Esteu aquí

En marxa un nou programa de detecció del càncer de coll uterí al Prat

El Departament de Salut incorporarà la determinació del virus del papil·loma humà (VPH) com a prova primària del cribratge en dones i persones amb coll uterí de 30 a 65 anys. Al Prat, s’inicia el futur programa de cribratge poblacional amb automostra per detectar el VPH.

dimarts, 16 gener, 2024 - 11:45

El CatSalut duu a terme al Prat un programa de detecció del càncer de coll uterí. Un nou sistema que es basarà en la recollida de mostres de forma autònoma, que es podrà fer a casa, i que es desplegarà a la nostra ciutat en fase pilot a partir d’aquest mes de gener i paulatinament s’hi anirà convidant a totes les dones entre 30 i 65 anys que resideixen al Prat.

El programa de detecció precoç de càncer de coll uterí està dirigit a les dones i persones amb coll uterí entre 25 i 65 anys d’edat.

La infecció pel VPH és la causa necessària pel desenvolupament del càncer de coll uterí però no totes les infeccions per VPH acabaran causant el desenvolupament d’un càncer. Per tant, és important destacar que estar infectat pel VPH no implica tenir càncer i que no tots els tipus de VPH el provoquen.

En la franja els 25 i els 29, es manté el protocol de detecció precoç vigent amb la realització d’una citologia presencialment i de manera gratuïta en els Centres d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva o ASSIRs.

El VPH

La detecció del VPH en dones entre els 30 i 65 anys permet avançar-se al desenvolupament de la malaltia i detectar la presència d’infecció enlloc de la presència de lesions (detectables amb la citologia). La prova de detecció del VPH és més segura que la citologia, la qual cosa permet allargar els intervals entre proves negatives a 5 anys.

El VPH es transmet pel contacte sexual i infecta l’àrea anogenital i oral tant d’homes com de dones. De fet, el VPH és la infecció de transmissió sexual més freqüent: s’estima que un 80% de les persones sexualment actives s’infectaran pel VPH en algun moment de les seves vides. No obstant això, en la majoria de casos, aproximadament 9 de cada 10, aquesta infecció no tindrà cap conseqüència, ja que s’eliminarà per si sola i no provocarà cap lesió. Ara bé, quan la infecció persisteix (entre el 5% i el 10% de les dones infectades), hi ha risc de desenvolupar lesions precanceroses al coll uterí que poden progressar a un carcinoma invasiu.

És important saber que estar infectat pel VPH no implica tenir un càncer i que no tots els tipus de VPH provoquen càncer. El programa de detecció precoç del càncer de coll uterí busca detectar aquelles infeccions que podrien causar malaltia en un futur.

La prova de detecció del VPH

La prova de detecció del VPH detecta la presència del VPH, fins i tot, abans que apareguin alteracions cel·lulars al coll uterí. La prova té les mateixes característiques que la recollida de mostra per una citologia però permet ser recollida per part de les pròpies dones obtenint resultats equivalents a quan la recollida de la mostra és per part d’un professional sanitari.

Les proves de detecció de VPH a partir dels 30 anys han demostrat ser més sensibles que la citologia per a la detecció de lesions d’alt grau o més avançades. Diversos estudis demostren que la prova de detecció VPH ofereix un increment en la protecció front al càncer de coll uterí invasor del 60-70% en comparació a la citologia. Per tant, la detecció del VPH permet avançar-se a l’aparició de lesió i en conseqüència permet allargar els intervals entre proves.

L’automostra

A partir dels 30 anys, es proporcionarà un dispositiu per a obtenir la mostra de manera autònoma (automostra) al vostre domicili. Aquest dispositiu es recollirà gratuïtament a una farmàcia, després de rebre un SMS al telèfon personal on sereu convidades a participar al programa.

L’automostra és molt fàcil d’utilitzar, fiable, segura i no causa dolor. En aquest enllaç podeu consultar com s’ha de realitzar la recollida de la mostra.

Un cop recollida la mostra, el dispositiu es retorna a la mateixa farmàcia on es va anar a recollir el dispositiu. És important que des que es recull la mostra fins que es retorna el dispositiu no passin més de 7 dies. Després, el laboratori de l’Hospital Universitari de Bellvitge s'encarrega de fer la prova de detecció del virus del papil·loma humà (VPH), causa principal del càncer de coll uterí.

El resultat de la prova es pot consultar a l'apartat Informes i resultats de La Meva Salut en un màxim de 30 dies. Si el resultat és negatiu (no es detecta el virus), la prova es repeteix al cap de 5 anys. En cas d’un resultat positiu a la prova , un professional sanitari us contactarà i us programarà una visita presencial a l'ASSIR per a realitzar proves addicionals.

Per més informació podeu consultar el següent enllaç.

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 16 abril, 2024 - 13:30

La Fira d’abril, motiu de la propera discoteca inclusiva del Prat

El proper dissabte, 20 d’abril, de 17 a 19 h, es durà terme al Casal Cívic i Comunitari – Delta, la quarta sessió d’enguany de la di...