Esteu aquí

Formació sobre seguretat amb perspectiva de gènere per a la policia local

A la formació, adreçada a comandaments policials, es van abordar les diferències en la percepció de la seguretat entre dones i homes. També es va tractar sobre la necessitat de seguir avançant en models de ciutat que contribueixin a reduir la major sensació d’inseguretat que solen tenir les dones, per exemple amb una millor il·luminació dels carrers

dimecres, 8 juny, 2022 - 13:00

Dones i homes no tenen la mateixa percepció de la seguretat. La conformació dels espais urbans, i especialment els carrers estrets o amb una escassa il·luminació, solen provocar una major sensació d’inseguretat entre les dones. Aquestes són algunes de les qüestions que es van abordar a la formació “Seguretat amb perspectiva de gènere”, impartida la setmana passada per la Consultoria MIT a la policia local.

A la formació, que va tenir lloc el dimecres 1 de juny al Centre Cívic Palmira Domènech, hi van participar 9 persones (2 dones i 7 homes), totes elles comandaments de la policia local. Durant el curs, es va generar un espai de reflexió i debat per qüestionar els estereotips i rols de gènere encara presents a la societat, que incideixen sobre la gestió i les polítiques de seguretat.

Diverses dades avalen que dones i homes no perceben la seguretat de la mateixa manera. Així per exemple, arreu de l’Estat, el 23,9% de les dones de 35 a 64 anys se senten insegures en caminar soles pel carrer a la nit, segons l’Enquesta Social Europea (2016). Aquest percentatge es redueix al 7,6% en el cas dels homes.

Aquesta diferent percepció subjectiva de la seguretat es deu a múltiples causes: els tradicionals rols de gènere, que identifiquen més l’espai públic amb els homes i els privats amb les dones; les agressions sexuals a dones que s’han produït i el tractament informatiu que n’ha fet en alguns mitjans de comunicació; les característiques del disseny de l’espai urbà i el marge de millora que presenta per adequar-se a les necessitats d’ambdós sexes i dels diferents grups de la comunitat, etc.

Entre les possibles millores de l’espai urbà, es pot avançar en àmbits com la il·luminació i visibilitat als carrers, l’amplitud dels carrers, la presència de policia de proximitat o el servei de transport públic, perquè arribi als diferents barris i doni resposta a les necessitats de mobilitat dels diferents grups socials, entre d’altres.

Compartir

Noticies relacionades

 (Federació Espanyola de Futbol).

dimecres, 10 juliol, 2024 - 12:15

La final de l’Eurocopa es podrà seguir aquest diumenge en una pantalla gegant a la plaça de Catalunya

“La final de l’Eurocopa suposa una ocasió per gaudir de l’esport de forma...
Junta Local de Seguretat 2024

dimecres, 12 juny, 2024 - 12:30

L’evolució dels delictes a la ciutat del Prat es manté estable, mentre s’escurça el temps de reacció policial

La Junta Local de Seguretat, que agrupa els diferents cossos que operen al...