementar la tasca educativa més enllà de l'àmbit estrictament curricular, i que generen nous escenaris i oportunitats per als docents i per a l'alumnat.

Entre les novetats que incorpora la guia d'enguany destaca la campanya "L'escola va de bolos: anem al teatre" i les propostes didàctiques del Centre d'Informació del Pla Delta (CIPD). En el primer cas s'ofereixen espectacles de teatre i dansa i concerts de música per als alumnes de P3 fins a 4t d'ESO. El segon pretén una aproximació directa dels alumnes a les transformacions que viu el territori del Prat, mitjançant visites al CIPD i treballs a l'aula. També cal fer esment del nou taller participatiu "La mirada de les dones al Prat", una més de les gairebé 150 activitats i serveis que inclou la guia, dels quals més de 30 són nous respecte a l'oferta del curs passat.

Totes aquestes activitats es duen a terme en horari lectiu, tant en els cicles d'educació infantil i primària com de secundària obligatòria i postobligatòria i escoles d'adults. Durant el curs passat hi van participar un total de 14.446 usuaris d'infantil i primària, i 10.344 de secundària (cada cop que un alumne participa en una activitat compta com a usuari, encara que repeteixi diverses vegades).

Obres fetes durant l'estiu

Aprofitant la parada de l'activitat docent durant les vacances estivals, l'Ajuntament del Prat, com fa des de fa molts anys, executa un intensiu programa d'obres de millora als centres d'educació que formen part del patrimoni municipal: centres públics d'educació infantil i primària, d'educació especial, i escola bressol Sol Solet. Es tracta de tasques relatives a calefacció, enllumenat, paviments, gran fusteria, adequació de patis, instal·lacions elèctriques, aigua, pintura... Moltes d'aquestes obres responen a demandes que fan els centres i que tenen a veure amb els seus projectes de millora i creixement. Així, aquest estiu s'han fet divisions d'espais de treball per obtenir-ne d'altres de més petits que permetin l'atenció individualitzada i el treball de petit grup, s'han instal·lat punts de xarxa o llocs de treball informàtic, s'han millorat les mesures de seguretat pel que fa als infants dels parvularis, així com mesures antirobatori i altres com a resultat de l'aplicació dels plans d'emergència, subministrament i instal·lació d'elements de joc als patis, cortines i persianes per evitar reflexos, canvis en l'estructura dels menjadors escolars, reposició i millora de tanques perimetrals, etcètera. Enguany, l'Ajuntament ha destinat a aquestes obres de millora gairebé 120.000 euros.

A banda, cal recordar que estan en procés d'execució els projectes d'ampliació i millora del CEIP Josep Tarradellas (construcció del nou parvulari i del gimnàs, i remodelació integral de la planta baixa, de les pistes i del pati), del CEIP Sant Jaume (enderroc de l' edifici actual i construcció d'una nova escola de dues línies) i del CEIP Joan Maragall (ampliació i remodelació, tot mantenint la façana d'estil racionalista, ja que el centre està inclòs en el catàleg del patrimoni històric i arquitectònic del nostre municipi).

"Un flaix a la ciutat"

El Departament d'Educació de l'Ajuntament del Prat i el Centre de Recursos Pedagògics van convidar, durant tot el matí del dia 13 de setembre passat, tot el professorat dels centres educatius públics, i especialment el professorat nouvingut o que fa poc temps que es dedica a la docència al Prat, a una sortida guiada per la ciutat.
Aquesta excursió, anomenada "Un flaix a la ciutat del Prat", es fa cada dos anys abans de l'inici del curs i pretén donar a conèixer als nous professors i professores els principals serveis de què disposa la ciutat (l'Oficina d'Informació al Ciutadà, la ràdio, les Cases d'en Puig, la biblioteca, els centres cívics, La Capsa, la Torre Muntadas, el Casal de Cultura...).

Enguany, i com a novetat, es va fer un nou "flaix", el dia 22, per visitar in situ les transformacions territorials arran del Pla Delta, així com una visita al Centre d'Informació del Pla Delta.

En el "flaixos" d'enguany hi van participar una trentena de professors i professores que, ara, ja tenen una idea més clara de com és la ciutat on fan la seva feina.


PratFamílies

El programa PratFamílies de l'Ajuntament, iniciat l'any passat, és un conjunt d'activitats de formació i participació adreçat als pares i mares dels alumnes del Prat, ja que és molt important que famílies i ensenyants treballin amb complicitat a l'hora d'abordar l'educació dels infants i joves.

El curs passat, el programa PratFamílies va tenir un èxit remarcable, amb força assistència de pares i mares a les xerrades, conferències i tallers. Aquestes xerrades ajuden les famílies a tenir més informació sobre aspectes com les normes i els límits, la motivació per estudiar, la comunicació entre generacions, el desenvolupament del llenguatge, els canvis en l'adolescència, el temps de lleure, etc. Perquè l'educació va més enllà de l'escola. De fet, els pares i mares són els agents educatius més importants en la nostra societat, i el problema és que ningú no ens ensenya a ser pares i mares, simplement fem el que creiem que és correcte.


Adults que també van a classe

Al Prat hi ha dues escoles de persones adultes, pensades per als majors de 18 anys. Són els centres Terra Baixa (pl. Pirineus, 1. Tel: 933 702 403) i Sant Cosme (c. Riu Llobregat, 94. Tel: 934 787 098), tots dos dependents de la Generalitat. Els alumnes són persones que volen ampliar la seva formació, obtenir una titulació, aprendre català o castellà, formar-se en noves tecnologies i, en alguns casos, aprendre a llegir i escriure. La matrícula està oberta durant tot l'any, és a dir que, en qualsevol moment, qui vulgui s'hi pot adreçar i apuntar-se en algun dels cursos que fan. El curs passat, un total de 520 persones van estudiar a les dues escoles d'adults de la ciutat.


Entrevista a Gemma Lienas, escriptora. "Si els fills veuen que nosaltres llegim, ells acabaran llegint"

Lienas, coneguda escriptora de llibres (molts d'ells adreçats a infants i adolescents), va pronunciar la lliçó inaugural del curs escolar 2004-05, centrada en el tema de la passió per la lectura.

Si uns pares volen que els seus fills i filles siguin futurs lectors, què haurien de fer?

El més important per als fills són els models. Sobretot els models de casa i de casa dels amics. Si ells veuen que nosaltres, els adults, llegim, ells acabaran llegint. Així aconseguirem molt més que si els repetim cada dia deu vegades que llegir és molt important. També funciona molt explicar-los contes durant mitja horeta abans d'anar-se'n a dormir. Amb el temps, seran ells mateixos qui agafaran els seus propis llibres.

I l'escola, què hi pot fer?

Jo, a les escoles, m'he trobat amb grans satisfaccions, quan un adolescent em diu que un llibre meu va ser el que li va obrir les ganes per la lectura, o que un llibre meu és el primer que mai ha llegit. Jo considero positiu que l'escola faci llegir llibres. L'únic que hi tinc en contra són els treballs que els fan fer després de llegir els llibres. Si a mi, que m'encanta llegir, em fessin fer un treball feixuc després de cada lectura, potser l'acabaria avorrint. Amb una fitxa senzilla i un petit comentari personal sobre el llibre n'hi hauria ben bé prou. I també estic en contra de les llistes de llibres tancades. Cal respectar els gustos de cadascú. Si a mi em fessin llegir sempre novel·les de ciència ficció o romàntiques, potser avorriria la lectura...

Hi ha psicòlegs, intel·lectuals i fins i tot escriptors que diuen que la tele no és tan dolenta i que es dóna massa importància a la lectura, que no n'hi ha per a tant...

És obvi que qui llegeix té més vocabulari, assimila millor les qüestions de sintaxi, d'adjectius, de capacitat expressiva... Pel que fa a la tele, des que era petita sempre he trobat algun llibre que m'ha interessat més. He estat sis anys vivint a Estrasburg i en arribar aquí m'he quedat parada del nivell tan pobre de la televisió que s'hi fa, amb gent que s'insulta en un plató, que explica les seves misèries...

Quin llibre recomanaria a un noi de 15 anys que opina que llegir és un pal i que és un boig de la videoconsola, per obrir-li el gust per la lectura?

Si li agrada el tema policíac, els llibres del detectiu Flanagan, de l'Andreu Martín i el Jaume Ribera; de ciència ficció, els llibres de Ray Bradbury; si li va el misteri, "El misterio de la cripta embrujada", d'Eduardo Mendoza...

I algun llibre seu?

"Cul de sac", per exemple.

I de Harry Potter, què n'opina?

El fenomen Harry Potter, com qualsevol cosa que fomenti la lectura, em sembla fantàstic. Però penso que és una pena que els joves catalans no hagin descobert abans els llibres de Roal Dalh, en els quals s'inspira força l'autora de Harry Potter. Dahl, amb el seu humor, és un autor fantàstic per als adolescents.

I si, malgrat tot, aquell noi diu que llegir no és per a ell, passa res?

Home, sí que passa. És important, perquè si no llegeixes és difícil que t'interessi l'estudi, i estaràs desconnectat del que passa al teu voltant, si no llegeixes diaris. Però no cal fer un drama. No es pot assassinar la gent perquè no llegeixi.


L'Escola Oficial d'Idiomes estrena edifici

L'EOI del Prat funcionava, des que es va crear l'any 2002, en dependències del Centre de Promoció Econòmica de l'Ajuntament. El dia 1 d'octubre, però, ja començarà les classes en un edifici dissenyat expressament.

La nova seu de l'EOI del Prat és un edifici totalment reformat (abans havia estat una fàbrica de perfums), situat al número 144 del carrer Lo Gaiter del Llobregat (zona de Cal Saio). Aquest equipament, totalment adaptat, sense barreres arquitectòniques i situat prop d'una parada del bus, s'ha dissenyat especialment per acollir activitats docents, ja que a més de l'Escola Oficial d'Idiomes també serà la seu de l'Escola d'Oficis. La distribució espacial de totes dues escoles permet la seva independència i que l'activitat d'una no entorpeixi la de l'altra. La reconversió total de l'edifici, que té una superfície total de 1.563 metres quadrats, ha suposat una inversió, per part de l'Ajuntament, de gairebé 1,3 milions d'euros.

En el nou edifici, l'EOI del Prat ocupa una part de la primera planta i tota la segona, i disposa de dues aules d'idiomes equipades amb ordinadors amb connexió a Internet, tres aules multimèdia d'idiomes amb canó de projecció, dues aules d'idiomes amb televisió, vídeo i àudio, un centre d'autoaprenentatge i un espai per als alumnes, a més d'oficines, despatxos i serveis. Les aules tenen entre 30 i 50 metres quadrats.

Com que no fa gaires anys que funciona, l'EOI del Prat (que depèn del Departament d'Educació de la Generalitat) només fa classes en horari de tarda, de tres a nou. Enguany, l'oferta de cursos s'amplia respecte al curs anterior, i s'ofereix 1r, 2n i 3r d'alemany, 1r, 2n, 3r i 4t d'anglès i 1r de francès. Els cursos s'imparteixen en horaris de dilluns i dimecres o dimarts i dijous, d'octubre a juny. Fins a finals de gener, els alumnes tenen classe, també, tots els divendres alterns. El preu de la matrícula, fixat per la Generalitat, està al voltant dels 160 euros.

A banda de les classes regulars, l'EOI també fa exàmens a alumnes que es presentin per lliure a la prova final del cicle elemental (corresponent als tres primers cursos) d'anglès o d'alemany. També ofereix cursos monogràfics adaptats a les necessitats de col·lectius especials, així com activitats lúdiques complementàries.

Com totes les escoles oficials d'idiomes de Catalunya, la del Prat estructura el seu pla d'estudis en dos cicles, l'elemental (els tres primers cursos) i el d'aptitud o superior (quart i cinquè curs). L'any passat, l'EOI del Prat va tenir més de 300 alumnes, xifra que s'ampliarà enguany amb la incorporació de nous alumnes. El nou edifici del carrer Lo Gaiter del Llobregat té una capacitat màxima per a 1.200 alumnes.


EOI DEL PRAT
C. Lo Gaiter del Llobregat, 144
Tel. 933 709 697
www.xtec.es/eoielprat
eoielprat@centres.xtec.es

 

Compartir

Noticies relacionades

dimecres, 27 març, 2024 - 09:45

Les jornades de portes obertes a les escoles bressol se celebraran entre l'11 i el 30 d'abril

Les preinscripcions per al curs vinent s'hauran de tramitar del 6 al 19 de maig

divendres, 22 març, 2024 - 11:30

La jornada “I després de l’ESO, què?” detalla les opcions disponibles en acabar els estudis obligatoris

La sessió va orientar les famílies sobre el paper que han d’assumir en la...

dijous, 21 març, 2024 - 08:45

Dos guardons per a l’Escola Bernat Metge en la First Lego League Challenge

Va rebre els premis Joves Promeses i Valors Fonamentals First