Esteu aquí

El ple adapta el Pla d'Actuació Municipal 2020-2023 a la situació de crisi i dona un nou impuls a la pacificació de carrers

El ple també aprova inicialment la proposta d’ordenances fiscals, que congelen la majoria d’impostos i taxes i mantenen les exempcions per a qui inicia una activitat econòmica

Ple del 7 d'octubre de 2020

Imatge del ple d'avui.

dimecres, 7 octubre, 2020 - 19:30

El ple municipal d’aquest dimecres, 7 d'octubre, ha aprovat una modificació del Pla d'Actuació Municipal (PAM) 2020-2023 per tal d'adaptar-lo a la nova situació social i econòmica provocada per la pandèmia de la COVID-19.

El PAM es va aprovar poques setmanes abans de l’eclosió de la pandèmia i, per tant, la revisió actual va en la línia d’impulsar la reconstrucció de la ciutat, colpejada per la crisi sanitària, social i econòmica del coronavirus. Ara més que mai, es reformulen les prioritats per reforçar l’aposta del PAM de bastir les bases d’una ciutat més cohesionada, pròspera, sostenible i innovadora.

En aquest sentit, la revisió aprovada referma l’aposta per uns serveis públics de qualitat que tinguin cura de la gent del Prat i el suport al sistema sanitari, l’impuls d’una residència de gent gran a l’alçada de les necessitats del segle XXI, la lluita contra l’escletxa digital, la defensa del dret a l’habitatge i un espai públic de qualitat.

Una ciutat per caminar

En l’apartat d’inversions, el nou PAM en postposa alguna d’important, però no urgent, com la reforma del Centre Cívic Jardins de la Pau, mentre prioritza actuacions encaminades a pacificar carrers i donar més espai a les persones vianants. La pandèmia ha posat de manifest la importància de disposar d’espais públics de qualitat i amplis, on es pugui caminar de manera còmoda i segura. Amb aquesta visió, s’actuarà sobre l’avinguda del Canal -que es convertirà en zona de vianants entre els carrers de Barcelona i Santiago Rusiñol- i es pacificaran alguns carrers, per donar prioritat a qui va a peu (Sant Pere, Viladecans, Sant Boi i alguns trams de Castella i Frederic Soler).

Defensa de la salut i reactivació de l’economia

La revisió del PAM, que s’ha aprovat amb el vot favorable de l’equip de govern i ERC i les abstencions de C’s i Podemos, també ha permès incorporar algunes mesures que no estaven previstes però que, en bona part, l’Ajuntament ja ha desplegat des de l’inici de la pandèmia.

Per exemple, s’hi han incorporat mesures en matèria de salut mental i comunitària (formació i inserció de persones amb diversitat funcional, potenciació de l’oci inclusiu, actualització del pla d’accessibilitat, prescripció social, etc), de cooperació amb l’atenció primària i de reactivació econòmica -procedents, en aquest cas, de l’estratègia per a la reconstrucció social i econòmica del Prat.

Congelats els impostos i taxes i suport a l’inici d’activitats econòmiques

El ple municipal també ha aprovat inicialment aquesta tarda les ordenances fiscals, preus públics i prestacions patrimonials de caràcter públic per a l’any vinent. Ara, s’obrirà el període d’al·legacions abans de la seva aprovació definitiva. L’aprovació inicial s’ha aprovat amb el vot favorable de l’equip de govern i l’abstenció d’ERC, C’s i Podemos.

En general, les ordenances fiscals i de preus públics previstes per a l’any vinent mantenen els impostos i taxes municipals congelats. D’aquesta forma, el Prat seguirà sent un dels municipis amb un Impost de Béns Immobles més baixos del seu entorn.

Així mateix, i per donar suport al teixit comercial, econòmic i empresarial en el context de crisi derivat de la pandèmia sanitària, es mantenen les exempcions fiscals per a l’inici d’activitat durant el 2021 de diverses taxes o impostos municipals, entre ells els següents: el de construccions, instal·lacions i obres, el de prestació de serveis d’intervenció administrativa (en l’activitat dels ciutadans i empreses a través del sotmetiment a prèvia llicència, comunicació prèvia o declaració responsable i pels controls posteriors a l’inici de l’activitat), el de llicències o comprovació d’actes comunicats en matèria d’urbanisme, o el de prestació de serveis sanitaris.

Els comerços amb una superfície inferior als 300 metres quadrats seguiran estan exempts de pagar la taxa de residus.

Nova convocatòria d’ajuts per apujar la persiana

En la mateixa línia de suport a la recuperació del teixit comercial davant la crisi, un altre dels punts aprovats avui pel ple per unanimitat han estat les bases per a una nova convocatòria de subvencions per ajudar els comerços a apujar la persiana després de l’aturada econòmica d’aquest 2020. Fins ara, ja s’han donat més de 300 ajuts, per un valor total de 162.000 euros, i amb aquesta mesura s’inicia el procés d’una nova convocatòria d’ajuts.

Reforç dels serveis públics

El ple d’aquest dimecres ha aprovat també dues modificacions pressupostàries. La primera, de 3,3 milions d’euros, permetrà impulsar un centenar d’habitatges més de protecció oficial de lloguer al Prat Sud. S’ha aprovat per unanimitat.

La segona, de 9,5 milions, permetrà reforçar els recursos de serveis municipals com les escoles bressol i l’atenció social en l’actual context de crisi, així com fer millores en equipaments culturals i esportius, en l’enllumenat, i començar a desplegar algunes de les pacificacions de carrers previstes en la revisió del PAM. Els recursos per fer aquesta modificació provenen en bona mesura dels romanents dels quals disposa l’Ajuntament, i també dels diners estalviats a causa de la suspensió de la Festa Major. Aquesta modificació s’ha aprovat amb el vot favorable de l’equip de govern i Podemos i l’abstenció d’ERC i C’s.

Aprovat el Pla per la Diversitat Sexual, Afectiva i de Gènere del Prat

També s’ha aprovat per unanimitat al ple d’avui el Pla per la Diversitat Sexual, Afectiva i de Gènere del Prat. L’objectiu d’aquest pla és doble: d’una banda, vol ser una referència per als diferents departaments municipals, a l'hora d'implementar de forma transversal polítiques públiques incloent-hi la perspectiva de la diversitat; de l’altra, servir per definir actuacions que cal desenvolupar a curt i mitjà termini en aquesta matèria.

El pla d’acció consta de 7 línies estratègiques, que es basen en la diagnosi sobre la situació del col·lectiu LGTBI al municipi que es va fer prèviament:

  • Compromís amb la igualtat i la diversitat sexual i de gènere
  • Acció contra les violències i Lgtbifòbia
  • Coeducació i transmissió de valors igualitaris
  • Salut i drets sexuals i reproductius
  • Promoció dels drets laborals de les persones LGTBI
  • Cultura, mitjans de comunicació i esports
  • Participació i visibilització de les persones LGTBI

Compartir

Noticies relacionades

Ple novembre 2023

dijous, 30 novembre, 2023 - 21:00

La gestió pública de l’aigua permet al Prat mantenir la pujada de la tarifa a gairebé la meitat que la dels municipis amb gestió privada

El Ple de novembre aprova una actualització de preus per sota de l’IPC...

dijous, 19 octubre, 2023 - 21:45

El Ple d'octubre aprova inicialment les ordenances fiscals

La modificació manté el model dels darrers anys i blinda la qualitat dels...
Ple municipal octubre

dijous, 19 octubre, 2023 - 21:30

El Prat exigeix una resolució pacífica del conflicte entre l’estat d’Israel i Palestina i condemna els atacs contra la població civil

El Ple municipal ha aprovat una moció que reclama el compliment de la...