Esteu aquí

Festa millor, fes-te sostenible.

Ara que s'apropa Nadal i que ja pensem a anar a comprar, una de les coses que podem fer per reduir l'impacte sobre el medi ambient és fer un consum més responsable, que minimitzi la generació de residus.

dilluns, 1 desembre, 2003 - 15:49

Com anar a comprar?

Intenteu fer una llista de tot el que heu de comprar per evitar adquirir coses innecessàries. No oblideu el cistell, la bossa de roba o el carretó, ja que així no caldrà que a les botigues us donin bosses de plàstic. I si voleu esquivar els embussos i no contaminar l'aire que respirem, podeu desplaçar-vos caminant, en bicicleta o en transport públic.

Què comprar?

A l'hora de comprar regals s'han de conservar els tiquets per si s'ha de fer alguna devolució. Convé que els regals siguin pràctics, duradors, fets amb materials reciclats i alhora fàcils de reciclar. Per exemple, als infants, els podeu regalar joguines fetes amb fusta o de roba perquè són segures, duradores i fàcils de reparar. I millor si no porten piles. Per als més grans també hi ha regals que no generen residus, com entrades per a espectacles, museus, cinema, subscripcions a revistes, inscripcions a cursets, un sopar, uns massatges, un viatge...

També podeu trobar regals interessants a les botigues de comerç just o solidari, a les fires d'artesans o bé a les botigues d'objectes de segona mà. I recordeu que cal que els embalatges no siguin excessius, l'important és el regal.

L'arbre de Nadal

Decorar la casa amb un arbre guarnit és una tradició d'origen pagà que representava l'arribada de l'hivern i que demanava la tornada de les fulles i els fruits als arbres pelats. Però, actualment, aquest acte de respecte a la vida s'ha transformat en un abús. Els avets provenen de zones més fredes i no s'adapten bé al nostre clima i, per tant, no aguanten d'un any per a l'altre.

Hi ha alternatives a l'avet: guarnir qualsevol planta de casa, del balcó o del jardí; fabricar l'arbre amb cartrons, fustes, paper o restes vegetals; usar un arbre de plàstic, que servirà un any darrere un altre.

A més, per decorar la casa es poden usar plantes típiques de casa nostra, com el marfull o l'arboç, o bé plantes aromàtiques com el romaní, la farigola o l'espígol. Aquestes plantes estan acostumades al nostre clima i ens acompanyaran durant tot l'any al balcó o a la terrassa.

El pessebre

En el pessebre no cal utilitzar molsa, ja que és un organisme viu que té funcions molt importants dins del bosc, com absorbir i retenir la humitat i evitar l'erosió del sòl. La molsa es pot substituir per serradures, papers de colors, suro, roba... Si heu de comprar les figures procureu que siguin de fang i fetes a mà.

Anna Palau i Judith Llopis

Compartir

Noticies relacionades

Triatló

divendres, 15 octubre, 2021 - 10:45

Afectacions de trànsit pel XXV Triatló Ciutat del Prat

El proper diumenge, entre les 8 h del matí i les 2 h del migdia l’accés a la...
Aplec de la Tartana

divendres, 15 octubre, 2021 - 10:30

Torna l’Aplec de la Tartana

Després de la seva suspensió l’any passat a causa de la pandèmia, aquest...