Esteu aquí

El delta del Llobregat, un dels espais amb més diversitat d’ocells d’Europa

Des de la darrera actualització de l’any 2014 s’hi han observat nou espècies noves

Una alosa banyuda fotografiada prop de la desembocadura del Llobregat.

Una alosa banyuda fotografiada prop de la desembocadura del Llobregat. FOTO: Ferran López

dilluns, 23 gener, 2017 - 12:00

Els espais naturals del delta del Llobregat, una xarxa de zones protegides que pertanyen als municipis del Prat, Viladecans, Gavà i Sant Boi, són un dels indrets amb més diversitat ornitològica d'Europa. Molt poques metròpolis a la mediterrània gaudeixen d’uns aiguamolls d’importància internacional a les seves portes.

A finals del 2016, els ornitòlegs Ferran López i Xavier Santaeufemia van actualitzar la Llista Patró dels Ocells del Delta del Llobregat, que actualment està composta per un total de 346 espècies diferents dins la categoria A, B i C, nou espècies més respecte a l’anterior edició del 2014. La Llista també manté un total de 65 espècies dins la categoria D i E, una més que l’anterior versió (cal tenir en compte que, aquestes, no formen part de la llista oficial).

A més, inclou les anomenades rareses, que ajuden a vincular els nostres espais naturals amb el turisme ornitològic o birdwatching, fenomen que atrau cada vegada més persones d’arreu del món aficionades a les aus.

Quatre espècies noves

L’any 2015 es van observar fins a quatre espècies noves: durant el mes de maig, una xivitona maculada, limícola d’origen americà, i una gavina polar, que manté les seves poblacions nidificants a Grenlàndia. Poc després va ser el torn de l’abellerol gola-roig, espècie que manté la seva població més propera al Marroc i l’Algèria, i que no acostuma a visitar la península Ibèrica, però de la que es va poder observar i fotografiar un exemplar sobre les maresmes del Remolar. Finalment, durant aquest passat mes de desembre, un petit grup de pardals roquers, espècie ibèrica però que fins ara no s’havia detectat al delta, va ser observat al costat del riu.

D’altra banda, l’any passat es van incorporar cinc espècies més a la Llista Patró dels Ocells: un territ cuablanc, espècie de limícola d’origen americà, que va ser observat des de l’aguait de la maresma del Remolar. Una alosa banyuda, espècie del nord d’Euràsia, va ser vista pels voltants de la desembocadura del riu. Un altre limícola d’origen americà, el territ de Baird, s’observava a les maresmes de cal Nani, a ca l’Arana. Les dues espècies restants, el xatrac elegant i el tallarol de Moltoni, no corresponen a observacions actuals, sinó que van ser vistes al delta del Llobregat en el passat.

Compartir

Noticies relacionades

FiraTapa Carxofa Prat 2024

dilluns, 15 abril, 2024 - 10:00

La 9a edició de la FiraTapa Carxofa Prat tanca les Festes de la Carxofa 2024

L'Ajuntament del Prat i l’AGT tornen a organitzar aquesta festa gastronòmica...

divendres, 22 març, 2024 - 09:15

Les Festes de la Carxofa Prat es presenten envoltades de tractors per reivindicar el paper de la pagesia del Parc Agrari

La Granja de la Ricarda acull un acte que aglutina veus del camp i de la...
Calçots del Prat_ Cooperativa Agrícola

dilluns, 11 març, 2024 - 10:15

La Cooperativa Agrícola del Prat estrena un segell de qualitat per identificar els calçots que produeix

Es tracta d’una estratègia per posicionar aquest producte de km 0 que destaca...