Esteu aquí

El sol, un plaer amb precaucions

L’exposició excessiva al sol és el factor de risc més important del càncer de pell, especialment durant la infància i l’adolescència

divendres, 9 juliol, 2021 - 07:45

El sol és una font de salut i benestar i té molts beneficis per a les persones. Entre d'altres, enforteix els ossos, afavoreix la circulació sanguínia, millora algunes malalties de la pell i ens ajuda a estar més alegres. 

Però cal prendre el sol amb cura per rebre els beneficis i evitar els riscos derivats d'una exposició excessiva. S'ha demostrat que l'exposició excessiva al sol és el factor de risc més important del càncer de pell. Més de 80 % dels casos de càncer de pell es podrien prevenir evitant una exposició intensa al sol i les cremades cutànies, especialment durant la infància i l'adolescència.

Compartim el fullet "Mesures de protecció solar. Si aprenc a tenir cura de la meva salut em servirà per a tota la vida". I per als infants, recomanem el conte "En Teo a la platja" així com el Codi Europeu contra el Càncer.

El 13 de juny, es va commemorar el Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell, amb l’objectiu de conscienciar la població sobre la importància de prevenir els tumor cutanis ja que el 80% d’aquest tipus de tumor es podria prevenir evitant l’exposició excessiva al sol i les cremades cutànies. De fet, l’exposició excessiva al sol és el factor de risc més important del càncer de pell, especialment durant la infantesa i l’adolescència.

Quines mesures de protecció podem portar a terme per prevenir el càncer de pell?

Tal i com ens indique l'ICO, les recomanacions preventives bàsiques per gaudir del sol de manera saludable són:

  • Començar a prendre el sol de manera gradual i evitar l’exposició prolongada i les hores de màxima intensitat -de les 12 a les 16 hores-.
  • Cobrir-se amb samarretes i roba de cotó, gorra o barret d’ala ampla, per protegir també coll i orelles. Dur ulleres de sol homologades, preferiblement amb banda lateral.
  • Utilitzar crema de factor de protecció elevat (superior a 20). Aplicant-la en quantitat suficient, una estona abans de l’exposició i periòdicament després de banyar-se o si se sua molt.
  • Beure aigua per evitar deshidratació i evitar prendre el sol si es pren medicació fotosensible.

També cal tenir en compte:

  • El fet de no patir calor no implica que es produeix cremada solar. Les cremades es deuen a l’exposició als raigs ultraviolats i l’efecte tèrmic, en canvi, a la radiació infraroja.
  • De la mateixa manera, el fet que estigui núvol tampoc evita les cremades.
  • L’aplicació de productes fotoprotectors no es pot considerar una manera segura de protegir la pell ni un mitjà per perllongar l’exposició al sol.
  • L’exposició prolongada produeix danys i envelliment de la pell i arrugues prematures. També afecta els ulls i pot alterar el sistema immunològic.
  • Les làmpades i els llits de sol artificial també poden ser perjudicials per l’emissió de radiacions ultraviolades.
  • A la platja l’aigua i la sorra reflecteixen la llum i augmenten la intensitat solar. El mateix passa a la muntanya a més altitud o amb neu.

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 3 desembre, 2021 - 10:00

Obligatori des d'avui mostrar el certificat covid per accedir a l'interior de restaurants, gimnasos i residències de gent gran

Fins ara, ja era necessari per accedir a sales d’oci i a bars i restaurants...
Curs acollida Nova Ciutadania

dijous, 2 desembre, 2021 - 10:30

L’Ajuntament posa en marxa un nou curs d’acollida de les persones migrades

L’Ajuntament del Prat ha iniciat un nou curs de coneixements de la societat catalana i el seu marc jurídic per un...

dimecres, 1 desembre, 2021 - 19:30

Primer any del model de gestió pública de l’atenció domiciliària del Prat, un dels primers municipis catalans a desmercantilitzar el servei

El ple aprova que el Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) del Prat sigui gestionat...