Esteu aquí

Dones, noies, VIH i sida

L'1 de desembre se celebra el Dia Mundial contra la Sida, una malaltia que, ara per ara, no té curació. Prevenir el contagi continua sent la principal arma per lluitar-hi en contra.

dimecres, 1 desembre, 2004 - 15:30

El títol d'aquest article és el lema de la campanya internacional que promouen les Nacions Unides per al proper 1 de desembre. Per què dones i noies? Doncs perquè en comparació amb els homes, tenen el doble de probabilitats de contreure el VIH (virus d'immunodeficiència adquirida) en un únic acte sexual sense protecció.

A més, la violència contra les dones, sobretot les agressions sexuals, augmenta la vulnerabilitat femenina davant el VIH. I encara més raons: l'impacte de l'epidèmia és particularment acusat en les dones, ja que, generalment, la càrrega de la cura de familiars malalts recau en elles.

En els darrers anys la transmissió del virus es fa predominantment per via sexual, tant en relacions homosexuals com heterosexuals. A Catalunya, el grup de transmissió heterosexual ha passat de ser el 4% de la població l'any 1988 al 36,4% l'any 2002 (el 30,2% dels homes i el 59,7% de les dones).

Tot i els avenços que s'han produït en els tractaments, encara no s'ha trobat la curació definitiva, alhora que apareixen resistències als medicaments i els efectes secundaris poden ser importants. L'evolució de l'epidèmia, amb més supervivència dels malalts, suposa un gran increment del nombre de persones infectades que poden transmetre el virus, sovint sense ser-ne coneixedores.

Per tant, ara més que mai cal potenciar les activitats de prevenció del contagi especialment adreçades als grups més vulnerables: dones i joves.

Al Prat, la prevenció de la sida forma part del Programa d'Educació Sexual i Afectiva que s'ofereix als centres d'ensenyament secundari. Però sempre calen més campanyes i activitats de sensibilització. Enguany, l'Ajuntament n'organitza diverses, adreçades a la població adolescent, i tenen com a objectiu principal promoure l'ús del preservatiu (a La Capsa se'n repartiran de franc).


Activitats al Prat

  • Representació "Ya no somos niñ@s", del grup Paranoia Teatre, de Castelldefels. Dia 3 de desembre a les 18.30 h. A La Capsa
  • Exposició de murals fets pels estudiants. A La Capsa
  • Taller de prevenció de la sida "Coitus interruptus". Per a alumnes de 4t d'ESO. Visites organitzades en horari lectiu. A La Capsa
  • Monòleg "Esborra la sida", a càrrec de Claret Clown. Dia 1 de desembre, al vespre. A la biblioteca municipal Antonio Martín
  • Exposició "Mira i informa't". A partir de l'1 de desembre. A la biblioteca municipal Antonio Martín
  • Exposició del fons bibliogràfic i audiovisual amb relació al VIH i la SIDA. A la biblioteca municipal Antonio Martín

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 11 juny, 2021 - 12:15

La XII Jornada Tothom Educa tracta els diferents reptes plantejats per infants, adolescents i famílies del Prat per fer una Ciutat Amiga dels Infants

Han sigut dues sessions online per adaptar-se a la situació sanitària i...

dijous, 10 juny, 2021 - 14:45

Ja es poden presentar obres al Premi Literari Delta

Concurs de narrativa escrita per dones
Socorrisme

dijous, 10 juny, 2021 - 14:30

Entra en funcionament el servei de socorrisme a la platja

A partir del dissabte 12 de juny, es posarà en marxa la vigilància de la mar...