Esteu aquí

Despertar la curiositat per submergir-se en la lectura compartida

Visitem una escola on es realitza el Lecxit i descobrim els secrets que fan possible el desenvolupament del gust lector i la millora de la comprensió lectora dels infants participants

divendres, 4 març, 2022 - 09:45

Avui assistim a una sessió de Lecxit. El Lecxit és possible gràcies a l’acompanyament de dinamitzadores i a la implicació de voluntariat, composat per ciutadania pratenca i joves d’instituts públics que realitzen el servei comunitari. Aquest projecte es du a terme en 7 escoles de primària, un institut Escola i 4 instituts de la ciutat, emmarcat dins el programa Interseccions amb la col·laboració de la Fundació Jaume Bofill.

Amb el Lecxit, l'alumnat de primària té l'oportunitat de compartir un espai de lectura amb l’acompanyament d’una persona voluntària. Alhora, el voluntariat gaudeix d’una experiència que l’enriqueix i que retorna valor social a la ciutat.

Comença la sessió!

Arribem a l'aula i la Carla, dinamitzadora i coordinadora del Lecxit al Prat, desa els llibres que du a sobre i els disposa com si fossin objectes artístics per tal de despertar la curiositat dels infants. Mentre no arriba tothom, la Carla comparteix el llibre 'Endevina què deu ser?' de M. Fons, M. Biga i M. Correig amb il·lustracions de Morat Abselan. A través de les endevinalles que unes i altres es van formulant, es trenca el gel i... Van arribant els voluntaris i voluntàries, i els infants celebren retrobar-se amb les seves parelles lectores. Circulen per l’aula i van consultant els àlbums: Llibres il·lustrats, de coneixement, d'història... mentre la dinamitzadora els hi explica de què tracten i si veu que no es decideixen, els hi recomana un en especial.

Parelles lectores, lectura compartida

Una vegada escollits els àlbums, cada parella lectora s'asseu en una taula i l'infant comença a llegir mentre el voluntari/ària l'escolta detingudament. La Carla, va passant de taula en taula i els fa preguntes: “què significa 'balboteig'?” i tot seguit interroga al voluntari que està amb aquest infant: “com li explicaries el significat d'aquesta paraula? Podríeu provar d'entonar aquesta paraula d'una forma diferent, d'aquesta manera us resultarà més divertit de llegir-la” prossegueix.

La Carla canvia de parella lectora. Ara anem a parar a una parella que ha escollit un llibre de mitologia. La dinamitzadora els pregunta: “sabeu qui és Zeus?”. “Sí, el deu del cel”, respon l'infant. A través de les preguntes, la Carla els interpel·la i els ajuda a concentrar-se i alhora engrescar-se amb allò que llegeixen. D'aquesta manera, la dinamitzadora afavoreix que s'estableixi un vincle entre nenes i nens i les seves parelles lectores, convidant-los a fer-se preguntes, a dialogar, a compartir i esprémer aquest espai de lectura compartida.

Les virtuts del Lecxit

Amb el Lecxit els infants aprenen a expressar-se en veu alta, a formular hipòtesis, a sintetitzar, a més d'ampliar la comprensió lectora, el seu vocabulari i copsar el gust per la lectura. Aprenen paraules, estableixen vincles amb les persones voluntàries, s'escolten, es respecten, estan en calma i gaudeixen de la lectura compartida. La Carla va ampliant la informació, proposa diferents preguntes en format dialògic i facilita que expliquin les seves interpretacions i emocions.

Propostes grupals conduides per l'alumnat del servei comunitari

L'altra meitat del grup és a l'aula contigua i està duent a terme una classe guiada per un alumne del servei comunitari. Tot el grup classe va debatent a partir del que el voluntari suggereix amb l'àlbum a les mans. Estan explorant el llibre “Monstres de veritat, amenacen el planeta” de Marie G. Rhode, analitzant els diferents tipus de superherois que hi apareixen. “Què hem entès d'aquest superheroi anomenat 'Brossakong'?” els pregunta el jove del servei comunitari. “Que s'alimenta de brossa!“, respon una alumna. “De quin tipus de brossa?” prossegueix el voluntari. “Orgànica?” respon un altre alumne. “Aleshores tenim un monstre que està compost de rebuig... o una superheroïna”, exclama una de les alumnes. Finalment, després d'aquest espai de lectura grupal, els nens i nenes crearan uns superherois i unes superheroïnes amb colors, llapis i dibuixos.

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 30 setembre, 2022 - 11:00

"Cossos en escolta” ens convida a explorar diferents maneres de fer art, des de la col·lectivitat

Col·lectius, entitats i dones de la ciutat participen en el projecte de la...

dijous, 29 setembre, 2022 - 15:00

Prop de 70.000 persones han gaudit del prop d’un centenar d’activitats de la Festa Major del Prat

L’Ajuntament ha fet avui una primera valoració de la Festa Major del Prat, a...

dijous, 29 setembre, 2022 - 14:30

Una tardor plena de música a La Capsa

Xerrades, cançó protesta, punk, indie, música local i molta energia a la...