Esteu aquí

El Consell de la Informació de Catalunya considera que Telecinco no va respectar el dret a la intimitat de la víctima d’un assassinat masclista al Prat

TEMES: Persones,Dones

Aquesta resolució, que dóna la raó a l’Ajuntament del Prat i a l’Associació Catalana de Dones Periodistes, s’afegeix a la que ja va fer a l’abril el Consell Audiovisual de Catalunya en el mateix sentit

Concentració de rebuig a la pl. de la Vila contra l'assassinat de la veïna del Prat a mans del seu marit.

dijous, 11 juny, 2020 - 09:00

El Consell de la Informació de Catalunya (CIC) ha considerat de forma unànime que l’emissió d’una peça televisiva de la cadena Telecinco en què s’informava de l’assassinat masclista d’una dona del Prat ocorregut el 2 de desembre passat va vulnerar la intimitat de la víctima i els drets dels seus fills.

En resposta a una queixa de l’Ajuntament del Prat i amb el suport de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), el CIC ha resolt que “aquesta peça Telecinco té una clara responsabilitat editorial sobretot pel que fa a no respectar el dret a la intimitat, la presumpció d'innocència, i respecte als drets de la infantesa. També es demana al mitjà de comunicació que elimini la informació objecte de queixa a la seva pàgina web o la conservi un cop modificada en el sentit d’aquesta resolució”.

A la seva resolució (enllaçada al final d'aquesta informació), el CIC destaca que el titular de la peça televisiva és “clarament sensacionalista”, que hi apareixen declaracions del veïnat que “són com un judici paral·lel”, i que Telecinco fa recaure sobre la víctima tota “la culpa” de ser-ho, “en no haver tingut la “capacitat de decisió” per denunciar els maltractaments”, entre altres consideracions.

El CIC i els seus membres “se senten plenament concernits i preocupats pel tractament sovint escabrós que es fa dels assassinats de dones a mans de les seves parelles” i ja ha format una comissió dedicada a aquests tractaments suposadament informatius.

Se suma a la resolució del Consell de l’Audiovisual de Catalunya

Aquesta resolució del CIC se suma a la que el Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va aprovar el mes d’abril passat, en què també considerava que Telecinco havia vulnerat la diginitat de la víctima i el dret a la intimintat dels familiars, en especial dels fills. Com que el CAC no té competències per sancionar una cadena d'abast estatal, va traslladar l'acord a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) perquè adopti les mesures corresponents.

Sastisfacció de l’Ajuntament del Prat

L’Ajuntament del Prat mostra la seva satisfacció amb aquesta decisió del CIC i referma una vegada més el seu compromís amb la lluita contra la violència masclista i, per tant, també per un tractament mediàtic d’aquest tema que no criminalitzi les víctimes i contribueixi a eradicar aquesta xacra social.

Resolució del CIC

Document (pdf - 154926 bytes)

Compartir

Noticies relacionades

Taula Reconstruccio

dijous, 23 juny, 2022 - 10:45

L’Ajuntament i els agents socials del Prat han executat el 94% de l’estratègia local per fer front a l’impacte de la covid acordada fa dos anys

La Taula de reconstrucció del Prat, integrada pels principals agents socials,...

dimecres, 22 juny, 2022 - 12:30

El grup “L’art de cuidar” descobreix la història de les dones de la Barcelona rebel

El passat mes de febrer es va crear “L’art de cuidar”. Un grup de dones que va sorgir d’un espai ...

dimarts, 21 juny, 2022 - 09:30

Benestar animal durant les festes i revetlles

Compartim alguns consells i precaucions a tenir en compte per garantir el...