Esteu aquí

Feminitzar la societat

TEMES: Persones,Dones

El dia 15 de maig passat es va dur a terme a la nostra ciutat la I Trobada de Dones, en col·laboració amb les entitats i els grups de dones del Prat.

dijous, 1 juliol, 2004 - 13:15

Unes dues-centes dones van reflexionar sobre el treball, les cultures diverses, les famílies emergents i la millora de l'autoestima. Trenta nenes i nens van acompanyar les seves mares i van gaudir d'activitats paral·leles.

Per què es va fer una trobada de dones? Perquè encara avui la societat està imbuïda de valors patriarcals i sexistes que fan necessària la reflexió i la manifestació de les dificultats que provoca aquesta manera de pensar, unes dificultats comunes a totes les dones. Trobar i compartir és una manera d'eliminar frustracions i permet construir xarxes de suport.

A continuació exposem un resum de les conclusions de la Trobada:

Les dones i el treball. Les dones pateixen més l'atur i els contractes a temps parcial i temporal que no pas els homes. L'edat i les sobrecàrregues familiars en són els obstacles principals. Cal afavorir la contractació femenina i revalorar el treball domèstic amb la repartició de responsabilitats amb la resta de la família i l'eliminació d'estereotips del que és masculí i el que és femení. No s'han de reproduir els valors sexistes en l'educació de les filles i els fills.

Noves formes de família. Cal flexibilitzar els horaris per poder conciliar la vida laboral i la vida familiar. Els permisos laborals han de ser més amplis en cas de malaltia i cura de persones dependents. El paper de les iaies és primordial, però no se n'ha d'abusar. Les famílies monoparentals han d'estar més emparades, sobretot si són fruit de ruptures, i s'ha d'atendre les formades per una o més d'una persones amb discapacitat, especialment si són dones.

La meva veïna es diu Amina. Les diferents identitats culturals ofereixen moltes maneres de pensar, no existeix una identitat única. El concepte d'"inclusió" és el més oportú i vol dir incloure sobre la base de drets i deures, i no sobre la base de l'assimilació, que és una forma de repressió que provoca rebuig.

Dona, tu pots! Les dificultats per incorporar-se plenament a la societat són: falta de recursos econòmics, sobrecàrrega de treball, discriminació i educació sexista. Tot això produeix inseguretat i menyspreu cap a les capacitats pròpies. La participació de les dones no és només una qüestió d'incorporació als espais públics, sinó també a la redefinició del que és públic i el que és privat. És important buscar suport en altres dones.

NOTA. El text íntegre de les conclusions es pot trobar a la web municipal (www.aj-elprat.es).


Carme Alguacil Punzano

Compartir

Noticies relacionades

Residència de gent gran

divendres, 3 abril, 2020 - 15:15

L’Ajuntament del Prat, preparat per actuar a la residència Onze de Setembre si la Generalitat ho autoritza

El municipi dona un important contingent de material sanitari als i les...

divendres, 3 abril, 2020 - 09:00

El Servei de Mediació Ciutadana de l'Ajuntament ens dona pautes per millorar la convivència

Comunicar-nos de forma positiva és un dels millors recursos que tenim per...
Residència de gent gran

dimarts, 31 març, 2020 - 10:15

L'alcalde demana que la UME faci tasques de desinfecció a la residència de gent gran Onze de Setembre

Lluís Mijoler trasllada a la Delegada del Govern espanyol a Catalunya la...