dijous, 23 juliol, 2020 - 10:45
El Servei de Vigilància Alimentària del Prat, depenent dels Serveis Municipals de Salut Pública i Consum, va fer durant 2019 un total de 246 visites d’inspecció a 220 establiments alimentaris, el 89 % dels quals estaven conformes en pràctiques de manipulació i el 85 en instal·lacions.
Els operadors de la cadena alimentària, des de la fase primària fins a la fase minorista, tenen la responsabilitat de garantir la seguretat dels seus productes. Les administracions públiques són responsables de fer control oficial i un seguiment permanent per tal de comprovar que es dona compliment a les reglamentacions vigents en la matèria. Les persones consumidores són responsables de la seguretat dels aliments des del moment en què es compren fins que es consumeixen. L’aplicació de les normes bàsiques de seguretat alimentària a les llars, així com la correcta conservació en fred, l’aplicació de temperatures adequades de cuinat i rescalfat, la higiene de la manipulació i el control de les contaminacions creuades, són elements indispensables per evitar les malalties de transmissió alimentària a l’àmbit domèstic. Sense la conscienciació, la implicació i la responsabilitat de tothom que opera en la cadena alimentària i de les persones consumidores, no seria possible garantir els nivells de seguretat i de qualitat alimentària desitjats.
La seguretat alimentària al món
La FAO ha publicat avui un informe sobre l'estat de la Seguretat Alimentària i la Nutrició en el Món 2020 (SOFI) titulat Transformació dels sistemes alimentaris per tal de proporcionar dietes saludables i assequibles per a tothom. Les persones que no disposen d'accés a dietes saludables viuen en totes les regions del món; per tant, estem davant d'un problema global. Es recomana dur a terme una transformació dels sistemes alimentaris amb vista a reduir el cost dels aliments nutritius i augmentar la disponibilitat de les dietes saludables, mitjançant intervencions que redueixin els costos al llarg de tota la cadena alimentària, a través del suport a petits productors, en l'economia política i fomentant un canvi de comportament a través de l'educació i la comunicació; i integrar la nutrició en els sistemes de protecció social i les estratègies d'inversió a escala nacional.
Menjar segur a l'aire lliure
Conservar la cadena de fred: Just abans de sortir, guarda en la nevera portàtil els aliments que necessitin fred. Coloca la nevera a l'ombra. Evita obrir innecessariament la nevera portàtil.
Abans de sortir: Mantenir els aliments cuinats a la nevera fins a l'últim moment. Utilitza recipients adequats per guardar cada aliment Si portes aliments crus, separa'ls dels aliments cuinats. Renta adequadament la fruita i la verdura.
En qualsevol lloc: Mantenir una higiene adequada. Renta't les mans amb sabó i aigua neta. Evita la contaminació creuada. Al preparar o manipular els aliments, és imprescindible separar crus dels cuinats i fer servir plats i coberts diferents. Neteja adequadament les fruites i verdures. No utilitzis aliments que continguin ou cru. Més informació en aquest enllaç
En tots els casos: No comparteixis estris, begudes ni menjar
divendres, 8 novembre, 2024 - 12:30
dijous, 7 novembre, 2024 - 14:30
dimarts, 5 novembre, 2024 - 13:15