Esteu aquí

Els 100 anys d'aviació al Prat, en una exposició

La podem veure fins al 12 de juny al Centre Cultural Aeronàutic

dijous, 19 maig, 2016 - 10:30

El Centre Cultural Aeronàutic del Prat acull, del 14 de maig al 12 de juny, una exposició aeronàutica sobre els 100 anys d'aviació al Prat.

La mostra, que és gratuïta, l'organitza la Fundació Privada Parc Aeronàutic de Catalunya amb la col·laboració de l'Aeroport de Barcelona, l'Ajuntament del Prat, la Fundación ENAIRE, Air BP i l'agència de comunicació The Moon.

Panells, aeronaus, motors, maquetes...
Mitjançant 51 panells gràfics, aeronaus, motors i maquetes, l'exposició convida a conèixer aspectes com la dimensió emprenedora de Salvador Hedilla i la dels empresaris que el van contractar per dirigir la seva nova àrea industrial, la primera fàbrica d'avions, els primers vols Barcelona - Mallorca i Barcelona - Santander, el centenari de la primera escola de pilots civils, del camp de la Volateria, del primer aero club de catlunya, etc.

Una mica d'història
Després d'un primer intent de fabricació d'avions amb llicència alemanya, fallit el 1914 per l'inici de la 1a Guerra Muncial, el gener de 1916, Pujol Comabella i Cia contractava a Salvador Hedilla, un emprenedor, prestigiós i qualificat aviador càntabre, pioner de la publicitat aèria, com a director tècnic per millorar els dissenys i fabricar aeronaus, amb llicència francesa, a la fàbrica del carrer d'Almogàvers de Sant Martí de Provençals, avui un barri de Barcelona.

El 2 de juliol de 1916, amb un avió “monocoque”, Salvador Hedilla feia el primer vol entre Catalunya i les Illes Balears, enlairant-se des d'un camp preparat per a l'ocasió al paratge de la Volateria del Prat de Llobregat, i aterrant dues hores i vuit minuts mes tard a un camp de Son Sunyer, per evitar la multitud que l'esperava al camp inicialment previst, a Palma de Mallorca.

L'èxit i la cobertura mediàtica del vol d’Hedilla fou clau en la realització del primer vol entre Barcelona i Santander i en la consolidació d'una incipient economia aeronàutica al camp d'aviació” del Prat, on s'hi establiren un taller de manteniment d'aeronaus, una escola de pilots i les activitats de vol de l'Aeroclub de Catalunya. Activitats econòmiques que s'expandiren aq a partir de 1919, quan el govern de Madrid publicà al BOE la qualificació del Camp d'Aviació del Prat com a aeròdrom obert al transport comercial i internacional.
 

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 21 gener, 2022 - 12:00

Visites guiades a l'exposició "El Prat, una mirada arqueològica" ens permeten conèixer la història de la ciutat

A més de les visites guiades, s'han programat diferents activitats...

dijous, 20 gener, 2022 - 09:30

Cinquè Aniversari de l'Aula de Salut

De febrer a maig de 2022, xerrades sobre prevenció d'addiccions, trastorns de...

dimecres, 19 gener, 2022 - 12:30

Una delegació del Govern Basc visita el Prat per conèixer el seus projectes com a Ciutat Educadora

Els diferents representants, ponents sobre el futur sistema educatiu a...