Esteu aquí

Dia mundial contra la leishmaniosi

La leishmaniosi és una malaltia parasitària que afecta a la pell, les mucoses i els òrgans interns de molts mamífers, incloses les persones

Imatge del flebotom

divendres, 4 juny, 2021 - 13:00

Amb motiu de la celebració el passat dia 1 de juny del Dia mundial contra la leishmaniosi, des de la Secció de Salut Pública i Consum de l’Ajuntament del Prat volem recordar els trets més importants de la malaltia i com prevenir-la.

La leishmaniosi és una malaltia parasitària que afecta a la pell, les mucoses i els òrgans interns de molts mamífers, incloses les persones. Està causada por un paràsit anomenat Leishmania spp i es transmet principalment per la picada d’un mosquit dl gènere Phlebotomus, que actua com a vector de la malaltia.

Encara que els gossos són els principals animals afectats en el nostre país, s’han descrit casos en altres mamífers. Per a la transmissió de la malaltia, és imprescindible la picada d’un mosquit infectat amb el paràsit: és a dir, els gossos no contagien directament la malaltia a altres animals o a les persones. Està present pràcticament a tot el territori espanyol, especialment a la zona mediterrània, i en expansió per Europa.

Els signes clínics són molt variats. Es divideixen en cutanis (alopècies al voltant dels ulls, descamació, creixement exagerat de les ungles i altres) viscerals (pèrdua de pes i atròfia muscular, vòmits i diarrea, coixeres,...) i oculars (inflamació de les parpelles, conjuntivitis,...). L’evolució de la malaltia sol ser lenta i progressiva. El diagnòstic es confirma amb proves de laboratori. El seu pronòstic varia segons la gravetat dels signes i la rapidesa en el diagnòstic. Serà el professional veterinari qui determini l’estratègia de prevenció, el tractament i els controls periòdics i ens resolgui tots els dubtes. Per a prevenir el contagi, cal evitar la picada del mosquit transmissor de la malaltia.

Prevenció

El major risc de picada és en temporada de calor, durant el capvespre, la nit i a l’alba. Per tant, es recomana instal•lar mosquiteres en portes i finestres, utilitzar insecticides elèctrics domèstics i evitar l’acumulació de restes vegetals i runes als voltants del domicili. Relacionat amb l’animal, es recomana no passejar quan el mosquit es troba més actiu, evitar que l’animal dormi a l’exterior i aplicar periòdicament pipetes o collars amb activitat contra el mosquit. També existeixen vacunes i fàrmacs que estimulen les defenses de l’animal. La combinació de diferents estratègies augmenta l’eficàcia de la protecció. Per a evitar les picades del mosquit a les persones, es recomana l’ús de repelents i protegir les cames i els braços, especialment en els moments de major activitat del vector. No cal oblidar que es tracta d’una malaltia transmissible a l’home, amb una gran importància en la salut pública a causa de la seva distribució mundial. Segons l’OMS, està present en gairebé 100 països i cada any es detecten més d’un milió de casos nous. La prevenció i el control de la malaltia en persones requereixen d’una actuació conjunta, ja que cal incidir en els factors que afecten el mosquit, el paràsit, els mamífers afectats i les persones.

Diferents estadis del protozou causant de la leishmaniosi  

Animal amb signes compatibles amb leishmaniosi http://dualvet.com/la-leishmaniosis-canina

 

Enllaços interessants:

http://www.scielo.org.co/pdf/mvz/v20n3/v20n3a16.pdf

https://saludanimal.leti.com/es/leishmaniosis-canina-la-enfermedad_3908

https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/leishmaniasis

http://www.stopleishmania.org/

 

 

Compartir

Noticies relacionades

Curs acollida Nova Ciutadania

dijous, 2 desembre, 2021 - 10:30

L’Ajuntament posa en marxa un nou curs d’acollida de les persones migrades

L’Ajuntament del Prat ha iniciat un nou curs de coneixements de la societat catalana i el seu marc jurídic per un...

dimecres, 1 desembre, 2021 - 19:30

Primer any del model de gestió pública de l’atenció domiciliària del Prat, un dels primers municipis catalans a desmercantilitzar el servei

El ple aprova que el Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) del Prat sigui gestionat...

dimecres, 1 desembre, 2021 - 13:45

El Prat commemorarà el Dia Internacional del Drets Humans amb diferents activitats

L'Organització de les Nacions Unides va establir el 10 de desembre com el Dia Internacional dels Drets Huma...