Esteu aquí

Formació d’usuaris a la Biblioteca Antonio Martín

Recursos per a l'aprenentatge

Formació d'usuaris

dijous, 11 març, 2021 - 10:15

Una de les funcions de la Biblioteca és donar suport a l’aprenentatge. Per aquest motiu s’ofereixen activitats i recursos a tota la comunitat per a conèixer millor el funcionament de la Biblioteca, tenir eines per a la cerca d’informació i més recursos a l’hora de  triar una lectura.

Tradicionalment s’ha considerat que aquestes accions anaven dirigides als infants i joves, mitjançant les tradicionals i conegudes visites escolars. Però el nostre públic és molt més ampli i tothom té necessitats formatives i d’oci, independentment de l’edat.

L’accés a la informació, la formació i la lectura per a tota la comunitat

A través del catàleg d’activitats i serveis educatius de l’Ajuntament del Prat, la Biblioteca Antonio Martín ofereix a la comunitat educativa activitats relacionades amb la lectura, l’accés a la informació i el coneixement. Aquestes activitats s’adrecen a infants i joves de tots els centres educatius del Prat, des de l’escola bressol fins a secundària i batxillerat, arribant també als mòduls formatius i a la formació d’adults.

En aquestes accions es treballen les competències d’aprenentatge, autonomia, iniciativa personal, social i ciutadana, de tractament de la informació i de competència digital.

Els objectius de les mateixes són conèixer el funcionament, els serveis i l'emplaçament de la Biblioteca, fomentar el seu ús com a element per incentivar la lectura, mostrar els diferents tipus de recursos on es pot trobar informació i donar a conèixer el fons documental.

Les activitats es concreten en:

1. Descobrim la Biblioteca Antonio Martín!

Consisteix en una explicació detallada del funcionament dels serveis que es posen a l'abast dels infants i joves; formació sobre les particularitats dels diferents tipus de documents, presentació del catàleg informatitzat i dels criteris per a la recerca de documents. Aquests continguts s'adapten a cada etapa educativa i es procura incloure-hi sempre un component lúdic per tal de motivar els infants i joves.

Aquest curs s’ha incorporat a les visites de 5è fins a 2n d’ESO la dinàmica de la conversa literària, que consisteix a provocar una conversa i debat al voltant de la lectura d’un àlbum il·lustrat.

2. Classe a la biblioteca

Els docents dels centres educatius del Prat poden venir a fer una classe sobre un tema en concret amb materials del fons de la Biblioteca i amb recursos de l'equipament. Cal comunicar-ho prèviament i el personal de la Biblioteca s’encarrega de donar la benvinguda i d’oferir-los l’espai i els recursos.

3. Suport i assessorament a la comunitat educativa

Des de la Biblioteca s’ofereix el servei d’assessorament a les biblioteques escolars, tant pel que fa al fons documental, processos tècnics com a l’ambientació dels espais i la dinamització d'activitats. Aquest assessorament es pot fer a equips docents, AMPA /AFA o comissions mixtes. Es tracta d’un assessorament personalitzat segons el cas concret.

També es fan formacions a la carta, com la que s’ha dut a terme el passat mes de febrer a l’Institut Baldiri Guilera del Prat adreçada als alumnes de 1r de batxillerat. Aquests joves han de començar a elaborar els seus treballs de recerca, a entregar en finalitzar el batxillerat. Un professional de la Biblioteca es va desplaçar a les aules per a explicar el funcionament i els serveis bàsics de la Biblioteca, així com els recursos que tenen al seu abast a l’hora d’elaborar els seus treballs. La resposta va ser molt positiva, tant per parts dels alumnes, com la valoració que van fer les tutores.

 

Al mes d'abril  s’organitza una píndola formativa adreçada a tots els públics sobre com fer servir Biblio Digital, el servei de préstec gratuït de llibres electrònics.

Contacteu amb la biblioteca per a qualsevol dubte informatiu que tingueu, ens trobem a les xarxes socials Facebook i Instagram.

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 3 desembre, 2021 - 11:00

Al Prat recuperem els vincles! En marxa el projecte Nodum

La situació de pandèmia ha afectat de diverses maneres la vida de les persones. Als centres educatius els períodes de confinament i les mesures der...

divendres, 3 desembre, 2021 - 09:30

L'Escola Sona retorna a La Capsa

Primer concert dels combos de L'Escola d'Arts en Viu d'aquest curs 21-22

dijous, 2 desembre, 2021 - 16:00

Converses literàries engega el curs amb contes dins i fora de les aules

Es reprenen les activitats familiars En el marc del projecte Converses literàries del programa Interseccions, di...