Esteu aquí

ICV guanya les eleccions.

La llista electoral encapçalada per l'actual alcalde del Prat, Lluís Tejedor, va guanyar les eleccions municipals del 25 de maig, tot i que va perdre dos dels 14 regidors que tenia, baixant així del límit de la majoria absoluta, que en el nostre Ajuntament està situat en 13 regidors. La segona llista més votada va ser la del PSC, seguida del PP i CiU.

diumenge, 1 juny, 2003 - 02:00

El dia de les eleccions va ser, meteorològicament, inestable. Estones de pluja s'anaven intercalant amb moments d'un sol tímid que mai va escalfar l'ambient. Aquesta situació climàtica, que va desanimar molts pratencs i pratenques d'anar a la platja, pot haver estat una de les causes perquè la participació dels electors fos un 4,26% més alta que fa quatre anys, arribant al 53,81% (a les municipals de 1999 va ser només del 49,55%). Aquest augment de la participació va ser generalitzat a tot Catalunya i, a nivell general, pot explicar el descens de les forces majoritàries i un augment de les més petites, fos quina fos la seva situació en cada ajuntament. Així, un dels titulars de la jornada a molts indrets va ser la pèrdua de moltes majories absolutes i l'obertura d'un inevitable període de negociacions i pactes entre partits de cara a formar govern.

En aquest sentit, els resultats al Prat no van ser diferents. ICV va aconseguir el 40,21% dels vots, és a dir, 6,53 punts percentuals menys que fa quatre anys. Aquest descens, quantificat en més de 890 vots, no qüestiona la seva àmplia victòria ni la continuïtat de Lluís Tejedor com a alcalde, però sí que li ha fet perdre la majoria absoluta. Així, ICV perd dos regidors i es queda amb 12.

El segon partit més votat al Prat va ser, una vegada més, el PSC, amb un 26,04% dels sufragis, més d'un punt i mig per sobre del percentatge que va aconseguir el 1999, en què va obtenir-ne el 24,43%. En número de vots, els socialistes pratencs van pujar en més de 900 el seu recolzament a les urnes. Aquest resultat els permet d'augmentar la seva representació en el consistori i passar dels 7 regidors que tenien fins ara a un total de 8 edils.

On sí que hi ha hagut canvis en l'ordre d'importància de les forces polítiques locals ha estat en el tercer lloc, que fins ara ocupava CiU i que, després del 25 de maig, ha passat a mans del PP. Els populars van aconseguir un 12,65% dels vots, més d'un 3,5% més que fa quatre anys, fet que els permet passar de 2 a 3 regidors i convertir-se, per tant, en la tercera força política pratenca. Pel que fa al número de vots, el PP va aconseguir més de 1.100 nous sufragis respecte a fa quatre anys, una xifra important que els ha permès d'ascendir un lloc en la llista de les forces polítiques locals.

Per la seva banda, CiU, que pràcticament ha repetit el número de vots de 1999 (2.482 aquesta vegada, 14 vots més que el 1999), manté els 2 regidors que tenia. Els nacionalistes demostren així que, al Prat, compten amb un electoral minoritari, però molt fidel.

No entren els petits

D'aquesta manera queden complets els 25 regidors amb què compta el nostre Ajuntament, ja que no s'ha donat l'entrada de cap altre partit, tot i que un d'ells, ERC, va estar a punt d'aconseguir-ho, en arribar al 4,91% dels vots (el límit per poder entrar a tenir representació en el consistori està situat en el 5% dels vots). La força republicana, que el 1999 només va obtenir el 3,01% dels vots, va guanyar 576 vots respecte a fa quatre anys. També ha quedat fora del consistori Esquerra Unitària, que va obtenir el 3,82% dels sufragis, un 0,69% menys que el 1999.

Pel que fa als vots en blanc, emesos per ciutadans i ciutadanes que, tot i estar d'acord amb el sistema democràtic no han volgut donar el seu recolzament a cap dels partits que es presentaven a les eleccions, van ser 450, 77 més que fa quatre anys. Per sota fins i tot dels vots en blanc van quedar Una Altra Democràcia és Possible (203 vots), el Partit Humanista (96), el Partido Nacionalista Caló (77) i Plataforma per Catalunya (68). Finalment, hi va haver 73 vots nuls.

Al Baix Llobregat

Pel que fa als resultats a la resta de la nostra comarca, aquests s'han caracteritzat per un descens de les forces amb responsabilitats de govern i un ascens de les situades a l'oposició. Així, en el Baix Llobregat han desaparegut les majories absolutes que el PSC tenia a Sant Boi o Viladecans, o la que CiU ostentava a Martorell. Quan no han desaparegut, aquestes majories absolutes s'han vist reduïdes. També cal destacar l'entrada d'ERC a pràcticament tots els ajuntaments de la comarca on fins ara no tenia representació. Els republicans han triplicat el seu nombre de regidors al Baix Llobregat. ICV, tot i que veu perillar alcaldies com les de Sant Vicenç dels Horts, Molins de Rei i Sant Feliu, s'ha convertit en la segona força política de la comarca, passant de 69 a 87 regidors. El PSC, per la seva banda, també ha guanyat regidors, excepte en aquells municipis on governava. La força política que ha sortit més malparada ha estat CiU, que perd 22 regidors al Baix Llobregat. Finalment, el PP també ha guanyat regidors (passa de 35 a 41), tot i que pràcticament enlloc el seu paper serà determinant a l'hora de formar governs municipals.

CALENDARI POSTELECTORAL

El mandat dels regidors va finalitzar el passat 24 de maig, i fins el proper 14 de juny, data de constitució del nou Ajuntament, els membres de la corporació municipal romandran en els seves funcions només per a l'administració ordinària. El calendari del procés de constitució del nou Ajuntament és el següent:

  • 11 de juny. Darrera sessió plenària del darrer mandat, en què s'aprovarà l'acta d ela sessió anterior.
  • 14 de juny. A la sala de plens, constitució del nou Ajuntament, amb la presa de possessió dels 25 regidors i elecció, entre tots ells, del nou alcalde, que serà elegit pels regidors electes entre els candidats caps de llista.

En un termini màxim de 30 dies a comptar des del dia 14 de juny s'haurà de celebrar el Ple d'Organització, en què es fixaran les competències de cada regidoria, de la comissió del govern i del plenari.

REGIDORS ELECTES

ICV (Iniciativa per Catalunya Verds - Entesa Progrés Municipal)

Lluís Tejedor Ballesteros

Antoni Rodés Inés

María José Albaladejo Albaladejo

Sergio Alegre Calero

Rafael Duarte Molina

José Pérez Moya

Antonio Pedrero Utrilla

Ana María Navarro Vilar

Francisco Daniel Villena Briz

Manel Gómez García

Francisco Cerdá Crespo

Alejandro Eslava Higueras

PSC (Partit dels Socialistes de Catalunya - Progrés Municipal)

José García Pérez

Aguas Santas de los Santos Acuña

Juan Pedro Pérez Castro

José Luis Olivera Acosta

María Carmen Sánchez Gracia

Alejandro Bellido Povea

Ana I. Fernández Abad

María Eugenia Cruz Torres

PP (Partido Popular)

Antonio Gallego Burgos

Juan Manuel de las Heras Ayuso

Miguel Ángel Ochoa Oliva

CiU (Convergència i Unió)

Felip-Neri Gordi i Canalda

Ramon Ribas i Forgas

 

Per saber-ne més:

Per consultar amb profunditat els resultats electorals, tan del Prat com de la resta de municipis i comunitats autònomes, podeu accedir als següents webs:

Compartir

Noticies relacionades

dimecres, 10 abril, 2024 - 21:00

L’Ajuntament decreta tres dies de dol i suspèn els actes lúdics i al carrer fins divendres

“El Prat serà sempre una ciutat antimasclista”, declara l’alcalde Lluís Mijoler

dimecres, 10 abril, 2024 - 18:15

La ciutadania del Prat omple la plaça de la Vila en rebuig a les violències masclistes

Centenars de persones es concentren en senyal de condemna i de dol pels...
Sessió de presentació de l'aplicació de seguretat ciutadana amb la comunitat xinesa

dijous, 28 març, 2024 - 10:00

L’aplicació mòbil de seguretat ciutadana incorpora l’àrab i el xinès

Aquestes dues llegües es sumen al català, el castellà, l’anglès i el francès