dimecres, 22 desembre, 2021 - 19:45
El ple municipal extraordinari del Prat ha aprovat inicialment aquest dimecres, 22 de desembre, el pressupost municipal per a 2022, amb el vot favorable de l’equip de govern i de Podemos, l’abstenció d’ERC i el vot contrari de C’s.
El pressupost de l’Ajuntament per a l’any vinent suma un total de 107,97 milions d’euros (100,27 milions de despesa ordinària i 7,69 milions d’inversions), un 2,7% més que el 2021. Si s’afegeixen als comptes de l’Ajuntament, els de les diferents empreses municipals (Aigües del Prat, Prat Espais i El Prat Comunicació) i els del Consorci del Prat Nord, la suma total és de 117,84 milions d’euros (109,07 de despesa ordinària i 8,77 d’inversions), segons la proposta presentada.
Durant la sessió extraordinària del ple d’avui, que ha tingut lloc de forma totalment telemàtica, l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, ha agraït el suport dels grups municipals que han facilitat l’aprovació del pressupost municipal ja sigui amb un vot favorable o amb una “abstenció crítica”. En aquest sentit, ha exposat la importància de tirar endavant uns pressupostos “en un context complicat en què els ajuntaments estan fent esforços brutals per tirar endavant les polítiques socials en general, i especialment les derivades de la situació de crisi en què ens trobem”, davant de la manca d’un suport suficient al món local de la Generalitat i l’Estat. També ha afegit que és fonamental que el municipalisme “s’uneixi , alci la veu i digui que ja n’hi ha prou” i que s’aposti per una “descentralització en competències i finançament de les comunitats autònomes cap als ajuntaments”.
Els comptes municipals s’han hagut d’elaborar tenint en compte nous reptes i oportunitats del context actual. D’una banda, han hagut d’ajustar-se a la pèrdua d’ingressos que comportarà per al món local la recent sentència del Tribunal Constitucional sobre el denominat impost de la plusvàlua, a l’espera que l’Estat desplegui les solucions que ha aprovat d’urgència o aprovi compensacions previstes per als ajuntaments. D’altra banda, els comptes municipals també s’enfronten a l’augment dels costos energètics i financers.
Una de les àrees en què més s’incrementarà el pressupost municipal de despeses serà la d’acció social i comunitària, a la qual es destinaran 14.634.083 euros, cosa que representa un increment net del 3,8% respecte al 2021. Es reforçarà especialment la despesa en els Serveis d’Atenció Domiciliària, que ja arriben a prop de 700 persones de la ciutat i continuaran ampliant-se durant el 2022. També cal destacar la nova partida de 89.000 euros per impulsar projectes de salut mental comunitària o la de 30.000 euros per al projecte “Bo jove”, que permetrà a les persones menors de 25 anys adquirir entrades per a actes culturals amb una tarifa plana cinc euros.
D’altra banda, és previst incrementar un 37% l’aportació a la Fundació Rubricatus fins als 100.000 euros per reforçar els seus serveis, especialment adreçats a la inserció sociolaboral de persones amb diversitat funcional.
En l’apartat d’inversions, aquest 2022 es començaran a executar projectes per pacificar carrers i espais públics de la ciutat com els següents:
Pel que fa a una de les inversions més importants previstes, la de la nova residència de gent gran del Prat, un cop triat el projecte constructiu a finals d’aquest any per un jurat independent, el 2022 s’acabarà de planificar i preparar tot el necessari per començar les obres el 2023.
També s’invertirà en reformes i millores d’equipaments educatius i esportius (Institut Escola Pepa Colomer o el CEM Estruch i Julio Méndez), l’ampliació del parc públic d’habitatge assequible, la reforma de la Plaça de 17 de setembre, de la de l’Estany de Sant Maurici i la del Passeig de Ramon Codina, o el desplegament dels projectes aprovats en els pressupostos participatius. Així mateix, és previst invertir en projectes estratègics per promoure la transició energètica amb fons mobilitzats pel propi ajuntament, complementats amb els que es puguin obtenir d’altres administracions, com els fons europeus Next Generation, entre ells el de la instal·lació de plaques fotovoltaiques en sostres municipals o el de mobilitat compartida a la feina, la millora del sistema de reciclatge o la transformació digital de l’administració local, entre d’altres.
Es pot consultar un resum del pressupost municipal de 2022 aquí: Presentació de la proposta pressupostària.
Al ple d’avui, també s’han aprovat definitivament les ordenances fiscals de 2022, que mantenen el suport als sectors més afectats per la covid, graven més els majors patrimonis i incentiven la transició energètica al Prat, després del període d’exposició pública, posterior a la seva aprovació inicial a l’octubre. L’aprovació definitiva ha comptat amb el vot favorable de l’equip de govern i de Podemos, l’abstenció d’ERC i el vot contrari de C’s.
Això es tradueix en una major pujada del tipus de gravamen de l’IBI per a les infraestructures del port i l’aeroport que es troben al municipi al Prat (+8%). Aquest increment i el que s’implementarà sobre els propietaris i propietàries de béns immobles no dedicats a l’habitatge residencial i de major valor (+2,9%) és superior al que s’aplicarà sobre la gran majoria de petits propietaris al Prat (+1,95%), que serà inferior a la inflació prevista per al 2022.
Les ordenances també mantenen les bonificacions fiscals per a persones amb dificultats econòmiques, que en el cas de l’IBI seran del 50%. També es mantenen les bonificacions de l’IBI o l’ICIO per als propietaris de pisos que els tinguin a la Borsa de Lloguer i al Programa de Cessió d’Habitatges, entre d’altres. Així mateix, es mantindran diverses bonificacions i congelacions de taxes municipals per a empreses i restauració, front a l’impacte socioeconòmic de la pandèmia.
Així mateix, s’estableixen bonificacions d’un 50% de l’IBI i del 95% de l’ICIO dels edificis destinats a habitatge on es facin obres de rehabilitació que impliquin avenços en la certificació energètica.
El Prat també serà el primer municipi on s’incentivarà fiscalment el Greenfilming. S’aplicarà una exempció del pagament de la taxa per a produccions cinematogràfiques a aquelles que incorporin mesures i criteris i de sostenibilitat (del denominat Greenfilming) en el desenvolupament dels seus projectes audiovisuals.
Durant el període d’al·legacions, també s’han incorporat a les ordenances fiscals els canvis necessaris per comptar amb els recursos suficients per impulsar el “bo jove”, amb què les persones menors de 25 anys podran adquirir entrades per a actes culturals amb una tarifa plana de cinc euros.
divendres, 4 octubre, 2024 - 15:15
dimarts, 24 setembre, 2024 - 09:45
divendres, 20 setembre, 2024 - 10:00