Esteu aquí

La Fira Avícola torna al seu format presencial a la Granja de la Ricarda

Avui, s’ha presentat el cartell general de Fira, de la Mostra d’Entitats i l’Espai Gastronòmic, a càrrec de l’artista pratenca Tinta Fina, que ha recreat en rajoles diverses imatges de la ciutat, amb el pollastre Pota Blava com a protagonista

dijous, 25 novembre, 2021 - 12:30

La 48a Fira Avícola Raça Prat se celebrarà de forma presencial del 17 al 19 de desembre a la Granja de la Ricarda i el seu entorn. Torna així a la seva versió presencial un esdeveniment de referència a Catalunya, per on es preveu que passin  prop de 80.000 persones durant aquests tres dies. Podran gaudir d’una d’àmplia oferta gastronòmica, comercial, cultural i lúdica en un ampli recinte firal de 19.000 m2. En les properes setmanes, s’aniran desvetllant tots els detalls d’aquesta cita per excel·lència amb el pollastre Pota Blava. Aquest dijous, s’ha conegut el cartell d’aquesta edició en un acte que ha tingut lloc a Torre Muntadas.

L’obra d’enguany, inspirada en la tradició rajolaire catalana i mediterrània

La imatge d’enguany de la fira és, com el pollastre que la protagonitza, un producte “quilòmetre zero”. Com succeeix des de ja fa uns anys, també en aquesta edició ha anat a càrrec d’una artista local. En aquest cas, es tracta de Tinta Fina. És el nom artístic de Núria Inés. Llicenciada en Belles Arts, Núria Inés (Tinta Fina) treballa en els seus projectes d'arts visuals des del relat gràfic i el còmic expandit. Aquesta activitat la combina amb la relatoria gràfica i l'educació, a l'escola d'arts visuals del Prat i com a artista col·laboradora en el programa "Copia, Dibuixa i Distribueix" del MACBA. Actualment és artista resident a l'Escocesa (Barcelona) però ha realitzat diverses estades a l'estranger en el marc de diverses beques artístiques, com per exemple l'any 2019 al centre d'art Recoleta de Buenos Aires.

Aquesta artista pratenca ha estat molt vinculada a la cultura i les entitats locals: la ja mencionada escola d'arts, el teatre Kaddish i festivals com el #4raons. Forma part del Colectivo Julio, un grup d'artistes locals que reivindiquen l'obra d'en Julio Julian, artista outsider pratenc.

L’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, ha agraït a Núria Inés (Tinta Fina) el seu treball artístic per contribuir a la difusió d’un esdeveniment tan important per a la ciutat i per als productes de proximitat i la gastronomia pratenca com és la Fira Avícola. L’alcalde també ha celebrat que enguany es pugui “tornar a organitzar la fira de forma presencial i que pugui tornar a ser un espai de trobada per a la ciutadania”.

Per la seva banda, l’artista exposava així els elements que l’han inspirat per crear la imatge de la fira d’enguany: “en les ocasions en què he sortit al món exterior sempre faig gala dels pollastres Pota Blava, i no ho dic ara per quedar bé; m’agrada deixar als i les no pratenques estranyades i amb ganes de preguntar”. “D'altra banda, la meva mare i el meu germà, cuiners excel·lents, fan gala dels productes locals en les dates senyalades, sigui en canelons, rostits o investigacions culinàries”, ha explicat, tot afegint que ella és “una excel·lent tastadora del producte local. Però “no passo del nivell de l'ou poché amb mongeta tendra per sopar”, ha afegit.

Pel que fa a la seva vinculació amb la ciutat del Prat, explica que actualment ja està entrant en aquesta edat on només veu avantatges de viure “en un indret tan pla, envoltat de camps i pardals, per anar a estirar-hi les cames o passejar el nebot”. “Si res no canvia en el nivell del mar, les meves previsions continuen sent les d'anar i tornar de llocs diversos amb els meus projectes artístics per seguir aprenent, però tornar al Prat sempre com a camp base”, ha explicat.

Per desenvolupar el cartell de la 48ena Fira Avícola, Tinta Fina s’ha inspirat en la tradició rajolaire ben arrelada tant a Catalunya com en d’altres cultures de l’arc mediterrani i desenvolupada durant segles. D’aquesta manera, l’artista ha desenvolupat uns originals de les imatges en rajoles que recreen imatges de la ciutat, el Pota Blava i les carxofes i ha produït tant el cartell principal de la fira com dos cartells més que seran la imatge de la Mostra d’Entitats i l’Espai Gastronòmic.

L’edició d’aquests materials ha necessitat mesos de conceptualització i materialització: cada imatge que el composa ha estat dibuixada i pintada a mà en diferents rajoles i plats de ceràmica. Després, aquests suports han estat col·locats en espais estratègics de la composició i s’ha dibuixat, també a mà, l’element gràfic de referència: el Pota Blava. El cartell, així com les seves adaptacions, és el resultat de les fotografies de la composició de plats i rajoles fetes a mà i en suport físic. D’aquesta manera, s’han pogut conservar les particularitats de la pintura, amb traços desiguals definits pels pinzells autèntics.

La fira, preparada amb totes les mesures de seguretat sanitàries contra la covid

Aquests cartells són els d’una edició de la Fira Avícola que torna a recuperar la seva versió presencial després d’una 47ena edició que va haver de ser íntegrament digital a causa de la pandèmia de la covid. Enguany, l’avenç de les vacunacions contra el virus permetrà que l’esdeveniment torni al seu emplaçament de la Granja de la Ricarda, això sí, amb totes les mesures de seguretat sanitària corresponents que permetran que la fira s’adapti a les necessitats de cada moment.

Per aquest motiu, en tot el recinte firal, serà obligatori l’ús de la mascareta i en els accessos als espais interiors es disposarà de gel hidroalcohòlic, tant en les entrades com en les sortides dels espais. Així mateix, es realitzarà un control d’aforament tant en l’accés general del recinte firal com als diversos pavellons, de tal manera que l’esdeveniment es podrà adaptar a les condicions d’aforament que dictaminin les autoritats sanitàries en cada moment.

Així mateix, dos equips de gestors covid que facilitarà la Fundació Rubricatus informaran i vetllaran pel compliment de les mesures preventives en tot el recinte.

Aquests són els primers detalls que es donen a conèixer d’una fira que torna per posar en valor la importància de preservar el territori i protegir zones com el Parc Agrari del Baix Llobregat, on es conreen productes emblemàtics de la gastronomia local com la Carxofa Prat, i els espais naturals del Delta, en un any en què la preservació d’aquests espais ha estat objecte d’un ampli debat. En les properes setmanes s’aniran desvetllant altres detalls de la fira.

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 26 juliol, 2022 - 15:00

La gastronomia i la natura de proximitat, protagonistes de la guia “L'Estiu al Baix Llobregat. Next Llobregat!”

Sota el títol “BenvinGUST!”, BCN Content Factory, amb la col·laboració del...

divendres, 15 juliol, 2022 - 10:00

Arrenca un programa estatal per fomentar solucions digitals per a empreses i persones autònomes

El Programa Kit digital pretén subvencionar la implantació de solucions...

dijous, 7 juliol, 2022 - 11:45

Distribuïdes 2.361 targetes MarketPrat per comprar al comerç local amb subvencions de l’Ajuntament del 40%

Prop de 240 establiments comercials i de serveis de la ciutat s’han adherit a...