Esteu aquí

El Prat potencia formacions professionals innovadores i arrelades al territori

Especialitats d'FP d’aeronàutica, mecànica o agricultura

dimecres, 23 octubre, 2019 - 13:45

El Prat potencia formacions professionals (FP) innovadores i arrelades al territori, amb diverses especialitats d’aeronàutica, mecànica o agricultura, entre d’altres. Entre els municipis amb més de 30.000 habitants de la comarca, el Prat és la ciutat amb major oferta d'FP per habitant. Durant aquest curs escolar 2019-2020, uns 1.500 alumnes estan cursos estudis de FP al Prat.

Dos instituts i 11 famílies professionals diferents

Actualment hi ha dos instituts que imparteixen FP al Prat (l’Institut Les Salines i l’Institut Illa dels Banyols), on es fan una trentena d’especialitats de fins a 11 famílies professionals diferents: administració i gestió, agrària, comerç i màrqueting, electricitat i electrònica, hosteleria i turisme, informàtica i comunicació, instal·lació i manteniment, sanitat, imatge personal, serveis socioculturals i a la comunitat i transport i manteniment de vehicles. Per seguir fomentant i consolidar un sistema d'FP al municipi, l’any passat es va constituir el Consell Municipal de la Formació Professional, per establir un marc de col·laboració entre els diferents agents públics i privats implicats.

Graus i programes d'inserció

A més d’impartir 13 especialitats de Cicles Formatius de Grau Mig (GM) i 15 de Grau Superior (GS) (1.407 alumnes matriculats), també es fan els denominats Programes de Formació i Inserció (PFI): programes adreçats a joves que no han finalitzat l’ESO per tal de proporcionar-los l’oportunitat de tornar al sistema educatiu a través de la FP (5 especialitats al Prat, 73 alumnes matriculats). 

També cal destacar l’Itinerari Formatiu Específic (IFE), adreçat a joves amb necessitats educatives especials per discapacitat lleu o moderada, d’auxiliar en cura d’animals i espais verds que es fa a Les Salines (28 alumnes matriculats). El Prat també està apostant per reforçar la denominada FP Dual, en què l’estudiant combina la formació en el centre educatiu amb l'activitat en una empresa, dins de les modalitats de Grau Mig i Superior.

Institut Illa dels Banyols

Aquest curs, l’Institut Illa dels Banyols ha començat un Cicle de GS amb un plantejament únic a tot l’Estat: el de Guia, Informació i Assistències Turístiques, orientat al curs de Tripulant de Cabina i Passatgers (TCP). Ofereix una formació global per treballar com a hoste o hostessa de diferents mitjans de transport (aeri, marítim i terrestre), a més de fires i congresos.

En aquest institut, alumnes del Cicle de GM d’electromecànica de vehicles d’automòbils estan impulsant des del curs passat un projecte innovador (en el mòdul de síntesi): la transformació d’un cotxe normal en un vehicle de competició, que permet tractar molts aspectes de l’electromecànica i millorar la motivació de l’alumnat. També destaca el Cicle de GS d’Automatització i robòtica industrial, on es forma a l’alumnat en l’última tecnologia.

A més, continuen diverses especialitats de FP aeronàutiques. En el marc del conveni entre la Fundació Parc Aeronàutic de Catalunya (FPAC) i el Departament d’Educació de la Generalitat, es fan intercanvis de material aeronàutic amb l'Institut Illa de Banyols per ser restaurats amb finalitats pedagògiques. El centre participa en un Erasmus+ on, des de la vessant de l’aeromecànica, s’està ampliant coneixement de la realitat virtual i la realitat augmentada. També cal destacar que diferents grups d’alumnes del Cicle de GS de Manteniment Aeromecànic han construït durant 10 anys una reproducció d’un avió “Mosca”, un model d’avió soviètic que va fer servir el bàndol republicà a la Guerra Civil. Un cop finalitzada, la van donar a l’Agrupació Catalana-Nord-Balear de l’Associació d’Aviadors de la República i ara està exposada al Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre de Gandesa.

Institut Les Salines

Per la seva banda, l’Institut Les Salines és un centre de referència a Catalunya en els estudis de FP del camp agrari (de Jardineria i floristeria, Producció agroecològica, Paisatgisme i Medi Rural,...), que s’imparteixen a la Masia de Can Comas, en l’entorn del Parc Agrari del Baix Llobregat. El centre també destaca per potenciar la mobilitat a l’estranger del seu alumnat a través d’estades formatives i intercanvis culturals per facilitar la internacionalització dels seus estudis. S’ofereix la possibilitat que una part de l’estada en pràctiques es faci en empreses que proporcionen els seus partners col·laboradors. Actualment, col·laboren amb Holanda, França i Alemanya. Existeix la possibilitat de participar al programa Erasmus+ d’àmbit europeu per obtenir finançament per a les estades a l’estranger.

A més, l’institut ofereix serveis a la comunitat per tal d’acostar la formació a les necessitats detectades en diferents àmbits: servei de perruqueria, serveis de jardineria, activitats esportives per a l’alumnat d’ESO, batxillerat i cicles formatius i instal·lació d’equips i connexions a xarxes per a escoles i AMPA/AFA del municipi. Enguany, ha iniciat un nou PFI d’Auxiliar en imatge personal: perruqueria i estètica. En aquesta especialitat, l’oferta es completa amb el cicle formatiu de grau mitjà de Perruqueria i cosmètica capil·lar. A més, en el mateix institut, s’imparteixen FP de fins a sis famílies professionals més.

Podeu accedir a vídeos de diferents especialitats de FP a través d'aquest enllaç.

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 23 setembre, 2021 - 13:15

Els espais familiars comencen un nou curs ampliant la seva oferta

La inscripció es farà el 28, 29 i 30 de setembre a l’escola Bressol de...

dijous, 16 setembre, 2021 - 09:30

IntersECCions celebra els seus cinc anys amb una publicació

S'ha presentat i fet publica en motiu de la lliçó inaugural del curs
Projecte Sorell

dijous, 16 setembre, 2021 - 08:30

El programa SORELL aconsegueix estalviar més de 20.000 kg anuals de paper en llibres de text

La iniciativa, a més, permet abaratir la tornada a l’escola un 85% a les...