Esteu aquí

La cardioprotecció i els projectes innovadors centren l'interès del Consell Municipal de Salut

El 1r Pla local de salut és una oportunitat per al treball comunitari i la col·laboració entre institucions

dimarts, 30 gener, 2018 - 09:00

El Consell Municipal de Salut del Prat, constituït el 21 de desembre de 2016, va celebrar el 25 de gener la seva segona sessió ordinària. Entre mig, el Consell ha convocat dues comissions sectorials, una dedicada a la cardioprotecció i una altra  al 1r Pla local de salut. Durant la segona sessió ordinària es va retornar a les persones assistents - unes 25 - la feina feta durant aquest any de vida del Consell.

El Consell està format per l'administració autonòmica de salut, personal d'atenció primària tant de direcció com representants del personal de salut, professionals dels serveis especialitzats , entitats locals específiques de salut, associacions de caire social, personal tècnic municipal, representants dels grups polítics i sindicats.

Increment de la cardioprotecció al Prat

La cardioprotecció s'ha incrementat força al Prat, atès el gran interès de la ciutadania i dels centres educatius, i amb l'impuls de dues entitats pratenques especialitzades: Creu Roja i AEMS#7.

Al novembre van començar sessions formatives de cardioprotecció per a docents de tots els instituts de secundària. L'Ajuntament del Prat, a més, ha creat enguany una partida pressupostaria específica de 10.000 euros per reforçar la cardioprotecció a la ciutat.

A més, està previst celebrar anualment la setmana de la cardioprotecció.

Apartat de salut al web municipal

L'apartat de salut al web municipal disposa d'una secció de cardioprotecció que s'ha actualitzat amb un mapa de la ciutat on hi figuren els DEA (desfibril·ladors)

Pla local de salut

En relació al 1r Pla local de Salut, fins ara s'han realitzat sessions tècniques diverses i una sessió grupal - el resultat de la qual també es pot troba a l'apartat salut del web - . Durant aquest any es faran entrevistes individuals i grupals a agents estratègics de la ciutat, la redacció final i l'aprovació, previ consens, per part del Ple municipal.

Projectes innovadors i campanyes

Entre els projectes innovadors destaca Infants actius, per a nenes i nens amb obesitat, un èxit de treball conjunt entre administracions i diferents departaments. Hi ha 14 infants participants.

També s'ha actualitzat la imatge del SISA, servei històric a la ciutat, amb gairebé 30 anys d'existència. Un altre projecte que genera molt d'interès és el d'atenció a persones sense llar, que es fa conjuntament amb els Serveis Socials municipals.

A la sessió ordinària també es va recordar l'oferta municipal en clau de salut als centres educatius i la visualització de tota l'acció comunitària formativa (famílies, entitats, col·lectius, grups...) a través del projecte amb imatge pròpia de "l'Aula de Salut i Consum”. Una altra campanya en funcionament és la de cribratge del càncer de còlon.

Pel que fa a l’àmbit d’animals de companyia hi ha prevista una campanya per augmentar les inscripcions al cens municipal dels gossos, gats i fures que hi ha al municipi.

Demandes de les entitats

Representants de dues entitats presents al Consell (AFA i AV Nucli Antic) van expressar la seva preocupació per algunes disfuncions de les quals han tingut coneixement directe per part de persones usuàries dels serveis sanitaris, com retards. En aquest sentit, la Plataforma en defensa de la salut pública del Prat va disculpar l’absència en el Consell, ja que van anar a la concentració estatal convocada, a la mateixa hora i dia, a l'hospital a Bellvitge, en protesta per les llistes d’espera a tots els hospitals de l’Estat.

Aprofitant que al Consell hi ha representació de l’estament mèdic, entre altres el director del SAP Delta del Llobregat, aquest va exposar que les dades resultats de les enquestes qualitatives i quantitatives indiquen una millora en relació a períodes anteriors. Això no vol dir que hi hagi una total satisfacció amb el funcionament, i va apel·lar a les persones presents a defensar les/els professionals del sistema sanitari ja que, entre altres aspectes, existeix una sobrecàrrega del treball assistencial, dificultats en la contractació de personal mèdic, etc. 

Compartir