Esteu aquí

El pressupost municipal consolida l’aposta per la cohesió social i afronta la crisi climàtica i el dret a l’habitatge

2020 serà el primer any en què l’Ajuntament començarà sense deute bancari ni interessos a retornar, després d’haver-lo eixugat els darrers anys

Presentació pública del pressupost celebrada dilluns.

dimarts, 10 desembre, 2019 - 14:45

L’Ajuntament del Prat de Llobregat va compartir ahir amb la ciutadania, per primer cop en audiència pública, el pressupost municipal per al 2020. El pressupost s’ha de debatre i votar al ple municipal de demà, dimecres 11 de desembre, a les 18 h, juntament amb el Pla d’Actuació Municipal (PAM) per a aquest mandat. De fet, la presentació del pressupost de l’any vinent es va emmarcar en el PAM. Aquests comptes per a l’any vinent són els que començaran a desplegar aquest pla. 

El pressupost de l’Ajuntament del Prat de Llobregat per al 2020 serà de 97.566.887 euros, dels quals 94.936.010 corresponen als comptes ordinaris i 2.630.877 a inversions. Si hi afegim el pressupost de les tres societats municipals (Aigües del Prat, Prat Espais i El Prat Comunicació) i del Consorci Prat Nord, suma un total de 107.432.631 (3.851.092 d’inversions).

Són uns pressupostos que consoliden l’aposta per l’educació (amb un pressupost ordinari de 9,1 milions, un 30% més que el 2016) i la cultura (8,9 milions d’euros, +52,63%), les polítiques d’acció social (11,8 milions d’euros, +40,48%) i la promoció econòmica i el foment de l’ocupació (5,8 milions d’euros, +45%). Quantitativament, el pressupost de l’any vinent tampoc no presenta variacions significatives respecte al 2019, tot i que cal tenir en compte que des de 2016 el pressupost municipal ordinari s’ha elevat d’un 24%. 

Podeu descarregar-vos una presentació dels pressupostos a través de l'enllaç que trobareu al final d'aquesta informació. També hi trobareu l'acta de l'audiència pública.

Dos reptes de futur: habitatge i medi ambient

La principal novetat dels pressupostos de 2020 és que estableixen les bases per abordar dos reptes clau per al futur de la ciutat inclosos al PAM, com són les polítiques per garantir el dret d’habitatge i les d’acció ambiental i lluita contra el canvi climàtic. De fet, en aquest mandat, s’ha creat una nova regidoria d’Acció Ambiental, per potenciar més aquestes polítiques. Això explica que, en el pressupost ordinari, aquesta sigui l’àrea amb un major creixement percentual (+43,8% des de 2019). 

Pisos públics i assequibles

A abordar aquests reptes es dediquen algunes de les principals inversions del mandat. En els pressupostos de 2020, s’assentaran les bases per desenvolupar dos projectes per ampliar el parc d’habitatge públic i assequible de la ciutat. D’una banda, es concertaran amb agents locals socials la construcció de 96 habitatges de lloguer a un preu per sota del mercat al solar municipal situat a l’avinguda d’Onze de Setembre. D’altra banda, es promourà un edifici d’uns 70 habitatges de lloguer a la zona del Prat Sud destinat a colÇ·lectius específics (joves, gent gran, persones amb diversitat funcional i persones en situació d’emergència habitacional). 

Transició energètica

En matèria de transició energètica, el Prat vol esdevenir un municipi referent arreu de Catalunya i l’Estat. Es convertirà l’actual Punt d’Assessorament Energètic en una nova Oficina d’Energia, que orientarà i recomanarà a la població, el comerç, les empreses i indústries en aquesta matèria. També s’elaborarà un mapa energètic de la ciutat i es desplegarà una nova estratègia d’autoconsum local, instal·lant sobre les cobertes municipals més d’1MW d’energia fotovoltaica. A més, es continuarà donant assessorament a les famílies amb risc de vulnerabilitat energètica, en el marc de la Llei 24/2015. 

Inversions

En els pressupostos de l’any vinent, s’ha contemplat únicament la inversió per començar a entomar aquests nous reptes, que es veurà complementada amb els comptes d’anys posteriors i altres fonts de finançament (supramunicipals, estatals, europees...). Per aquest motiu i, donat que en el mandat anterior ja es van fer importants inversions en equipaments i reformes urbanes, els pressupostos d’inversió de 2020 s’ha ajustat a 2.630.877 euros. 

Sense deute bancari

També cal destacar que l’any 2020 serà el primer que l’Ajuntament del Prat de Llobregat començarà sense deute bancari ni interessos a retornar, després d’haver-lo sufragat completament els darrers anys. A més, durant aquest mandat, la ciutadania podrà decidir una vegada més a què destinar 3 milions d’euros d’inversions municipals en un procés de pressupostos participatius. 

Presentació pressupostos

Document (pdf - 11630311 bytes)

Acta de l'audiència pública

Document (pdf - 64698 bytes)

Compartir

Noticies relacionades

Ple novembre 2023

dijous, 30 novembre, 2023 - 21:00

La gestió pública de l’aigua permet al Prat mantenir la pujada de la tarifa a gairebé la meitat que la dels municipis amb gestió privada

El Ple de novembre aprova una actualització de preus per sota de l’IPC...

dijous, 19 octubre, 2023 - 21:45

El Ple d'octubre aprova inicialment les ordenances fiscals

La modificació manté el model dels darrers anys i blinda la qualitat dels...
Ple municipal octubre

dijous, 19 octubre, 2023 - 21:30

El Prat exigeix una resolució pacífica del conflicte entre l’estat d’Israel i Palestina i condemna els atacs contra la població civil

El Ple municipal ha aprovat una moció que reclama el compliment de la...