Esteu aquí

El Servei Municipal de Vigilància Alimentària va fer 246 inspeccions a 220 establiments alimentaris l'any 2019

A les llars i llocs d'estiueig, especialment per les altes temperatures, cal observar unes normes bàsiques de manipulació dels aliments

dijous, 23 juliol, 2020 - 10:45

El Servei de Vigilància Alimentària del Prat, depenent dels Serveis Municipals de Salut Pública i Consum, va fer durant 2019 un total de 246 visites d’inspecció a 220 establiments alimentaris, el 89 % dels quals estaven conformes en pràctiques de manipulació i el  85 en instal·lacions.

Els operadors de la cadena alimentària, des de la fase primària fins a la fase minorista, tenen la responsabilitat de garantir la seguretat dels seus productes. Les administracions públiques són responsables de fer control oficial i un seguiment permanent per tal de comprovar que es dona compliment a les reglamentacions vigents en la matèria. Les persones consumidores són responsables de la seguretat dels aliments des del moment en què es compren fins que es consumeixen. L’aplicació de les normes bàsiques de seguretat alimentària a les llars, així com la correcta conservació en fred, l’aplicació de temperatures adequades de cuinat i rescalfat, la higiene de la manipulació i el control de les contaminacions creuades, són elements indispensables per evitar les malalties de transmissió alimentària a l’àmbit domèstic. Sense la conscienciació, la implicació i la responsabilitat de tothom que opera en la cadena alimentària i de les persones consumidores, no seria possible garantir els nivells de seguretat i de qualitat alimentària desitjats.

La seguretat alimentària al món

La FAO ha publicat avui un  informe sobre l'estat de la Seguretat Alimentària i la Nutrició en el Món 2020 (SOFI) titulat Transformació dels sistemes alimentaris per tal de proporcionar dietes saludables i assequibles per a tothom. Les persones que no disposen d'accés a dietes saludables viuen en totes les regions del món; per tant, estem davant d'un problema global. Es recomana dur a terme una transformació dels sistemes alimentaris amb vista a reduir el cost dels aliments nutritius i augmentar la disponibilitat de les dietes saludables, mitjançant intervencions que redueixin els costos al llarg de tota la cadena alimentària, a través del suport a petits productors, en l'economia política i fomentant un canvi de comportament a través de l'educació i la comunicació; i integrar la nutrició en els sistemes de protecció social i les estratègies d'inversió a escala nacional.

Menjar segur a l'aire lliure

Conservar la cadena de fred: Just abans de sortir, guarda en la nevera portàtil els  aliments que necessitin fred. Coloca la nevera a l'ombra. Evita obrir innecessariament la nevera portàtil.

Abans  de sortir: Mantenir els aliments cuinats a la nevera fins a l'últim moment.  Utilitza recipients adequats per guardar cada aliment Si portes aliments crus, separa'ls dels aliments cuinats. Renta adequadament la fruita i la verdura.

En qualsevol lloc: Mantenir una higiene adequada. Renta't les mans amb sabó  i aigua neta. Evita la contaminació creuada. Al preparar o manipular els aliments, és imprescindible separar crus dels cuinats i fer servir plats i coberts diferents.  Neteja adequadament  les fruites i verdures. No utilitzis aliments que continguin ou cru. Més informació en aquest enllaç 

En tots els casos: No comparteixis estris, begudes ni menjar

Noticies relacionades

dilluns, 8 juliol, 2024 - 14:00

La desfilada per commemorar el dia de l’Alliberament LGTBI omple de colors els carrers del Prat

La comunitat educativa i el teixit associatiu de la ciutat, claus de l’èxit...

dijous, 4 juliol, 2024 - 13:00

El conflicte entre Israel i el poble palestí tanca la temporada del podcast “Girem el món”

El programa és una col·laboració del Prat Ràdio i l’Ajuntament, amb el suport...

dijous, 27 juny, 2024 - 14:45

El barri de Sant Cosme, a punt per a les activitats d’estiu

El barri de Sant Cosme es prepara per donar el tret de sortida a les activitats d’estiu. Seran esdeveniments culturals coorganitzats en el marc del Pla ...