Esteu aquí

Formació sobre seguretat amb perspectiva de gènere per a la policia local

A la formació, adreçada a comandaments policials, es van abordar les diferències en la percepció de la seguretat entre dones i homes. També es va tractar sobre la necessitat de seguir avançant en models de ciutat que contribueixin a reduir la major sensació d’inseguretat que solen tenir les dones, per exemple amb una millor il·luminació dels carrers

dimecres, 8 juny, 2022 - 13:00

Dones i homes no tenen la mateixa percepció de la seguretat. La conformació dels espais urbans, i especialment els carrers estrets o amb una escassa il·luminació, solen provocar una major sensació d’inseguretat entre les dones. Aquestes són algunes de les qüestions que es van abordar a la formació “Seguretat amb perspectiva de gènere”, impartida la setmana passada per la Consultoria MIT a la policia local.

A la formació, que va tenir lloc el dimecres 1 de juny al Centre Cívic Palmira Domènech, hi van participar 9 persones (2 dones i 7 homes), totes elles comandaments de la policia local. Durant el curs, es va generar un espai de reflexió i debat per qüestionar els estereotips i rols de gènere encara presents a la societat, que incideixen sobre la gestió i les polítiques de seguretat.

Diverses dades avalen que dones i homes no perceben la seguretat de la mateixa manera. Així per exemple, arreu de l’Estat, el 23,9% de les dones de 35 a 64 anys se senten insegures en caminar soles pel carrer a la nit, segons l’Enquesta Social Europea (2016). Aquest percentatge es redueix al 7,6% en el cas dels homes.

Aquesta diferent percepció subjectiva de la seguretat es deu a múltiples causes: els tradicionals rols de gènere, que identifiquen més l’espai públic amb els homes i els privats amb les dones; les agressions sexuals a dones que s’han produït i el tractament informatiu que n’ha fet en alguns mitjans de comunicació; les característiques del disseny de l’espai urbà i el marge de millora que presenta per adequar-se a les necessitats d’ambdós sexes i dels diferents grups de la comunitat, etc.

Entre les possibles millores de l’espai urbà, es pot avançar en àmbits com la il·luminació i visibilitat als carrers, l’amplitud dels carrers, la presència de policia de proximitat o el servei de transport públic, perquè arribi als diferents barris i doni resposta a les necessitats de mobilitat dels diferents grups socials, entre d’altres.

Compartir

Noticies relacionades

Taula Reconstruccio

dijous, 23 juny, 2022 - 10:45

L’Ajuntament i els agents socials del Prat han executat el 94% de l’estratègia local per fer front a l’impacte de la covid acordada fa dos anys

La Taula de reconstrucció del Prat, integrada pels principals agents socials,...

dimarts, 14 juny, 2022 - 12:15

Consells davant de la pujada de les temperatures

Davant de l’increment de les temperatures, es recomana hidratar-se...
Plaques fotovoltaiques 2

dimarts, 14 juny, 2022 - 10:45

Un 65% de pratencs i pratenques aposten per la gestió pública de l’energia segons el darrer baròmetre municipal

Com en la primera onada del baròmetre (maig de 2021), l’Ajuntament torna a...