Esteu aquí

Ja es coneix com serà la nova residencia pública per a persones grans

Un jurat independent ha triat el projecte ‘Una habitació pròpia’ entre els cinc finalistes per les seves característiques tècniques. L'inici de les obres estan previstes per l’any 2023.

Residència Eixample Sud

dilluns, 27 desembre, 2021 - 14:45

El Prat tindrà una nova residència pública per a persones grans i ja es coneixen detalls importants de com serà. Aquest dilluns la junta de govern local ha donat conformitat a la decisió del jurat independent que ha avaluat els projectes presentats per diversos estudis d'arquitectura per dissenyar aquest nou equipament i ha proposat un d'ells. El guanyador és ‘Una habitació pròpia’, de Coll-Leclerc Arquitectos.

Aquesta proposta contempla la construcció de tres blocs de igual superfície on s’organitzen el Centre de Dia i  les 9 Unitats de convivència, cadascuna amb 14 habitacions, 12 individuals i 2 dobles, que suposen una capacitat total de 144 places.

La disposició dels tres blocs dins de la parcel.la, desplaçats en diagonal cap al sud, permet augmentar el perímetre de façana, aconseguir la màxima amplada de l’habitació i optimitzar l’exposició solar, alliberant dos espais verds, un al nord, de caràcter més urbà i un altre al sud, amb horts i jardins per als residents.

En cada Unitat de Convivència les 14 habitacions s’organitzen al voltant d’un espai central distribuïdor que funcionarà com una plaça de trobades i a traves del que s’accedirà a la sala,  menjador i resta d’espais comuns, facilitant les circulacions i el control del personal. Les habitacions s’han dissenyat de manera que es puguin personalitzar, permetent recrear l’espai de la seva llar amb una o dos peces de mobiliari.

Un espai pensat per l’autonomia de la gent gran

Amb un disseny innovador, de qualitat i segur, el projecte de gestió de la residència està  basat en petites unitats de convivència, i el model d’atenció, centrat en la persona, afavorint el benestar i la indepèndència dels usuaris com si estiguessin a casa seva.

L’equipament està pensat per afavorir que les persones es sentin lliures i es pugui adaptar als seus gustos i necessitats quotidianes. Unitats de convivència que ofereixin intimitat i relacions estables amb les convivents, sense tenir sensació de servei d’atenció massiu. Alhora l’Ajuntament està treballant en un nou paradigma d’atenció, que facilitarà que les persones puguin continuar decidint sobre la seva vida diària, que requereix un servei adaptable, flexible i que respongui a la diversitat de la població resident.

La residència disposarà d’un centre de dia, espais comuns i familiars, terrasses i jardins verticals, orientats cap a la ciutat i el Parc Agrari. Comptarà també amb una superfície aproximada de 3.000 m2 d’espais exteriors, dels quals gairebé 1.400 m2 en seran jardins: un dedicat a l’horticultura, un altre amb fruiters i l’últim amb vegetació típica de l’entorn deltaic en el qual ens trobem. La coberta del bloc central amb accés des de la planta tercera serà accessible pels residents i equipada amb horts urbans.

Una residència sostenible

El projecte preveu la instal·lació d’elements que facin de la residència un equipament sostenible i de baixa demanda energètica, d’aquesta manera podrà contribuir a l’estratègia global de transició ecològica que està duent a terme la ciutat arran de la Declaració d’Emergència Climàtica. Així, comptarà amb plaques fotovoltaiques a la seva teulada, enllumenat d’alt rendiment i tecnologies de reaprofitament d’aigua, entre d’altres.

Jurat independent

El jurat independent ha estat composat per tres arquitectes superiors designats pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), dos arquitectes superiors externs, un de l’Institut Municipal de Serveis Sociales de Barcelona i un altre procedent de la Comissió de Patrimoni de l’Ajuntament del Prat, la cap del Departament d’Atenció Social per a la gent gran de l’Ajuntament de Barcelona, dos arquitectes superiors municipals, i la secretària i l’alcalde de l’Ajuntament del Prat, Lluís Mijoler.

A partir d’aquest moment, l’equip autor del projecte guanyador, Coll-Leclerc Arquitectos slp, haurà de redactar un projecte executiu d’obres i es preveu que les obres comencin durant les els primers mesos de 2023.

Compartir

Noticies relacionades

qualitat aigua platja

divendres, 21 juny, 2024 - 14:45

La qualitat de l’aigua de la platja, novament excel·lent

Les anàlisis corresponen al passat 16 de juny i confirmen el seu bon estat.

divendres, 21 juny, 2024 - 12:30

Finalitza el cicle d'activitats de les Jugateques Ambientals de primavera amb més de mil participants

La nostra ciutat compta amb tres Jugateques Ambientals ubicades al parc Nou,...