Esteu aquí

Festa ciutadana per celebrar que la ciutat s'obre al riu

El tram urbà del riu, entre els ponts de l'autovia i de Mercabarna, s'ha adequat per a l'ús ciutadà. Diumenge al matí s'hi fa una festa per celebrar-ho.

dimarts, 24 març, 2009 - 13:16

El Prat ha anat superant reptes territorials: recuperació de la platja, soterrament del ferrocarril, protecció i obertura al públic dels espais naturals… Ara li toca el torn al tram urbà del riu Llobregat, que discorre entre els ponts de l'autovia i de Mercabarna.

L'origen d'aquesta actuació ha estat la necessitat d'adequar aquest tram d'1,6 km a la capacitat hídrica que necessita el Llobregat per no desbordar-se en cas de grans riuades. Aigües amunt i avall d'aquest tram, el riu disposa d'una llera molt ampla per assumir cabals extraordinaris. No obstant, entre el pont de l'autovia i el de Mercabarna hi havia un embut que escanyava la capacitat hídrica del Llobregat.

Llera àmplia i segura
Per solucionar aquest problema de capacitat, el Ministeri de Medi Ambient, a través de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), ha escomès l'adequació hídrica d'aquest tram, al qual s'ha dotat amb una capacitat de 4.000 metres cúbics per segon, prou per evitar desbordaments en cas de riuades. Un punt clau ha estat el nou viaducte del ferrocarril, que permet passar molta més aigua que l'antic. El fons del riu també s'ha dragat per fer-lo més profund.

Paisatge i ús ciutadà
L'Ajuntament del Prat va exigir i pactar amb l'ACA que es fessin obres de millora des del punt de vista paisatgístic i d'ús públic d'aquest espai fluvial. Gràcies a això, aquest tram del Llobregat és accessible des de la ciutat i, un cop allí, s'hi pot passejar a peu o en bicicleta per un gran dic de 32.000 metres quadrats paral•lel al riu.

Els nous talussos s'han cobert de terra i vegetació i per ells, a través d'escales de fusta i rampes de formigó, podem accedir al dic de passeig. Un muret reté la terra dels talussos i permet seure-hi.

Torre mirador
Una de les curiositats és la torre mirador que ens permetrà pujar a una altura suficient per apreciar bé l'entorn. Aquesta torre, construïda amb motiu d'une sobres de desdoblament d'un col•lector de salmorres, s'ha dotat, gràcies a la intervenció de l'Ajuntament, amb unes escales i un mirador elevat. Molt a prop hi ha la gran xemeneia d'obra vista de l'antiga fàbrica de Torras Hostench.

Accessos des de la ciutat
Per accedir des de la ciutat al tram urbà del riu ho podem fer des de l'avinguda de la Verge de Montserrat, a través d'un pas de vianants que creua la ronda de Llevant. Recentment també s'ha obert un pas de vianants a l'altura de l'avinguda de Josep Anselm Clavé.

Des de l'inici del pont de Mercabarna tamé podem arribar al dic de passeig, així com des del camí del Sorral, que segueix el Llobregat riu amunt fins a Sant Boi i, a través d'una passarel•la que creua el riu, fins a Cornellà. També podem enllaçar amb el camí que ens porta als Espais Naturals del Riu, en direcció a la desembocadura.

Al tram urbà del riu només s'hi pot accedir a peu o en bicicleta. Els vehicles a motor tenen l'accés prohibit.

Zona inundable
El dic de passeig està en zona inundable, si bé l'aigua només el cobrirà de manera ocasional. En condiciones normals, el riu presenta una làmina d'aigua bastant estable.

Futur parc del Riu
El dic de passeig i els talussos amb vegetació formen part del futur parc del Riu, que inclourà una gran zona verda situada entre la ronda de Llevant, el Llobregat i la planta de la Nissan (consulteu plànol adjunt). Aquesta zona verda està encara pendent d'equipar-se com a parc urbà. En aquest indret també hi haurà una àrea esportiva. 

On podem anar des del dic de passeig?
A peu o en bici als nuclis urbans de Sant Boi (6 km) i Cornellà (4 km) sense travessar cap carretera; als Espais Naturals del Riu (2,2 km); a la caserna de Carrabiners i al Semàfor (4,5 km); a la pineda de Can Camins o a la platja (5,5 km); a la torre mirador del riu i veure el Prat des d’una nova perspectiva; passejar pel dic i contemplar els ocells.

La festa
La festa es farà diumenge 29 de març, d'11 a 14 h, i el dic de passeig acollirà actuació de gegants, jocs infantils, actuacions...

A peu de pàgina us podeu descarregar (format Pdf) un díptic informatiu.

 

Compartir

Noticies relacionades

Guinguetes platja

divendres, 17 setembre, 2021 - 12:15

Les guinguetes de la platja modifiquen els seus horaris pels últims dies de temporada de bany

La qualitat de l’aigua continua sent excel·lent pel bany segons les darreres...
Projecte Sorell

dijous, 16 setembre, 2021 - 08:30

El programa SORELL aconsegueix estalviar més de 20.000 kg anuals de paper en llibres de text

La iniciativa, a més, permet abaratir la tornada a l’escola un 85% a les...

dilluns, 13 setembre, 2021 - 14:45

Obres de millora a les escoles

Durant l’estiu, l’Ajuntament ha realitzat diverses actuacions per tal de...