Esteu aquí

Desirée Bela-Lobedde: “L’educació antiracista ha de ser un aprenentatge constant, no només durant els primers anys de vida”

dijous, 21 març, 2024 - 13:45

El Prat és una ciutat solidària i compromesa amb el valors de interculturalitat. Per aquest motiu el passat dimecres, 20 de març, el centre cívic Sant Jordi – Ribera Baixa va acollir una conferència anomenada “Jo no soc racista però...”.

Una xerrada, a càrrec de l’escriptora i comunicadora espanyola d’ascendència equatoguineana, Desirée Bela-Lobedde, que tenia per objectiu commemorar el Dia Internacional de l’eliminació de la discriminació racial, que se celebra mundialment cada 21 de març.

Durant el col·loqui, Bela-Lobedde va explicar en què consisteix el racisme estructural i sistèmic i com aquest es basa en posar a les persones blanques en una posició central per tal de gaudir automàticament de privilegis, en tots els àmbits de la vida.

Per fer front a aquesta situació, Bela-Lobedde va proposar que “cal sortir de la situació còmode del privilegi per no perpetuar el racisme quotidià” ja que “els silencis, les negacions i la desinformació, no són una excusa”.

A més, va destacar que és necessària una consciència crítica, tant de forma individual com col·lectiva, basada en la formació i l’aprenentatge social per tal de donar suport als moviments i accions antiracistes.

Per acabar, Bela-Lobedde va posar de manifest que “es requereix de la pràctica d’un antiracisme polític amb una implicació activa, i un treball educatiu sobre justícia global per tal d’eliminar el racisme moral, performatiu i per adhesió”.

Dia Internacional de l’eliminació de la discriminació racial

L’Assemblea de les Nacions Unides va proclamar la commemoració d’aquest dia a partir de l’any 1966, degut a la mort de 69 persones a càrrec de la policia, sis anys abans, en una manifestació pacífica contra les lleis de l’apartheid, a Shaperville, Sud-àfrica.

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 17 maig, 2024 - 13:15

El Plenari de la Taula Local d’Infància i Adolescència fa balanç dels dos primers anys d’existència i fixa el repte de futur

El foment del benestar digital en el bon ús de les pantalles centrarà la...

dijous, 16 maig, 2024 - 13:45

Neix la Taula per a la Interculturalitat del Prat

L’any 2005, es va constituir la Taula de Nova Ciutadania. Un òrgan ciutadà, de caràcter consultiu, que va néixer amb l’objectiu de desenvolupar accions i iniciatives qu...

dimecres, 15 maig, 2024 - 15:00

Una experiència “Entre Bambolines” amb El Galliner del Parc i l’actriu i professora Marta Montiel

L'acompanyament i formació a grups de teatre locals és una de les línies del...