Esteu aquí

El Prat, reconegut entre els tres millors ajuntaments de Catalunya en transformació digital i govern obert

El Prat ha estat reconegut en la VII Edició dels Reconeixements de l’Administració Oberta de Catalunya, que ha premiat els millors ajuntaments i consells comarcals en transformació digital pel que fa a la relació amb la ciutadania i en la seva gestió interna durant l’any 2021. L’Ajuntament del Prat ha avançat posicions respecte a l’edició anterior: si el 2020 se situa entre els 10 primers ajuntaments, el 2021 s’ha situat entre els tres primers

dijous, 5 maig, 2022 - 15:00

El Prat es troba entre els ajuntaments catalans que més fomenten la transformació digital en la seva relació amb la ciutadania i en la seva gestió interna i ha millorat la seva posició al rànquing d’ens locals per valorar-ho  del Consorci AOC (Administració Oberta de Catalunya) entre els anys 2020 i 2021. Si al 2020 es trobava entre les 10 primeres posicions en el rànquing de municipis de més de 50.000 habitants, el 2021 ha ascendit fins a la tercera posició.

Per aquest motiu, representants de l’Ajuntament del Prat van rebre dimarts passat, 3 de maig, un reconeixement pels seus avenços en transformació digital, en el marc de la VII Edició dels Reconeixements d’Administració Oberta de Catalunya. La primera posició ha estat per a Girona; la segona l'han compartida Lleida i Terrassa, i, a la tercera, es troben tant el Prat com l’Hospitalet de Llobregat i Sant Cugat del Vallès.

Els principals motius pels quals l’Ajuntament del Prat ha avançat posicions al rànquing de l’AOC fins arribar al tercer lloc estan vinculats als següents aspectes:

  • La posada en marxa al Prat del servei REPRESENTA del consorci AOC, per reduir el volum de paper imprès amb què treballen les administracions i facilitar que  les diferents parts que interlocuten amb els ajuntaments (per exemple, una gestoria) puguin fer la tramitació de forma més senzilla.
  • La publicació en obert de nous conjunts de dades al portal de dades obertes  de l’Ajuntament, per exemple les relatives als sensors de qualitat de l'aire.
  • Formar part del grup líder de l’experiència pilot de la bústia ètica: nou servei de l’AOC per poder fer denúncies anònimes i que és previst posar en marxa durant el segon semestre d'aquest any.  El Prat va ser inclòs al pla que impulsarà l’experiència pilot pel fet de comptar amb un pla de mesures antifrau aprovat, haver constituït la unitat antifrau i aprovat el protocol d’anàlisi de denúncies.
  • Impulsar processos de participació ciutadania a través de la votació online amb la plataforma Participa 311 (antic Decidim). Amb aquesta plataforma, es  va dur a terme el recent procés per triar el segon dia festiu local de la ciutat i , anteriorment, també els dels pressupostos participatius o d’altres perquè la ciutadania pogués aportar propostes per reformar espais com les places de 17 de setembre i de l’Estany de Sant Maurici o del passeig de Ramon Codina).

Aquestes accions s’emmarquen al pla local de govern obert, amb què l’Ajuntament del Prat vol tenir en compte les diferents necessitats i inquietuds de la ciutadania i el teixit social i associatiu de la ciutat a l’hora d’adoptar decisions vinculades a la política municipal. Altres accions impulsades per l’Ajuntament del Prat en el marc d’aquesta estratègia de govern obert són la publicació de les agendes de l’alcalde tots els regidors i regidores del consistori que vulguin fer-ho. L’alcalde ja tenia l’agenda publicada des de fa anys i, des del passat 23 de febrer, també ho està la de tots els regidors i regidores que formen part del govern municipal perquè qualsevol persona pugui consultar amb qui es reuneixen en l’exercici del seu càrrec amb total transparència. La informació sobre les agendes dels regidors s’afegeix a les declaracions dels béns patrimonials i les activitats privades de tots els càrrecs electes, ja publicades al web municipal

També cal destacar les polítiques d’alcaldia oberta.  Periòdicament, s’organitzen les sessions del cicle “Parla amb l’alcalde”. Inicialment, va permetre que veïns i veïnes de diferents barris i zones de la ciutat poguessin traslladar les seves opinions i propostes de millora a l’alcalde i, actualment, el seu enfocament és temàtic. És a dir, l’alcalde s’està abordant diferents temes amb les persones, col·lectius i entitats que treballen en diferents àmbits de la ciutat i

A més de les sessions temàtiques del cicle “Parla amb l’alcalde”, l’Ajuntament també ha ofert  que les entitats de la ciutat que ho desitgin puguin sol·licitar la seva trobada amb l’alcalde per plantejar-li les seves propostes, necessitats o inquietuds.

Altres espais i canals de comunicació de l’alcalde són el videoblog que es pot consultar al web municipal; o el programa Contrasenyes de El Prat Ràdio, en què contesta directament preguntes plantejades pels veïns i veïnes de la ciutat.

Aquests són espais no formals de participació, que s’afegeixen a aquells que estan reglats com els Consells Municipals (de dones, de salut, d’educació, etc.).

Compartir

Noticies relacionades

Reunió de l'alcalde amb la delegada del Govern de l'Estat

dimarts, 22 novembre, 2022 - 12:45

Mijoler demana a la delegada del Govern el compromís de l’Estat per impulsar l’estació intermodal al Prat i frenar la regressió del litoral

L’alcalde del Prat també ha reiterat a Maria Eugènia Gay que el consistori...
Simulacre d'emergència d'accident aeri a la platja del Prat.

dijous, 17 novembre, 2022 - 10:30

Simulacre d’accident aeri al Prat dilluns vinent al matí

Durant la realització del simulacre, el matí de dilluns, s’informa a la...

dimecres, 16 novembre, 2022 - 09:30

La Generalitat obre període de consulta prèvia a l’elaboració d’un projecte de decret de vacunació obligatòria contra la ràbia

Hi ha la possibilitat de participar fins el 12 de desembre de 2022, a través...