Esteu aquí

Erlyn García, alcalde de Gibara

"El nostre poble reconeix la solidaritat". Entrevista amb Erlyn García. Erlyn García és un home senzill, sincer, compromès amb el seu poble i amb el seu país, convençut dels seus ideals i un excel·lent "ambaixador" de la revolució cubana. És alcalde de Gibara des de fa dos anys, un compromís polític que l'honora, l'omple d'il·lusió i de desitjos de convertir en projectes el que en la ment són conviccions i en el cor, sentiments.

divendres, 1 març, 2002 - 01:00

Erlyn ha estat uns dies entre nosaltres. Ens ha tornat la visita que fa uns mesos van fer a Gibara l'alcalde del Prat, Lluís Tejedor, el regidor de Solidaritat, Àlex Eslava, i els portaveus dels partits del consistori. Van viatjar a Cuba amb la intenció i el desig de reforçar els llaços que uneixen aquestes dues ciutats agermanades i d'examinar in situ l'evolució dels projectes als quals dóna suport el Prat tant en l'àmbit econòmic com tècnic. A Gibara van ser rebuts amb tots els honors institucionals i amb l'afecte de la gent. 
Erlyn era professor de batxillerat en un institut de Gibara. La seva carrera política va començar l'any 1995 i des de llavors ha ocupat els càrrecs de secretari i vicepresident de l'Assemblea Popular. Des del gener de 2000 és l'alcalde de Gibara, el poble on va néixer ell i molts dels seus avantpassats.  

Què significa ser l'alcalde de la teva població?
Moltes tasques a fer, amb el desig de mantenir les conquestes de la revolució cubana. 

Moviment Popular de l'Habitatge

Com és Gibara?

Gibara es troba en una punta de l'illa, a la vora del mar. La població total de l'illa és de 72.000 habitants, molt dispersa, com si fossin poblacions que formen una comarca, si ho comparéssim amb el sistema espanyol d'organització geogràfica. Gibara té 17.000 habitants, Velasco 27.000 i Uña 5.000, a més d'algunes altres poblacions més petites. A escala política, s'estructuren en deu consells populars, que serien els vostres municipis, i aquests, al seu torn, se subdivideixen en 112 circumscripcions. Cada una té un delegat, i tots els delegats componen l'Assemblea, presidida per l'alcalde, que ara sóc jo. 

Com es pot arribar a ser alcalde, és a dir, president de l'Assemblea?
Per poder ser alcalde abans has d'haver estat delegat. Aquests delegats, els 112, voten l'alcalde. 

I qui elegeix els delegats?
El poble, en votació. 

Quines són les tasques més urgents a Gibara?
No solament a Gibara, sinó a la resta del món, un dels grans problemes de la gent és l'habitatge. A Cuba hem creat un sistema a través d'un organisme que s'anomena Moviment Popular de l'Habitatge. 

Com funciona aquest sistema?
Les persones que viuran a la casa són els protagonistes de la seva construcció. Amb el suport i l'assessorament dels constructors, i amb els materials que els facilita l'Estat, les famílies es construeixen els seus propis habitatges. Així avancem molt i el sistema funciona sense problemes. De vegades cal una mica d'imaginació per resoldre els problemes. 

Però hi deu haver alguna mena de directriu urbanística, no?
Evidentment, hi ha un pla urbanístic patrocinat per l'Ajuntament, al qual s'ha d'acollir la construcció d'aquests habitatges. 

Quin altre tema bàsic destaca en la gestió municipal?
El de l'alimentació. Ens hem embarcat en la producció agrícola, i ara el municipi produeix més d'un milió de quintars de viandes, grans i hortalisses. També tenim granges estatals que proporcionen carn i llet. 

Es tracta d'una producció per a l'autoconsum?
No, també dóna per contribuir al proveïment de la província d'Holguín i per a l'Havana. 

Com teniu cobertes les necessitats sanitàries i d'educació?
Aquests dos àmbits els garanteix l'Estat. Al nostre municipi tenim 132 centres d'ensenyament, i, pel que fa a la salut pública, hi ha metges de família a totes les circumscripcions, encara que siguin molt petites. Tenim un hospital i un policlínic a la capçalera del municipi. 

Podem enviar un correu electrònic a Gibara?
De moment és molt difícil accedir a Internet, perquè les línies telefòniques del país no tenen prou capacitat per sostenir el sistema. És un tema en el qual treballem en aquests moments. 

Com és actualment la situació general de Cuba?
El bloqueig fa més de quaranta-tres anys que dura. El més important durant tot aquest temps ha estat la valentia del nostre poble a l'hora de defensar el nostre sistema polític. La part negativa és que hem de gastar molts diners per poder aconseguir els productes necessaris, tot i que els tenim ben a prop, a la costa dels Estats Units, a menys de 90 quilòmetres. 

Creus que és sostenible el "sistema cubà" malgrat els canvis socials i polítics que ha experimentat el món els últims anys?
Crec que és el millor sistema que s'ha aconseguit al món i crec que perdurarà tota la vida. El país viu, avança, i s'han dut a terme diversos programes de la revolució que han permès que tots puguem estudiar, que tots tinguem feina, que tots puguem accedir gratuïtament a la sanitat, etc. Si no fóssim un país preparat, no hauríem pogut aguantar situacions tan dures com, per exemple, la de l'últim huracà, el Mitchel. 

Què passarà després de Fidel Castro?
L'alta direcció del país està molt preparada. Fidel ha sabut formar els seus quadres i hi ha molt de personal totalment qualificat per continuar aquesta revolució que mai no acabarà.  

Aigua potable per a Gibara 

Des de l'Ajuntament del Prat, amb la participació d'entitats com ara Amics de la UNESCO i el Casal de Cuba, es patrocinen diversos projectes, amb una ajuda econòmica de més de 493.000 euros (uns 82 milions de pessetes). Una part de l'ajuda es destina a millorar la producció d'aigua a Gibara, l'enllumenat públic, a pintar edificis escolars, a remodelar un centre cultural i a l'hospital de la zona. 

En quina fase es troben aquests projectes?
Hem acabat de pintar les escoles. No té preu que els nens i les nenes se sentin més a gust a les seves escoles. El tema de l'enllumenat públic també està enllestit. Pel que fa al projecte de l'aigua, consta de diverses fases. Ara ha arribat fins a Gibara, cosa que significa que per primera vegada la ciutat tindrà aigua corrent potable, a través de dotze fonts. Ara treballem en l'aqüeducte de Floropérez. L'última fase, gràcies a la qual l'aigua arribarà als habitatges, es preveu que acabi l'any 2004. 

Què signifiquen aquestes ajudes per a Gibara i per a Cuba?
Abans que res, el nostre poble reconeix la solidaritat. Deixant de banda l'aspecte material, és molt important el suport a la nostra causa i a la lluita contra un bloqueig injust. 

Quina peculiaritat té ser alcalde d'un lloc com Gibara?
La relació íntima que es crea amb el poble. Jo atenc les persones a casa meva, al carrer... No hi ha ni distàncies ni anonimats. 

En el sentit humà, què t'ha aportat ser alcalde del teu poble?
És un estímul extraordinari que el teu poble t'elegeixi per conduir la gestió de tot un municipi. Treballo perquè el poble se senti cada dia millor. 

Dolors Pérez Vives 

Compartir

Noticies relacionades

mercadet sant cosme .jpg

dimecres, 27 maig, 2020 - 13:30

El Mercadet setmanal de Sant Cosme reobre amb la meitat de les parades

El Mercadet setmanal reobre parcialment, adequat amb mesures de seguretat....

dimecres, 27 maig, 2020 - 08:30

Setmana sense fum, et podem ajudar

Sota el lema ‘Desconnecta’t de la cigarreta, endolla’t a la vida’, enguany la...

dimecres, 27 maig, 2020 - 08:15

Els serveis d'atenció a les dones i al col·lectiu LGTBI tornen a les Cases d'en Puig

Després d'un breu període en què han estat ubicats al Centre Cívic Palmira...