Esteu aquí

La gestió pública de l’aigua permet al Prat mantenir la pujada de la tarifa a gairebé la meitat que la dels municipis amb gestió privada

El Ple de novembre aprova una actualització de preus per sota de l’IPC després d’un acord metropolità davant la situació de sequera

Ple novembre 2023

dijous, 30 novembre, 2023 - 21:00

L’Ajuntament del Prat ha ratificat avui, en la sessió plenària del mes de novembre que s’ha celebrat a la Casa de la Vila, un canvi de tarifes de l’aigua per tal d’adaptar-la a l’increment dels costos del subministrament. La pujada de preus que aplicarà l’empresa pública municipal és del 16,9 %, mentre que la que s’aplicarà en les poblacions metropolitanes amb gestió privada és del 25,81%. En el global de la factura, que inclou altres conceptes, l’efecte d’aquesta pujada queda per sota del 10%.

El model de gestió pública de l’aigua al Prat ha permès atenuar la pujada de tarifes derivada de l’increment de costos com el de l’electricitat o el de l’aigua procedent d’Aigües Ter Llobregat. Enfront de l’increment del 25,81 % que aplicarà Aigües de Barcelona Empresa Metropolitana del Cicle Integral de l'Aigua (ABEMCIA), Aigües del Prat n’aplicarà un del 16,9 %, tal com ha aprovat el Ple Municipal aquesta tarda.

Aquesta revisió, que es produeix a la ciutat cada 5 anys, modifica uns preus que es mantenien iguals des de 2019 malgrat l’evolució de l’IPC dels darrers anys, a diferència del que ha passat a poblacions en què l’aigua es gestiona de forma privada, on ja es va aplicar una pujada el 2022. És per això que les tarifes en aquests municipis se situen un 40 % per sobre de les del Prat, tal com es pot veure al comparador de preus de l’Agència Catalana de l’Aigua.   

L’aprovació pel Ple municipal d’aquest increment, que és inferior al de l’IPC i que suposarà uns 2 euros mensuals de mitjana per a les llars, ratifica el que han aprovat els municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona en una reunió mantinguda dilluns davant de l’agreujament de la situació de sequera. Tanmateix, a diferència d’ABEMCIA, que aplicarà una pujada lineal, Aigües del Prat implementarà increments amb criteris progressius. És a dir, seran les llars que més consumeixin les que més notaran l’augment de preus.

Contra la violència masclista

A banda de la qüestió de l’aigua, el Ple municipal ha abordat diverses qüestions d’actualitat. Així, tots els grups polítics excepte VOX han votat favorablement una moció de suport a la Declaració en commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, aprovada amb motiu del 25-N pel Consell Municipal de les Dones del Prat. En el text es destaca el paper de la lluita feminista en el canvi profund que ha viscut la societat, que majoritàriament rebutja les violències masclistes, però també s’assenyala que encara hi ha actituds i comportaments masclistes que es normalitzen.

Així mateix, la declaració insta les institucions i partits polítics a treballar per implementar una educació afectiva i sexual de qualitat, feminista i inclusiva. El text es fa ressò de l’actualitat internacional i subratlla com, en els conflictes bèl·lics, s’utilitza la violència sexual contra les dones. Per acabar, recorda que tothom pot denunciar una agressió masclista i que “tenim a les nostres mans ser agents de canvi”.

Modernització de les instal·lacions esportives municipals

Un altre tema destacat en l’ordre del dia de la sessió plenària d’avui ha estat l’aprovació de l’adjudicació del subministrament, en règim de lloguer, de l’equipament esportiu de les sales de fitness dels Complexos Esportius Sagnier i Estruch. Això suposarà una agilització dels temps de resposta del servei de manteniment i d’assistència tècnica en cas d’incidències i un increment en la freqüència de les revisions de manteniment.

A més, es produirà la substitució completa de les màquines actuals d’ambdues instal·lacions per unes d’últim model, digitalitzades i amb pantalles incorporades, que permetran que els entrenaments s’adaptin automàticament a les condicions físiques (alçada, pes, objectius o possibles lesions o limitacions funcionals) de cada usuari o usuària. D’aquesta manera, es garanteix que tothom fa una pràctica adequada que li permeti millorar el seu estat físic més ràpidament i amb seguretat.

Mocions per la llibertat d’expressió, el finançament local i el dret a l’habitatge

El Ple ha debatut també diverses mocions. Entre les que s’han aprovat, n’hi ha una de rebuig a l’extradició de Julian Assange i que en reclama la llibertat immediata en un context de “gran preocupació pels abusos que reben molts periodistes en països qualificats de democràtics”.

La majoria de forces han donat també el seu suport a una moció per a la millora del finançament local en què s’insta les diferents administracions a emprendre una reforma estructural i que assenyala la necessitat d’habilitar de manera conjuntural un repartiment més equitatiu dels tributs i els ingressos de l’Estat mentre no s’acordi el nou sistema.

Així mateix, el ple ha aprovat una moció en defensa de la contenció de preus de lloguer i per fer efectiva la nova Llei estatal pel dret a l’habitatge. En aquest sentit, s’insta l’Ajuntament a exigir al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que publiqui les zones de mercat residencial tensionat i que apliqui l’índex de preus de referència del lloguer de Catalunya.

Compartir

Noticies relacionades

Junta Local de Seguretat 2024

dimecres, 12 juny, 2024 - 12:30

L’evolució dels delictes a la ciutat del Prat es manté estable, mentre s’escurça el temps de reacció policial

La Junta Local de Seguretat, que agrupa els diferents cossos que operen al...
Eleccions al Parlament 2024

dilluns, 13 maig, 2024 - 00:15

El PSC, el partit més votat al Prat en les eleccions al Parlament de Catalunya

ERC queda segona, seguida de PP i Catalunya En Comú, en uns comicis en què la...