Esteu aquí

Joves, persones amb discapacitat i amb dependència treballen aspectes emocionals i relacionals a partir de la Intervenció Assistida amb Gossos

El projecte pretén millorar les habilitats socials de les persones amb discapacitat intel·lectual que acudeixen al centre ocupacional de Rubricatus i el benestar i la salut de les persones ateses pel SAD. També vol enfortir aspectes com la tolerància a la frustració, la solidaritat i la paciència dels joves, entre d’altres.

intervenió_gossos

dimarts, 29 març, 2022 - 09:30

Persones joves, amb discapacitat intel·lectual, amb mobilitat reduïda i deteriorament cognitiu  treballen aspectes emocionals i vinculats a les relacions socials a partir de la Intervenció Assistida amb Gossos (IAG), al Prat de Llobregat. Ho fan en el marc d’un projecte municipal, en què participen estudiants de secundària de l’Institut Ribera Baixa i persones amb discapacitat intel·lectual que participen al centre ocupacional de la Fundació Rubricatus, així com persones amb mobilitat reduïda o deteriorament cognitiu ateses pel Servei d’Ajut a Domicili (SAD) municipal.

Els principals objectius del projecte són millorar les habilitats socials de les persones amb discapacitat que acudeixen al centre ocupacional de Rubricatus, entitat sense ànim de lucre amb seu al Prat que treballa per a la inserció sociolaboral d’aquest col·lectiu, així com el benestar de les persones ateses al SAD. També es volen enfortir valors i actituds com la tolerància, la solidaritat, la paciència, el respecte i la capacitat d’afrontar els propis problemes entre les persones joves participants.

Per això, s’organitzen sessions de treball a partir de la Intervenció Assistida amb Gossos (IAG). Les sessions es basen en l’aprenentatge de la conducta canina i el maneig del gos, que actua com a element motivador. El gossos augmenten l’interès de les persones participants en les dinàmiques i faciliten la implicació i la comunicació entre elles. L'Associació Ceniac és l'encarregada de dirigir el projecte d'Intervencions Assistides amb Animals i participa a les sessions amb els seus gossos d'intervenció que acudeixen acompanyats de les tècniques de l'equip.

Aquest curs escolar 2021-2022 estan prenen part del projecte 16 alumnes de l’Institut Ribera Baixa i 16 persones amb discapacitat intel·lectual vinculades a Rubricatus i 8 usuaris i usuàries del Servei d’Ajut a Domicili (SAD). Des del passat mes de febrer, s’està realitzant una sessió per setmana, a través de la Intervenció Assistida amb Gossos (IAG) i, en total, se’n faran una desena fins a finals de maig. Les sessions es fan cada dimarts de 15.30 a 16.30 h a l’Institut Ribera Baixa. En cas concret de les persones amb mobilitat reduïda i deteriorament cognitiu usuàries del SAD, s’incorporen al projecte a partir d’aquest dimarts 29 de març.

L’alumnat de l’institut participa en aquestes sessions com a part de les seves activitats d’aprenentatge-servei, incloses al currículum d’ESO. Amb les activitats d’aprenentatge-servei, l’alumnat pot aplicar els coneixements adquirits a les aules en un entorn pràctic i una de les opcions per fer-ho és el servei comunitari, en aquest cas a partir d’una proposta que ofereix l’Ajuntament del Prat. El projecte està impulsat pel Servei d’Acció Social de l’Ajuntament del Prat, amb la implicació directa del seu equip d’educadors i educadores i forma part d’un programa que inclou d’altres tallers i espais grupals.

La Intervenció Assistida amb Gossos, com a dinamitzador de relacions intergeneracionals

Aquest curs 2021-2022, el projecte està adreçat a joves estudiants i a persones amb discapacitat intel·lectual, mobilitat reduïda o deteriorament cognitiu, però la Intervenció Assistida amb Gossos (IAG) també es pot aplicar amb d’altres finalitats i col·lectius socials. De fet, els tres darrers cursos (2018-2019, 2019-2020 i 2020-2021) es va aplicar sobre grups intergeneracionals, formats per joves estudiants tant de l’Institut Ribera Baixa com del Salvador Dalí i persones grans de la Residència municipal Penedès. En total, a llarg d’aquests tres cursos previs, prop de 60 estudiants i unes 40 persones grans es van involucrar en el projecte. En el cas de les persones grans, la IAG també contribueix a reduir el sentiment de soledat  i a treballar habilitats físiques i cognitives.

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 17 setembre, 2024 - 13:30

En marxa les activitats per celebrar el Dia Mundial de l'Alzheimer

Enguany és una edició especial ja que l’AFA arriba al seu 30è aniversari

dilluns, 16 setembre, 2024 - 16:30

El 25 de setembre, nova edició de la paella de la gent gran

La Festa Major ja és a tocar i amb ella arriba una nova edició de la paella popular de la gent gran. Enguany, se celebrarà el proper dimecres, ...

dilluns, 16 setembre, 2024 - 13:30

La 21a Trobada de Dones centra la seva mirada en la visió feminista de l’esport

El passat dissabte 14 de setembre, el centre cívic Sant Jordi - Ribera Baixa va acollir la 21a Trobada ...