Esteu aquí

Es crea la primera cooperativa escolar del Prat, a la Bernat Metge

Per apropar a l’escola l’economia social i solidària i els principis del cooperativisme, com la gestió democràtica i l’interès per la comunitat

dijous, 8 febrer, 2018 - 11:00

Un grup de 25 alumnes de l’Escola Bernat Metge de la nostra ciutat han creat la primera cooperativa escolar del Prat. Aquest projecte permet apropar el món de l’economia social i solidària i els principis del cooperativisme a l’escola: la participació voluntària i oberta, la gestió democràtica, l’interès per la comunitat, la participació econòmica de les persones sòcies en un projecte comú... Es tracta d’un projecte simulat, amb què l’alumnat segueix tots els passos necessaris per formar una cooperativa. 

"25 cracks" que fan productes artesanals amb materials reciclats

Tot l’alumnat implicat, de 5è d’educació primària, és soci fundador de la cooperativa. El procés dura tot el curs i consta de diverses fases: la constitució i legalització de la cooperativa (triant-ne nom, representants, elaborant els estatuts, determinant el capital social...), el disseny dels elements gràfics, l’elecció del producte a elaborar, la seva venda i, finalment, la destinació d’una part dels beneficis a projectes socials de la ciutat, elegits pel mateix alumnat. El propi alumnat ha decidit anomenar la cooperativa “25 cracks” i dedicar-se a l’elaboració de productes artesanals a partir de material reciclat. 

Durant tot aquest procés, l’alumnat desenvolupa competències formatives (lingüístiques, matemàtiques, digitals, artístiques...) i també aprèn que hi ha un model econòmic alternatiu al tradicional, que posa el benestar de les persones al centre enlloc del lucre i els beneficis.  

Col·laboració amb l'Ajuntament i la Diputació

Tot i ser una cooperativa simulada, l’objectiu és que l’experiència sigui el més real possible. L’alumnat de l’Escola Bernat Metge s’ha adreçat, fins i tot, a l’Oficina d’Informació i Atenció Ciutadana (OIAC) per sol·licitar el registre de la cooperativa, amb tota la documentació pertinent. A més, l’Ajuntament del Prat els ha fet entrega d’un NIF (simulat). 

L’Ajuntament del Prat, a través de les regidories de Promoció Econòmica i d’Educació, va posar en marxa aquest projecte a principis d’aquest curs escolar, ja que es tracta d’una de les accions educatives i de sensibilització del Pla d’actuació per dinamitzar l’economia social i cooperativa, aprovat el maig de 2017, i l’objectiu és ampliar-la a més alumnes el curs vinent. La iniciativa s’emmarca en el programa Cultura Emprenedora a l’Escola, de la Diputació de Barcelona

Suport d’entitats de l’economia social

Durant el primer trimestre del curs escolar, l’alumnat ha donat els primers passos per posar en marxa la cooperativa, una fase inicial en què ha fet diversos tallers i ha rebut assessorament extern, principalment per part d’entitats de l’economia social i solidària del municipi, com la Fundació Esperanzah i la cooperativa Illa (que l’ha assessorat sobre com formar una cooperativa i triar el seu nom), l’empresa d’inserció en disseny gràfic i multimèdia Inmenta, de l’Associació Saó Prat (per al disseny del seu logotip) i el dissenyador web Javier Regueras (per preparar el seu blog). A més, l’entitat de finances ètiques Fiare els assessorarà per si necessiten demanar un crèdit per elaborar els seus productes. D’altra banda, Flora Ojero, que va ser directora de l’escola, els ha fet un taller de manualitats per ajudar-los a elaborar els productes artesanals i tècnics municipals d’economia social els han explicat les diferències entre les formes jurídiques de cooperativa i societat anònima. 

Durant els propers dos trimestres del curs escolar, l’alumnat desenvolupà els prototips dels productes artesanals, els fabricaran i els posaran a la venda durant el mes de maig.

Compartir

Noticies relacionades

dimecres, 1 desembre, 2021 - 13:30

Exposició dels 100 anys del Mercat Municipal del Prat

Enguany, el Mercat Municipal del Prat compleix 100 anys i, per comemmorar...

dilluns, 29 novembre, 2021 - 10:00

Els English workshops, un canvi de mirada cap a l’anglès

Ja estan obertes les inscripcions del 2n trimestre

dijous, 25 novembre, 2021 - 12:45

Constitució de la xarxa local de Noves Oportunitats Educatives (NOE) del Prat

Va tenir lloc el passat dijous 18 de novembre