Esteu aquí

El Prat, laboratori d'anàlisi de l'Alzheimer

Un complet estudi de l'Hospital de Bellvitge revela que el 9,6 % de les persones del Prat més grans de 70 anys (unes 500 persones) pateixen alguna demència, i el 70 % d'aquestes persones pateixen la malaltia de l'Alzheimer (el 6,6 % del total).

dilluns, 1 novembre, 2004 - 15:45

Al final de setembre, el teatre Modern va acollir la presentació d'un estudi epidemiològic sobre la incidència de les demències, i especialment de l'Alzheimer, sobre la població del Prat. L'estudi el va iniciar l'any 2002 un grup de neuròlegs de la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Demències de l'Hospital de Bellvitge, a instàncies de l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer del Baix Llobregat (AFA Baix) i amb la col·laboració de l'Ajuntament del Prat i els tres centres d'atenció primària de la ciutat.

Aquest estudi servirà per extrapolar les dades a tota la població catalana, i molt especialment a la de l'àrea metropolitana de Barcelona, on es calcula que 50.000 persones pateixen algun tipus de demència. L'estudi també serveix per identificar les necessitats actuals i futures de mitjans d'atenció per a aquests malalts i les seves famílies (es calcula que un afectat d'Alzheimer representa una despesa anual de 21.200 euros, el 90 % dels quals recau sobre la família. A més, cal tenir en compte el fort desgast físic i psicològic que implica fer-se càrrec d'aquest tipus de malalts, un esforç que en la major part dels casos recau sobre les dones de la família).

L'estudi calcula que al Prat hi ha 494 persones més grans de 70 anys amb demència, de les quals 315 la tenen en un grau moderat o greu i que, per tant, necessitarien ser ateses en centres de dia o residències. No obstant això, a tota la ciutat només n'hi ha 87 places, un dèficit que en termes generals es pot extrapolar a tot el país i que significa un dels principals reptes de les administracions en l'àmbit sanitari públic.

Dèficit de places sanitàries

L'estudi epidemiològic sobre les demències es va iniciar amb entrevistes a persones del Prat de més de 70 anys seleccionades a l'atzar i a les quals l'Ajuntament va enviar una carta informativa. Posteriorment es van posar en contacte telefònic amb elles, una feina que van fer voluntaris d'AFA Baix. En total hi van intervenir 21 psicòlegs que, després d'un sedàs basat en diversos criteris científics, van visitar un total de 720 persones de diferent extracció social, nivell cultural i econòmic i historial mèdic, a les quals van fer un complet estudi. Com a dada significativa, es va descobrir que el 20 % de les persones del Prat més grans de 70 anys viuen soles, la majoria dones.

D'aquestes 720 persones estudiades, 168 presentaven algun tipus de demència (amb diferents nivells de gravetat), i 116 patien, concretament, l'Alzheimer. La resta d'entrevistats estaven lliures de demència, però 292 presentaven un deteriorament cognitiu lleu, considerat el pas previ per patir una demència a mitjà termini.

Els resultats d'aquest estudi exhaustiu i pioner, a més del vessant científic, també han de servir per conscienciar la població del flagell que per a moltes famílies representa tenir entre els seus membres un malalt d'Alzheimer, una malaltia que alguns experts ja han qualificat com la "plaga del segle XXI".

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 29 maig, 2020 - 13:00

Els CAP Ramona Via i CAP Doctor Pujol i Capsada reobriran al públic dimarts

Abans d'anar a l'ambulatori cal trucar per telèfon

divendres, 29 maig, 2020 - 11:00

El programa Referent d’Ocupació Juvenil ofereix un servei d’acompanyament individualitzat en línia

L’assessoria d'ocupació per a persones joves, realitzada habitualment a El...

divendres, 29 maig, 2020 - 09:00

Nova formació sobre comunicació relacional i participació per a les entitats de la ciutat

El Servei d'Assessorament i Formació a les Entitats de l'Ajuntament ha...