Esteu aquí

El diàleg, una estratègia per conviure

dimarts, 1 març, 2005 - 10:45

Cada cop més, la seguretat ciutadana i la millora de la convivència es plantegen com a valors democràtics. Així s'entén des de la Policia Local del Prat, impulsora del Programa de Mediació i Accions Cíviques a la Comunitat. Perquè, si bé vetllar pels drets de la ciutadania i sancionar les actituds que hi atempten és una de les responsabilitats de la Policia Local, també és necessària la col·laboració de tota la comunitat.

El Programa de Mediació està adreçat a les persones que són objecte d'un expedient sancionador per infringir l'Ordenança de convivència i civisme, i permet que puguin substituir la multa econòmica per un programa d'activitats cíviques en benefici de la comunitat.

L'infractor/a, a través d'un procés de reflexió, assumeix la responsabilitat de les seves accions, entén que tenen unes conseqüències, i coneix i reconeix el dany que ha fet.

En el cas de la víctima, quan és individual (sovint el dany és a la comunitat), el Programa de Mediació facilita que tingui la percepció que no està sola, que té dret a ser escoltada i, si ho vol o ho necessita, pugui rebre explicacions de l'infractor/a. Així es plantegen les noves estratègies en la gestió i resolució positiva dels conflictes: amb diàleg responsable i participatiu.

El programa intervé, bàsicament, en l'àmbit de les bretolades (embrutar i fer malbé l'espai públic i privat, causar molèsties i sorolls...) i persegueix una millora de la convivència i de la seguretat de la ciutadania, tot vetllant pels seus drets però, també, pel compliment dels seus deures.


Xavier Jiménez Terrer

Compartir

Noticies relacionades

dimecres, 1 desembre, 2021 - 19:30

Primer any del model de gestió pública de l’atenció domiciliària del Prat, un dels primers municipis catalans a desmercantilitzar el servei

El ple aprova que el Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) del Prat sigui gestionat...

dimecres, 1 desembre, 2021 - 13:45

El Prat commemorarà el Dia Internacional del Drets Humans amb diferents activitats

L'Organització de les Nacions Unides va establir el 10 de desembre com el Dia Internacional dels Drets Huma...