Esteu aquí

El programa LECXIT conclou el curs agraint la implicació de totes les comunitats que l'han fet possible

Un balanç molt positiu d'un curs ple d’aprenentatges i vivències al voltant de la lectura

dijous, 10 juny, 2021 - 16:00

Aquest curs, el programa LECXIT, impulsat per la Fundació Jaume Bofill en el marc del programa Interseccions, s'ha adaptat a cada centre educatiu oferint a totes les escoles participants del Prat noves metodologies per tal de seguir fomentant el gust per la lectura, l'acompanyament lector i el servei comunitari.

Totes les escoles que havien participat en el projecte han continuat aquest curs: l'escola Joan Maragall, l'escola Jaume Balmes, l'escola H Josep Tarradellas, l'escola Charles Darwin, l'escola Jacint Verdaguer, l'escola Galileo Galilei, l'escola del Parc i l'institut escola Pepa Colomer. Tot i que cadascuna d'elles ho ha fet amb certes peculiaritats. La majoria d'elles han apostat per combinar el LECXIT telemàtic i el presencial i, alhora, han gaudit d'una nova experiència, el LECXIT dinamitzat i en grup.  Aquestes sessions han generat noves maneres de viure la lectura de manera grupal i presencial i han possibilitat la creació d’aprenentatges compartits. En ambdues accions, els infants han escollit quin tipus d'experiència, llibre i activitat durien a terme en les diferents sessions, ja foren telemàtiques o presencials.

Les cloendes del LECXIT: lliurament de diplomes i molt més

Les cloendes del LECXIT han estat molt especials. En algunes escoles, la periodista i educadora social Laura Frayle ha realitzat un taller amb els infants tot partint del seu llibre La siesta te hará engordar. En aquest, l’autora confessa que a l'hora d'escriure els seus relats s'inspira en el context social, tot escoltant converses, observant interaccions... Així, els infants d'algunes escoles han creat col·laborativament un fanzine, i voltant pels racons de l'escola han recollit què deien els seus companys i companyes, els i les mestres... anotant tota mena d'impressions i anècdotes al respecte.

Com no podia ser d'una altra manera, també s’han celebrat els lliuraments de diplomes, duent a terme activitats grupals (passa-paraules, endevinalles...) i un pica-pica, així com hem gaudit de la darrera sessió de l’alumnat del Servei Comunitari que ha compartit amb els infants les seves creacions al voltant de la lectura: kahoots, scape rooms, etc.

Agraïments a tota la comunitat que ho ha fet possible

Cal agraïr a totes les persones voluntàries la seva magnífica tasca que ha possibilitat traspassar els límits de les pantalles per fomentar el gust lector, tot establint un vincle afectiu i literari amb els infants del Prat.  Agraïr també la implicació de les escoles que, des d'un inici, han possibilitat que el projecte es desenvolupés amb èxit, facilitant espais, materials i la seva energia i predisposició. Donar les gràcies a la predisposició de les famílies, que han apropat el LECXIT a les seves llars, fent possible l’adaptació del projecte de forma telemàtica.

També a remarcar la figura de les dinamitzadores, la qual ha estat fonamental, fent acompanyament als infants i portant a terme les activitats grupals, incorporant les característiques extraordiàries d’aquest curs a les sessions. Així mateix, la presència de la Biblioteca Antonio Martín ha estat també molt valuosa, doncs, ha permès comptar amb lots de llibres variats i de qualitat que el voluntariat ha utilitzat en les seves sessions.

Finalment, també cal destacar el treball col·laboratiu entre el programa Interseccions, la Fundació Bofill i l'Ajuntament del Prat de Llobregat que, sense perdre l'essència del projecte i a través d'un treball conjunt, ha trobat les maneres d’assolir els reptes d’aquest curs amb èxit.

Recomanacions lectores per l'estiu de la mà dels Booktubers

Per últim, us volem compartir diverses recomanacions de les lectures preferides que han treballat els nens i nenes del LECXIT al llarg de tot el curs. Convertint-se en booktubers ben professionals, diferents alumnes de les escoles participants ens presenten els llibres i àlbums que més els hi han agradat. No us els diferents vídeos accedint-hi aquí. 

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 4 agost, 2022 - 10:00

L'Illa de la lectura: 25 nenes i nens compartint aventures i complicitats

La Sala Infantil de la Biblioteca Antonio Martín forma infants lectors amb...
Casal d'estiu de natació a la piscina del CEM Fondo d'en Peixo

dilluns, 1 agost, 2022 - 10:45

Uns 3.600 infants i joves han participat als casals i activitats d’estiu al Prat durant el mes de juliol

Durant tot l’agost, es continuaran fent casals i campus nàutics (per aprendre...
Festa_Major

divendres, 29 juliol, 2022 - 10:45

Ens preparem per a la Festa Major 2022!

Al setembre ens espera una Festa Major amb un dia més i que es desenvoluparà...