Esteu aquí

El tòtil, un amfibi, torna a reproduir-se al Prat

Aquesta primavera s'han tornat a detectar aquests amfibis als marges del camí del Sorral i s'ha confirmat la seva reproducció.

dimecres, 11 maig, 2005 - 11:26

El tòtil (Alytes obstetricans) és un amfibi, del grup dels gripaus, que es caracteritza per la seva mida petita (de 4 a 5 cm), color discret i el dors cobert de berrugues.

Una peculiaritat d'aquesta espècie és que els mascles transporten les postes d'ous embolicades a les potes posteriors durant les primeres setmanes, fins que les larves són alliberades en una bassal d'aigua.

Al Prat, hi ha referències de la presència comuna d'aquest gripau als horts i conreus a principis de segle XX, i és recordada per molts pagesos. En estudis posteriors no es va retrobar l'espècie al sud de l'autovia de Castelldefels, de manera que es va considerar extingida al municipi del Prat i a la major part de la plana deltaica.

La salinització de les aigües i l'ús intensiu de plaguicides als conreus són les causes principals que semblen explicar la seva extinció a nivell local.
 
Important troballa
L'any 2002, en el marc d'un estudi sobre els amfibis i rèptils del nostre municipi, es va detectar novament l'espècie al Prat, en concret al camí del Sorral, però no es va constatar la seva reproducció.

Aquesta primavera s'han tornat a detectar tòtils als marges del camí del Sorral i, finalment, el passat 6 de maig es va poder confirmar la seva reproducció, gràcies a la troballa de cap-grossos a un bassal.

Sembla clar que el riu Llobregat ha actuat com a corredor biològic per a la recolonització del Prat d'aquesta espècie a partir de les poblacions veïnes.

La recuperació d'aquesta espècie és una bona notícia per a la conservació de la biodiversitat del nostre municipi, on la meitat de les espècies d'amfibis s'han extingit en els últims anys.

Compartir

Noticies relacionades

Triatló

divendres, 15 octubre, 2021 - 10:45

Afectacions de trànsit pel XXV Triatló Ciutat del Prat

El proper diumenge, entre les 8 h del matí i les 2 h del migdia l’accés a la...
Aplec de la Tartana

divendres, 15 octubre, 2021 - 10:30

Torna l’Aplec de la Tartana

Després de la seva suspensió l’any passat a causa de la pandèmia, aquest...
CRAM

dilluns, 11 octubre, 2021 - 15:15

El CRAM allibera les tortugues Casimiro i Damm

Les dues portaven més de 10 anys en captivitat per tenir falta de visió a un...