Esteu aquí

El riu deixarà per fi de fer de claveguera

TEMES: Urbà

Durant aquest mes de gener, la depuradora ha acabat la primera fase dels treballs, iniciats fa dos anys i mig, que han permès la captació de les aigües residuals del Prat per al seu primer tractament.

divendres, 1 febrer, 2002 - 01:00

Posteriorment, i durant aquest primer trimestre de l'any, s'hi aniran connectant la resta de municipis fins a arribar al total previst en el projecte.
No és pot dir que la depuradora funcioni a ple rendiment, sinó que les aigües residuals ja no s'abocaran al riu Llobregat, per primera vegada des de l'inici de la industrialització del municipi, a principi del segle passat. De moment, les aigües que arriben a la planta depuradora són filtrades per tal de separar-ne les sorres i els olis, i a continuació s'envien directament, a través de l'emissari submarí, al fons del mar, a una fondària de 60 metres, en un punt situat a 3,2 quilòmetres del litoral. Aquesta situació transitòria no evita la contaminació marina, però l'allunya de la costa. 
Les obres de la depuradora, però, continuen en marxa. Això significa que, d'aquí a aproximadament un any, ja es podrà realitzar tot el tractament complet de les aigües. Aleshores, la qualitat de les aigües tractades ja serà l'adequada per començar a alimentar les zones humides que es construiran al costat de la futura llera desviada del riu. Aquestes aigües, a més, ja no contaminaran els fons marins. 

Platja apta per al bany
De moment però, la bona notícia és que el riu ja no portarà aigües fecals, i que, per tant, la contaminació de l'aigua de la costa desapareixerà totalment. D'aquesta manera la platja del Prat, com ja s'ha explicat moltes vegades, serà apta per al bany, en tota la seva llargada, la temporada estiuenca d'aquest any 2002. Així, la demanda històrica del Prat de recuperar la seva platja s'haurà acomplert finalment. 
Malauradament, aquesta nova situació té alguns aspectes no gaire positius. El més visible dels quals serà la disminució del cabal d'aigua que portarà el riu Llobregat en el seu darrer tram, a partir d'aquest mateix mes de març. Això és lògic perquè totes les aigües negres que ara baixen pel riu i el converteixen en una autèntica claveguera a cel obert, seran conduïdes cap a la depuradora. Per tant, des de la captació de la potabilitzadora d'Aigües de Barcelona, a Sant Joan Despí, i fins al mar, el riu portarà molt poca aigua durant l'estiu.  
Aquest fet ha preocupat molt l'Ajuntament del Prat, i des de fa anys ho ha estat anunciant a les diferents administracions implicades en el Pla Delta. Gràcies a això, la Generalitat de Catalunya, a través de l'Agència Catalana de l'Aigua, té el compromís d'ultimar un estudi d'alternatives per tal mantenir un cabal ecològic del riu de, com a mínim, 2.000 litres per segon, en èpoques de sequera. També hi ha el compromís de buscar una solució per a aquest primer estiu del 2002, per tal d'evitar que la secada del riu pugui provocar problemes de pudors en el municipi. 
En tot cas, l'Ajuntament vetllarà perquè això no es produeixi i continuarà exigint solucions que facin possible que el riu porti un mínim cabal d'aigua. Aquest fet sembla que quedarà definitivament resolt amb el projecte de reutilització de les aigües de la depuradora, que està duent a terme la Generalitat i per al qual s'han demanat fons a la Unió Europea. Amb això, una part de les aigües depurades, en lloc d'abocar-se al mar, podrien aprofitar-se per a l'agricultura, per a la indústria, per al reg de zones verdes i per mantenir el cabal ecològic del riu en el seu darrer tram. 

Jordi Cañas  

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 2 abril, 2020 - 09:45

Prat Espais assessora i intermedia entre propietaris i llogaters per la crisi pel coronavirus

L'Ajuntament fa una crida als propietaris a actuar amb responsabilitat social...

dimecres, 1 abril, 2020 - 09:00

El metro i el bus seran gratuïts del 2 al 9 d'abril

Des de l'1 d'abril, les línies PR2 i PR3 deixen de funcionar i la PR1 n...

dilluns, 30 març, 2020 - 15:00

L’Ajuntament reforça la neteja a la via pública amb desinfectant en zones d’especial risc

En concret, el servei actua al voltant de supermercats, CAP, farmàcies,...