Esteu aquí

La bassa del Prat estrena observatori

TEMES: Urbà

Fa pocs dies que la bassa del Prat, un dels indrets naturals del municipi més desconeguts per la ciutadania, ha estrenat un nou observatori que substitueix l'antiga caseta de guaita. La bassa es troba al costat del supermercat Carrefour.

divendres, 20 desembre, 2002 - 01:00

El nou punt de guaita, dissenyat pels serveis tècnics de l'Ajuntament, consisteix en un gran mur de 8,3 metres de llargada per 2,2 d'alçada, on  s' ha fet una sèrie d'espiells a través dels quals es pot observar els ocells sense que ells ens vegin a nosaltres i, per tant, no s'espantin de la nostra presència. Al punt de guaita, s'hi accedeix mitjançant unes escales, ja que s'ha situat en un punt elevat per tal de millorar-ne la visibilitat. El nou observatori s'ha construït sobre l'antiga caseta de guaita que hi havia abans, i la seva edificació ha suposat una inversió de 5.515 euros per part de l'Ajuntament.
Els espiells que s'han fet en el mur s'han situat a diverses alçades, de manera que puguin ser utilitzats per persones i infants de diverses talles. Així, els més alts es troben a 170 centímetres del terra, aproximadament l'alçada dels ulls de les persones altes. Els més baixos són a només 80 centímetres del terra, pensant en els més petits de la colla. El nombre total d'espiells és de 16 i estan distribuïts en quatre nivells diferents (quatre per nivell). Amb aquest nou observatori, que serà anunciat amb diversos cartells propers a la bassa, l'Ajuntament pretén que més gent del Prat (i també d'altres municipis que vagin a comprar al Carrefour) coneguin aquest indret natural.
La història de la bassa del Prat és prou curiosa. Situada en un terreny deprimit, en aquesta zona s'hi acumulava històricament gran quantitat d'aigua després de les pluges. La desaparició dels cultius i de la masia de cal ????? per permetre la construcció del Carrefour, va suposar la pavimentació d'una gran superfície de terreny, que en quedar impermeable encara va accentuar més l'acumulació d'aigua. Per tal de concentrar-la en un punt i millorar el drenatge de tota la zona, es va construir una bassa que, amb el temps, es va anar naturalitzant i va anar acollint flora i fauna pròpies de les llacunes deltaiques.
Entre els anys 1991 i 1993, l'escola taller de jardineria i medi ambient El Delta va netejar la bassa (s'hi havia acumulat brutícia i abocaments incontrolats), va fer una plantació d'arbres i arbusts autòctons, va delimitar l'espai amb una tanca i va construir-hi la caseta d'observació. Des d'aleshores, aquest punt de guaita només s'obria els caps de setmana, ja que en tenien cura joves que feien la Prestació Social Substitutòria (PSS) del servei militar. Aquesta prestació (com la  "mili") ja ha desaparegut, fet que ha obligat a replantejar-se el manteniment del punt de guaita de la bassa del Prat. El nou observatori, per les seves característiques, restarà obert les 24 hores del dia, els set dies de la setmana. L'Ajuntament confia que aquesta instal·lació, gràcies a la seva ubicació tan accessible, permeti que aquella gent que, a priori, no se sent atreta per les qüestions naturalistes, s'acabi interessant pel fascinant món de la flora i la fauna del delta del Llobregat.

Compartir

Noticies relacionades

dilluns, 17 febrer, 2020 - 12:15

El professorat del Prat es forma per treballar projectes de sostenibilitat i medi ambient

L’objectiu és crear projectes participatius que impliquin a la comunitat...
botoa_app_amb tu un prat millor.png

divendres, 14 febrer, 2020 - 09:15

L'app "Amb tu, un Prat millor" permet resoldre 1.500 incidències l'any 2019

El nombre d'avisos creix gairebé un 50 % respecte de l'any anterior

divendres, 14 febrer, 2020 - 09:00

Tancat temporalment l'accés a la platja naturista per inestabilitat de l'escullera

L'Ajuntament del Prat ha tancat temporalment l’accés a la platja naturista perquè la inestabilitat de l’...