Esteu aquí

La Doctora Gemma Tribó, guanyadora del premi Josep Oliva a la cultura i tradició pageses 2023

El guardó, que enguany s’entrega a títol pòstum, es lliura en el marc de la Fira Avícola

divendres, 24 novembre, 2023 - 08:30

La Doctora Gemma Tribó Traveria ha estat la guanyadora del premi Josep Oliva a la cultura i tradició pageses 2023 després de la deliberació del jurat, que es va reunir el passat 20 de novembre. Aquest premi es lliura en el marc de la Fira Avícola i reconeix les persones i entitats catalanes que treballen per la difusió cívica i cultural dels valors de la pagesia, com a referents de sostenibilitat territorial i de transformació social i econòmica. Porta el nom de Josep Oliva en memòria del pagès del Prat que va lluitar per recordar les tradicions agrícoles locals.

Tribó, que va morir el passat 26 d’octubre, era doctora en Història Contemporània i va centrar la seva tesi en l’estudi de l’evolució de l’estructura agrària del Baix Llobregat entre 1860 i 1930. La doctora es va convertir en l’experta en història agrària per excel·lència de la comarca i va ser reconeguda arreu de Catalunya, tal com mostren les seves conferències i publicacions. La seva tesi, molt ben rebuda en els àmbits acadèmics, va significar una destacada aportació al coneixement del passat agrícola del Baix Llobregat.

Tribó, que es va dedicar a la docència i la investigació, va culminar el seu estudi de la història agrària de la comarca amb la recent publicació La superació de la crisi agrària a finals del segle XIX al Baix Llobregat (1860-1930), llibre on dona a conèixer una síntesi de la seva tesi doctoral. A les conclusions de la publicació, Tribó afirma: “Finalment, la sensibilitat actual envers la preservació dels recursos naturals, la urgent transició energètica, les mesures actives per lluitar contra el canvi climàtic i la necessitat d’assolir una major sobirania alimentària haurien d’actuar com a estímuls per protegir i desenvolupar l’agricultura de km 0 de l’entorn de Barcelona”.

El jurat ha valorat la trajectòria d’una vida dedicada a l’estudi de la pagesia del Baix Llobregat i ha rendit un homenatge pòstum a Tribó amb la concessió d’aquest premi.

Compartir

Noticies relacionades

Font NED

dijous, 20 juny, 2024 - 14:45

“Antes todo esto eran campos”, el nou espectacle de La Nit en Dansa 2024

El projecte de La Nit en Dansa, promogut pel Centre Cívic Jardins de la Pau i iniciat el passat 17 d'abril, es troba ar...

dijous, 20 juny, 2024 - 12:15

Es constitueix el Consell Cooperatiu Municipal

La Sala de Plens de l'Ajuntament del Prat de Llobregat va acollir ahir la constitució del Consell Cooperatiu Municipal, un òrgan representatiu que té per objectiu fome...
Biblioteca notícia clubs de lectura

dijous, 20 juny, 2024 - 10:00

Els clubs de lectura de la biblioteca Antonio Martín s’acomiaden fins a l’octubre

Final de curs lector després de nou mesos d’intenses lectures