Esteu aquí

Els gossos no són els incívics

Un animal de companyia és, per damunt de tot, un ésser viu que necessita, com a tal, una sèrie d'atencions que garanteixin el seu benestar. Comprar o adoptar un gos comporta una sèrie d'obligacions, com treure'l a passejar cada dia, rentar-lo, jugar-hi i, sobretot, educar-lo.

dissabte, 1 juny, 2002 - 02:00

Els experts diuen que tenir un animal de companyia, sigui quin sigui, té innumerables efectes beneficiosos sobre la salut física i mental del propietari o del qui està en contacte habitual amb la mascota. Tots aquests beneficis estan relacionats amb el fet de possibilitar una millor convivència dels ciutadans i ciutadanes amb els animals de companyia, perquè si aprenem a conèixer i respectar els animals, aprendrem a respectar i conviure amb els altres i amb l'entorn, en el nostre cas amb els espais públics del Prat.

Recollir els excrements

Per això, l'Ajuntament ha impulsat una campanya de sensibilització ciutadana amb l'objectiu de fomentar la responsabilitat, el civisme i el respecte entre les persones. I, més en concret, aconseguir una bona convivència als carrers i espais públics del Prat entre les persones propietàries d'un animal i la resta de la ciutadania, i aconseguir d'aquesta manera una ciutat més neta i saludable.

Un altre objectiu és recordar una vegada més, i segurament no serà l'última, als ciutadans i ciutadanes l'obligació que té la persona que condueix un gos de recollir els seus excrements del carrer i dels espais públics, com ara places i parcs; una actitud que ha de ser ferma, especialment en aquells llocs en què, per exemple, hi juguen els infants. Bona part de les persones que posseeixen un animal són responsables i estan obertes a participar en qualsevol iniciativa pel bé dels animals i per respecte a la resta de ciutadans i ciutadanes. De fet, el nombre de persones que ja surten de casa amb la bossa o el paper de diari creix dia rere dia.

Atenció als propietaris

Amb tot, encara hi ha una minoria de propietaris de gossos que manifesten una absència total de civisme. I és per culpa d'aquesta minoria que el col·lectiu d'amos de gossos és mal vist des del punt de vista de la seva consideració social. Perquè, quantes vegades hem trepitjat una caca de gos pel carrer? Segurament, més d'una i, sobretot, segons per quina zona vivim o passegem. Els propietaris incívics (perquè els gossos no ho són pas, simplement són animals) deixen enrere el desagradable rastre del seu pas, que després esdevé una de les raons de pes en el conflicte entre els amants i els enemics d'aquests animals. Des de l'Ajuntament, s'han intensificat els darrers mesos els serveis de neteja, però la responsabilitat darrera de la presència d'excrements és únicament i exclusiva de la persona propietària de l'animal.

La presentació de l'actual campanya municipal de sensibilització es va realitzar el passat dia 26 a la plaça de Catalunya, amb una important participació de la ciutadania. La novetat d'aquesta campanya és que compta amb la col·laboració de gairebé totes les associacions de veïns, el Consell d'Infants i el Consell de la Gent Gran. Al llarg de la propera setmana veurem pels carrers el lema "Recorda't de la bossa", dirigida a aquells propietaris de gossos que no solen recollir els excrements dels seus animals.

Des d'aquí convidem tota la ciutadania a implicar-s'hi i a contribuir a la conquesta de valors, com la tinença responsable d'animals domèstics, la participació, la sostenibilitat, a fi que els actuals i futurs ciutadans i ciutadanes s'estimin i respectin l'entorn i els animals que formen part de la societat en què vivim. Els responsables dels actes dels nostres gossos som nosaltres.

Carme Fernández

Compartir

Noticies relacionades

Platja del Prat 2022

divendres, 12 agost, 2022 - 13:30

L’aigua de la platja del Prat, excel·lent i a gairebé 30ºC

Continua el bon estat i salubritat del litoral pratenc. Es recomana extremar...
Imatge d'arxiu de la policia local del Prat de Llobregat.

divendres, 12 agost, 2022 - 13:15

El sospitós de provocar els darrers incendis, detingut de nou

Una nova acció de la Policia Local ha provocat que l’home s’entregués als...
Tallers catala joves migrants

dimecres, 3 agost, 2022 - 10:00

Finalitzen els tallers de reforç de català per a jovent nouvingut

Aquests cursos volen facilitar l’adaptació de l'alumnat de procedència...