Esteu aquí

El ple del Prat aprova una moció de suport a la reforma per recuperar drets laborals que es votarà demà al Congrés

El ple també ha iniciat el procés per delimitar el Prat com a àrea de tanteig i retracte, per tal que l’administració tingui preferència per comprar immobles o solars en venda, per tal d’ampliar el parc d’habitatge públic i assequible

Ple febrer 2022

dimecres, 2 febrer, 2022 - 19:15

El ple municipal del Prat ha aprovat avui, dimecres 2 de febrer, una moció de suport a la reforma laboral, un dia abans que el Congrés voti si aprova finalment aquesta normativa, que té per objectiu recuperar drets que els i les treballadores havien perdut. La moció insta els grups polítics representats al Congrés a donar-hi suport demà.  Aquesta és la primera reforma de la llei laboral des de l’aprovada l’any 2012, sota el govern del PP. 

Al ple del Prat, la moció s’ha aprovat amb els vots favorables dels grups El Prat En Comú, PSC i Podemos, l’abstenció de C’s i el vot contrari d’ERC. Segons el text de la moció, la reforma laboral que es porta a votació demà al Congrés “canvia la lògica evolutiva de la legislació laboral de més d’una dècada”, contribuint a generar ocupació de qualitat front a la “devaluació” dels drets dels treballadors i treballadores que ha suposat la normativa aprovada el 2012. La reforma que es votarà demà s’ha impulsat en el marc del diàleg social i és fruit de l’acord assolit pel govern espanyol amb els agents socials i la patronal.

Entre els principals canvis de la reforma laboral, figura la recuperació de la ultraactivitat dels convenis col·lecius, per a la prórroga automàtica a la seva finalització fins que siguin substituits per d’altres de nous;  o la prevalença del conveni sectorial, de manera que el de les empreses de cada àmbit només pugui millorar-lo, però no rebaixar-lo. La reforma entén la relació laboral com a indefinida i, en aquest sentit, implica d’altres modificacions, com ara la reducció del període d’encadenament de contractes. També conté mesures per combatre els contractes en frau de lleu i convertir-los en indefinits, s’acaba amb la figura dels contractes d’obra i servei i es desincentiven els de curta durada. Així mateix, s’apliquen millores dels contractes de formació, per garantir que aquelles persones que facin pràctiques a les empreses vegin garantits els seus drets laborals. A més, l’actual ERTO es transforma en RED, figura amb què el treballador o treballadora podria mantenir la seva activitat a l’empresa, tot adaptant temporalment el seu tipus de jornada i cobrar una prestació social que evitaria que consumís la prestació d’atur. També es restringirien els acomiadament posteriors.

Més enllà de la reforma laboral, la moció aprovada al ple del Prat tambe insta el Govern de l’Estat a continuar treballant per garantir l’ocupació estable de qualitat, amb especial atenció a dones i joves, i per aprofundir en el diàleg social per aconseguir nous acords per a la reducció de les desigualtats.

Comença el procés per delimitar el Prat com a àrea de tanteig i retracte

El ple municipal també ha aprovat avui de forma inicial la modificació del Pla general metropolità per a la delimitació del Prat de Llobregat com a àrea subjecta a tanteig i retracte, amb els vot favorable de tots els grups municipals, excepte de C’s, que s’ha abstingut. Quan entri en vigor aquesta mesura, que després de l’aprovació inicial ha de continuar la seva tramitació, l’administració tindrà preferència per adquirir aquells immobles (o solars) que es posin a la venda, amb la finalitat de poder ampliar el parc d’habitatge públic, social i assequible de la ciutat. Els propietaris que els posin a la venda ho hauran de notificar a l’Ajuntament. El consistori podrà adquirir els immobles o terrenys al mateix preu acordat abans (tanteig) o després (retracte) d’efectuar‐se la compravenda.

Una de les principals finalitats d’aquesta mesura és que l’Ajuntament incrementi el patrimoni municipal de sòl i habitatge, per tal de poder ampliar el parc residencial destinat a polítiques socials. Però aquest no és l’únic objectiu: també es pretén evitar l’especulació immobiliària  i fer seguiment de la desqualificació dels habitatges de protecció oficial de promoció pública. Tot i que, a Catalunya, els habitatges de protecció oficial de nova construcció estan protegits de forma permanent des de finals de 2019 (segons el decret 17/2019), els que es van construir anteriorment es desqualifiquen després d’un període d’un màxim de 30 anys.

El dret de tanteig i retracte es podrà exercir quan es facin transmissions de compravenda de diferents tipus d’habitatges i solars: habitatges de protecció oficial, terrenys sense edificar (solars, parcel·les…), terrenys amb edificacions en ruïnes o totalment desocupades, immobles en àrees declarades de rehabilitació i conservació i pisos procedents d’execucions hipotecàries o de procediments de compensació o garantia de deutes amb garantia hipotecària, entre d’altres. S’elaborarà d’ofici un cens, que s’actualitzarà periòdicament, on s’incorporaran els immobles i terrenys subjectes a dret de tanteig i retracte.

L’Ajuntament del Prat exercirà el dret de tanteig i retracte a partir de criteris objectius basats en la disponibilitat pressupostària, els costos econòmics de l’adquisició dels habitatges, l’estat de conservació dels immobles o d’altres aspectes d’interès general.

La delimitació del Prat com a àrea de tanteig i retracte és una de les línies d’actuació contemplades al Pla local d’habitatge 2021-2027, que va aprovar el ple municipal el passat mes de juliol després d’un procés participatiu. El pla consta d’un pressupost total de 25 milions d’euros, dels quals 16,5 euros estan adreçats a ampliar el parc d’habitatge públic, social i assequible. En el marc d’aquest eix d’actuació, el pla també preveu doblar el lloguer social i assequible a la ciutat, passant dels 329 pisos actuals a més de 600, entre d’altres mesures.

El pla local també contempla tres eixos d’actuació més: rehabilitar i mantenir el parc d’habitatge, amb criteris d’eficiència energètica; prevenir i atendre l’exclusió residencial; i controlar el preu del lloguer i que es faci un bon ús dels habitatges. Cal recordar que el Prat també ha estat declarat àrea de mercat d’habitatge tens i, com a tal, s’hi pot aplicar la llei de regulació del preu del lloguer, aprovada al Parlament de Catalunya el setembre de 2020.

Ratificada la modificació dels estatuts del CONGIAC, ens públic que agrupa diversos ajuntaments per a la gestió pública de l’aigua

El ple del Prat també ratificat la modificació dels estatuts del Consorci per a la Gestió Integral d’Aigües de Catalunya (CONGIAC), ens públic que agrupa diversos ajuntaments per a la gestió pública de l’aigua. Aquesta modificació vol dotar de major seguretat a l’ens, davant de la “judicialització contínua” a què s’enfronta la gestió pública de l’aigua, per les empreses del sector que s’hi oposen. Un cop més, el Prat es mostra “inequívocament a favor de la defensa de la gestió pública de l’aigua”, segons ha expressat el regidor del Dret a l’aigua del consistori,  Francisco Manuel Lorenzo Gallardo.

Han votat a favor d’aquesta modificació tots els grups municipals, excepte C’s, que s’ha abstingut.

Compartir

Noticies relacionades

Ple novembre 2023

dijous, 30 novembre, 2023 - 21:00

La gestió pública de l’aigua permet al Prat mantenir la pujada de la tarifa a gairebé la meitat que la dels municipis amb gestió privada

El Ple de novembre aprova una actualització de preus per sota de l’IPC...

dijous, 19 octubre, 2023 - 21:45

El Ple d'octubre aprova inicialment les ordenances fiscals

La modificació manté el model dels darrers anys i blinda la qualitat dels...
Ple municipal octubre

dijous, 19 octubre, 2023 - 21:30

El Prat exigeix una resolució pacífica del conflicte entre l’estat d’Israel i Palestina i condemna els atacs contra la població civil

El Ple municipal ha aprovat una moció que reclama el compliment de la...