Esteu aquí

El Parc Agrari i la UPC estudien la selecció i millora de la carxofa Prat

Ara s'està tramitant l'obtenció del segell de qualitat d'Indicació Geogràfica Protgegida (IGP) per a la carxofa.

dimarts, 29 gener, 2008 - 11:24

El Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat i l'Escola d'Agricultura de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya (ESAB-UPC) han iniciat un estudi per a la millora de la producció de la varietat de carxofa que es cultiva en l'àmbit del Parc Agrari, sota la marca de carxofa Prat.

Paral·lelament a aquest conveni amb la UPC, el Parc Agrari del Baix Llobregat està tramitant l'obtenció del segell de qualitat d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP) per a la carxofa Prat, segell de què ja gaudeix un altre producte del parc, el pollastre o capó del Prat, també conegut com a pota blava.

Una carxofa molt valorada
La carxofa Prat, també coneguda com a carxofa blanca, és un dels productes més representatius del Parc Agrari i, també, més apreciats pels consumidors. Les característiques físiques del terreny, la zona geogràfica on es cultiva i el mètode tradicional de recol·lecció aporten a aquesta varietat de carxofa un sabor i qualitat característics que l'han feta coneguda a tot el territori.

Un conreu amb problemes
Tanmateix, l'alta mortalitat dels plançons i la seva irregularitat en el planter, amb l'aparició progressiva de caps de mort (carxofes amb una mida excessiva per a ser comercialitzades), així com l'aparició periòdica però irregular d'exemplars més productius, amb més carxofes per tija, preocupen als productors de carxofa Prat. No se sap del cert si aquesta variabilitat, que afecta fortament la producció, és de tipus genètic o de tipus ambiental.

Selecció i millora genètica
És en aquest context que el conveni entre el Parc Agrari i l'ESAB-UPC col·laboraran en la selecció i millora genètica de la carxofa Prat, tot estudiant en profunditat la variabilitat genètica i ambiental d'aquesta varietat.

A través de la detecció i el seguiment dels exemplars de carxofera més productius que es cultiven al Parc Agrari (amb tres o més carxofes per tija), tècnics i investigadors de l'ESAB-UPC dirigits pel professor Francesc Casañas de l'Equip de Millora Genètica Vegetal seleccionaran els individus que posteriorment seran reproduïts i s'utilitzaran com a plançons per al conreu.

Amb aquest projecte es pretén aconseguir estandarditzar un mètode per obtenir 2 o 4 carxoferes de cada brot de borrons, així com un protocol de tractament de plançons i plantació que en disminueixi la mortalitat durant el primer any i en millori la producció. L'estudi es durà a terme durant el 2008 i el 2009 i té un pressupost total de 38.300 euros.

Compartir

Noticies relacionades

Bus Platja

divendres, 26 abril, 2024 - 13:00

La platja es reorganitza davant del tancament judicial del vial al trànsit privat: guinguetes concentrades al principi i reforç dels autobusos

Davant de la prohibició en ferm per part del Tribunal Superior de Justícia de...
Sant Jordi 2024

dimecres, 24 abril, 2024 - 14:00

Centenars de persones surten al carrer per celebrar la diada de Sant Jordi al Prat

El Parc de Fondo d’en Peixo es consolida com a centre neuràlgic d’unes...