Esteu aquí

El Ple d'octubre aprova inicialment les ordenances fiscals

La modificació manté el model dels darrers anys i blinda la qualitat dels serveis amb una actualització per sota de la inflació

dijous, 19 octubre, 2023 - 21:45

El Ple municipal d'octubre, celebrat  aquesta tarda  a la Casa de de la Vila, ha aprovat, entre d'altres, la modificació de les ordenances fiscals , que afecta qüestions com l'IBI o les tarifes dels serveis municipals. A la sessió d'avui, a més, s'ha aprovat l’assignació de la gestió i construcció de noves promocions d’habitatges a l’Eixample Sud a l’empresa municipal Prat Espais. 

El text aprovat inicialment de les ordenances fiscals manté el model d’anys anteriors i l’actualitza al context general d’alça de preus per tal de poder seguir mantenint uns serveis públics d’alta qualitat. En aquest sentit, es planteja l’increment de l’IBI i d’algunes taxes, però garantint que els nivells impositius se seguiran situant per sota de la mitjana de l’entorn del Prat i que l’increment està per sota de la inflació.

En el cas concret de l’IBI, es manté el model progressiu amb un augment més accentuat -d’un 15 per cent- per als immobles amb valor milionari i una actualització per a les llars -que passa del 0,575% al 0,6325%- inferior. Aquest canvi se situarà per sota de la inflació dels darrers anys.

En relació a les mesures fiscals introduïdes en els darrers anys per fer costat a les llars amb pocs recursos –com els ajuts per al pagament de l’IBI a les famílies monoparentals, amb pensions baixes i amb aturats de llarga durada- i al comerç local -eximint del pagament de l’ICIO o la taxa per l’atorgament de llicències a les persones que arrenquen un negoci o la bonificació de la taxa d’escombraries els petits establiments, entre d’altres, es mantenen. L’única bonificació que no es manté, introduïda de forma temporal i transitòria durant la pandèmia, és la de les terrasses, que ja s’havia anat reduint a mesures que s’eliminaven les restriccions sanitàries.

Pel que fa a la tarifa de l’aigua, que al Prat s’ha mantingut congelada des de març de 2019 mentre pujava als municipis de l’entorn, es presenta una actualització que es traduirà en què una llar mitjana de la ciutat, habitada per tres o quatre persones, pagarà aproximadament dos euros més al mes. Així, la tarifa de l’aigua, un servei que presta l’empresa pública Aigües del Prat, és manté un 40% més baixa que a la resta de municipis l’entorn metropolità, que estan apujant preus per fer front a l’increment de costos.

Nou impuls al parc d’habitatge assequible

El Ple d’avui ha servit també per avançar en la construcció d’habitatge públic de lloguer assequible a la ciutat, gràcies a l’aprovació de la cessió a Prat Espais de dues parcel·les a l’Eixample Sud. Als dos solars, de propietat municipal i situats al carrer de Jaume Casanovas, s’hi construirà una única promoció, a la construcció de la qual l’Ajuntament s’ha compromès a aportar un import màxima d’uns 5 milions i mig. Així, aquest projecte se suma a les altres dues promocions d’habitatge públic que es desenvoluparan al nou barri en sòl municipal, una gestionada per la Fundació Benestar i Família i Hàbitat 3 i l’altra, per la Cooperativa Obrera de Viviendas.

Compartir

Noticies relacionades

Ple de febrer de 2024

dijous, 29 febrer, 2024 - 22:15

El Ple del Prat dona llum verda al Pla d’Actuació Municipal amb el suport de tres quartes parts dels membres

Als vots favorables dels regidors i regidores dels grups polítics que...

dilluns, 26 febrer, 2024 - 19:30

El govern municipal assoleix sengles acords amb ERC i Junts de suport al PAM 2024-27

“Més Prat. La ciutat del futur es fa present” és el títol del pla, que s’ha...
Bucle magnètic

dijous, 22 febrer, 2024 - 14:15

Gairebé una desena d’equipaments públics ja disposen de bucles magnètics

Es tracta d’un equip digital que facilita la comunicació entre emissor i...